Nový vesmírný habitat od Airbusu vypadá jako ze sci-fi filmu

Datum 30.04.2023

Tři úrovně nového vesmírného habitatu by měly tvořit obytné prostory, vědecká paluba a paluba s umělou gravitaci. Zdroj: Airbus

Obydlí pro astronauty na Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) je ve srovnání s holywoodskými filmy velmi sparťanské. A to se právě Airbus snaží změnit novým habitatem nazvaným Loop, který by mohl spojit design Hollywoodu s praktickými potřebami lidí žijících delší dobu ve vesmíru.

Podle představ společnosti Airbus je Loop (neboli Smyčka) navržena ve třech úrovních, z nichž každá má průměr a výšku osm metrů. Je zde obytná úroveň, která pojme čtyři obyvatele, vědecká paluba a úroveň centrifugy, která dokáže pomocí rotace navodit umělou gravitaci a poskytnout tak astronautům odpočinek od stavu beztíže, u níž byl opakovaně prokázán negativní vliv na lidský organismus. Jednotlivé paluby jsou ve středu stavby propojeny “tunelem”.

Podle Airbusu je to však jen jedno z možných uspořádání. Společnost uvádí, že může také přizpůsobit každou úroveň tak, aby vyhovovala různým cílům mise. Více modulů Loop lze spojit do větší konstrukce a lze je také navrhnout tak, aby se mohly připojit k jakémukoli druhu orbitálního plavidla, které by mohlo nahradit ISS, jež má být v roce 2030 vyřazena z provozu.

Milan Matějíček
zdroj: Airbus

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář