Dlouhé stráně získaly cenu Olomouckého kraje za přínos pro životní prostředí

Datum 22.09.2019

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně, kterou provozuje Skupina ČEZ, získala Cenu Olomouckého kraje za dlouhodobý přínos v oblasti životního prostředí v kategorii „voda“. Ocenění převzal ředitel Vodních elektráren ČEZ Petr Maralík z rukou hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka. 

Energetici získali ocenění mimo jiné za loňské více než 200milionové investice na Dlouhých stráních – modernizace přinesla další zvýšení bezpečnosti a efektivity výroby elektřiny a zároveň prodloužila životnost elektrárny.

Mezi projekty nominovanými za významný počin v roce 2018 vyhrál spolek Silezika, který vloni vybudoval ve 25 lokalitách na Jesenicku a Javornicku přes 70 tůní, které zachycují a akumulují vodu. V anketě vybírali nejlepší projekty ze tří finalistů navržených odborníky lidé v internetovém hlasování.

 „Je to příjemný paradox. Dříve část ekologů Dlouhé stráně zatracovala, dnes projekt získal cenu za životní prostředí. Ta cena patří všem, kteří před desítkami let elektrárnu vyprojektovali a postavili, ale i dnešním inženýrům a technikům ze Skupiny ČEZ a provozním zaměstnancům elektrárny. Díky nim prošly technologie v posledních letech rozsáhlou modernizací, která účinnost a tedy i prospěšnost naší největší vodní baterie ještě zvýšila,“ řekl po převzetí ceny ředitel Vodních elektráren ČEZ Petr Maralík.

Slavnostního večera se zúčastnil i náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský, který ocenil aktivitu kraje, jež vyhlásil podobnou anketu jako první v Česku, i všechny nominované projekty.

„Je to neuvěřitelný průnik kvality, formy a obsahu. Věřím, že anketa inspiruje k větší aktivitě i další firmy a spolky z kraje a vítězné projekty budou mít své následovníky, protože osvícené nápady jsou infekční,“ řekl Vladimír Dolejský.

Hlavní cenu hejtmana převzal Michal Bartoš, ředitel centra ekologických aktivit Sluňákov, které získalo nejvíce hlasů napříč mezi všemi kategoriemi. A právě do Sluňákova jezdí každý měsíc na jaře pomáhat i zaměstnanci Skupiny ČEZ v rámci dobrovolnických dní.

Elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. V energetické soustavě má funkci při využití přebytku energie, která se používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, a především v období nedostatku energie, kdy elektřinu naopak vyrábí a prodává za vyšší cenu. Stále větší význam elektrárny rovněž spočívá ve vykrývání nestabilních dodávek z obnovitelných zdrojů energie.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář