České dráhy jezdí na ÖLFLEX® TRAIN

Datum 23.03.2018

Společnost ČMŽO – elektronika s.r.o. se pustila do rekonstrukce jednotky Stadler a vyzkoušela nové produkty pro kolejová vozidla od Lapp Kabelu

Pokud občas jezdíte vlakem, určitě Vašemu oku neunikly nové modely jednotek, které se na našich železnicích objevují. Jedním z posledních projektů Českých drah byla rekonstrukce jednotky příměstského vlaku Stadler. Do tohoto odvážného projektu se pustili odborníci z přerovské společnosti ČMŽO – elektronika s.r.o. V ČMŽO – elektronika se zaměřují na projekci, vývoj a výrobu řídicích a podpůrných systémů železničních vozidel. Od svých dodavatelů vyžadují kvalitní produkty, odbornou podporu a krátký termín dodání. Proto zvolili jako dodavatele kabelů a kabelového příslušenství společnost LAPP KABEL s.r.o.

Jednotky od švýcarské společnosti Stadler Rail jsou určeny především k překonávání kratších vzdáleností. Slouží jako spojení mezi městy v daném kraji. Délka rekonstruované jednotky je 25,5 m, dokáže přepravit až 172 pasažérů (72 míst k sezení, 100 k stání) a její maximální rychlost je 120 km/h. Jednotka je nově osazena vlakovým zabezpečovačem VZ1 MIREL pro provoz v ČR a SR, který zajišťuje přenos informací z traťové infrastruktury do kabiny strojvedoucího a vykonává bezpečnostní funkce, jako jsou například kontrola bdělosti obsluhy nebo kontrola maximální rychlosti. Dále informačním systémem cestujících od společnosti Unicontrols. Za tímto účelem zvolili odborníci z ČMŽO – elektronika jednožilové kabely  ÖLFLEX® TRAIN 331.

Kabely ÖLFLEX® TRAIN 331 600V splňují přísné požadavky EN 50264-3-1 typ M a EN 45545-2. Vyznačují se vysokou teplotní odolností -45 ° C až 120 ° C a současně vysokou odolností proti olejům a pohonným látkám. Produktová řada speciálních kabelů ÖLFLEX® TRAIN byla vyvíjena tak, aby splňovala nejvyšší požadavky na kvalitu a odolnost a zároveň aby také vyhovovala nejnovějším mezinárodním standardům a normám.

Vůz 841, který prošel úspěšnou rekonstrukcí, je provozován na trase Česká Třebová – Lanškroun – Zábřeh na Moravě – Polička. Ředitel ČMŽO – elektronika Richard Olle k tomu dodává: „Se spoluprací s Lappem jsem spokojen. Do dnešního dne je vozidlo k velké spokojenosti vedoucího oprav DKV Česká Třebová provozováno bez problémů, a spokojený zákazník je pro mě tou nejlepší referencí pro další spolupráci.“

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář