Maroko má největší solární elektrárnu na světě

Datum 23.04.2016

Maroko postavilo na Sahaře největší solární elektrárnu na světě. Elektrárna, známá jako energetický komplex Noor-Ouarzazate, bude do roku 2018 schopna zásobovat elektřinou více než milion domů a sníží emise oxidu uhličitého o 760.000 tun ročně.

Elektrárna využívá koncentrované solární energie sloužící také ke skladování této elektřiny pro další použití v noci a za oblačného počasí. Sluneční světlo zářící na zrcadlech ohřívá kapalinu na 400OC a vzniklá pára aktivuje turbínu, která poté produkuje elektrickou energii.

První etapa Noor 1, který byla spuštěna u města Ouarzazate, disponuje výkonem 160 MW z konečných 580 MW výkonu při dokončení celého projektu. Tato severoafrická země plánuje do roku 2020 vyrábět až 42% elektrické energie z obnovitelných zdrojů, z toho jednu třetinu právě ze solárních a větrných elektráren.

Do solárního komplexu Ouarzazate bylo investováno téměř 4 miliardy dolarů, včetně 1 miliardy od německé investiční banky KfW, 596 milionů dolarů od Evropské investiční banky a 400 milionů dolarů od Světové banky.

Maroko si je vědomo, že jejich poptávka po elektřině roste ve výši 7 % ročně a že z 97% byli na této elektřině závislí z dovozu. Měli vizi na podporu obnovitelných zdrojů v době, kdy ceny ropy byly vysoké, nebáli se reforem a odvedli skvělou práci.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář