Čištění oceánů nebo robot-záchranář. Na Expu v Dubaji se představí exponáty spojené s VUT

Datum 22.09.2021

Model procesní lodi pro EXPO 2020. Foto: Black & Biscuit

V českém pavilonu na světové výstavě Expo 2020 budou k vidění i exponáty z VUT. Odborníci z Fakulty strojního inženýrství poslali do Dubaje robota pro ukázku 3D tisku z inovativního biopolymeru, 3D tištěné bloky pro zelenou stěnu i projekt, který má představit snadný způsob čištění moří a oceánů od plastů. K vidění bude také robotický záchranář z Fakulty informačních technologií, který dokáže najít člověka v závalu nebo pod lavinou. Expo 2020 začíná ve Spojených arabských emirátech s ročním zpožděním 1. října a potrvá až do 31. března příštího roku.

Český pavilon patří na světové výstavě do zóny se zaměřením na udržitelnost. I proto uspěli výzkumníci z Fakulty strojního inženýrství VUT se svým konceptem čištění moří „Clean Ocean Project“, který si Česko vybralo jako jeden z exponátů. Tvoří jej model procesní lodě a především video, které celý koncept představuje návštěvníkům.

„V oceánech a mořích se nacházejí stovky milionů tun plastového odpadu a každým rokem jich odhadem přibývá pět až třináct milionů tun. Odstranění tohoto odpadu z moří a oceánu vyžaduje systémové řešení. My s jedním takovým řešením přicházíme,“ popisuje ředitel Ústavu procesního inženýrství FSI Petr Stehlík a dodává, že exponát na světové výstavě představují ve spolupráci s Akademií věd ČR.

Jejich řešení je založeno na podobných principech a technologiích, jaké se už dnes využívají na pevnině, jen je chytře přesouvá na palubu takzvané procesní lodi. Základním východiskem je snaha přeměnit odpad na zdroj energie pro pohon lodi a další procesy, jako je třeba odsolování mořské vody, a tím jej nejen zlikvidovat, ale také maximálně energeticky využít. Sesbíraný plastový odpad z mořské hladiny by menší sběrné lodě dovezly k mateřské procesní lodi, na jejíž palubě se odpad zpracovává. Procesní lodí může být běžné plavidlo pro kontejnerovou dopravu, v jehož trupu jsou ve standardních kontejnerech umístěny potřebné technologie. Odpad se vytřídí, část putuje na recyklaci, zbytek na výrobu pyrolýzního oleje, resp. jeho termické zpracování. Výsledkem je tedy materiál k recyklaci, čistá voda a olej, který lze použít jako zdroj pro pohon samotné lodi a technologický proces, případně poslouží jako surovina, například pro petrochemické závody. 

„Nevyčistíme všechny oceány a nezachráníme svět, ale naše řešení lze velmi rychle nasadit do praxe a může pomáhat v místech, kde plastový odpad v mořích nebo oceánech neúnosně zatěžuje lidi a přírodu,“ dodává Stehlík. Všechny technologie, s nimiž koncept pracuje, jsou už v praxi vyzkoušené, jejich využití tedy nic nebrání. Výzkumníci doufají, že na Expu najdou investora, který by chtěl jejich systém začít využívat.

Robot RUDA najde člověka i 20 metrů pod povrchem

Robot pro hledání osob v závalech a lavinách, kterého sestavili výzkumnici z týmu STRaDe@FIT, bude součástí rotačních expozic CZ Robot a CZ-EX Machina. 120kilový pomocník záchranářů s pásovým podvozkem je nyní na cestě do Dubaje a v českém národním pavilonu bude k vidění od 23. října. „Díky bioradaru umí RUDA najít živého člověka až do hloubky dvaceti metrů pod povrchem. Při vývoji, který trval více než čtyři roky, jsme spolupracovali s armádou i hasiči, kteří definovali požadavky na schopnosti a vybavení robota,“ popsal budoucí exponát světové výstavy Martin Drahanský, vedoucí výzkumníků z Fakulty informačních technologií VUT.

Díky pásovému podvozku dokáže robot překonat schody, couvat a pohybovat se pomocí GPS navigace. I při ztrátě signálu najde sám cestu zpátky. Navíc je vybaven manipulátorem, díky kterému dokáže odvézt např. nastražené zavazadlo s výbušninou na bezpečné místo. Česká expozice na výstavě bude rozdělena na stálou část, která bude začleněna do zahrady a pavilonu po celou dobu trvání Expa, a rotační, jež se bude měnit každé dva týdny a bude se věnovat různým dílčím tématům, například právě českým robotům.

Písek jako z Dubaje

Stojní fakulta VUT se představí i na stálé výstavě v českém pavilonu jako partner na stánku firmy Fillamentum. Český výrobce materiálu do 3D tiskáren spojil pro světovou výstavu síly s VUT a její spin-off firmou 3Deposition. Návštěvníkům ukáže robotický 3D tisk z biopolymeru nové generace – stoprocentně kompostovatelného biodegradabilního materiálu NonOilen, který Fillamentum pomáhalo vyvíjet. Průmyslového robota zapůjčila prostřednictvím VUT společnost KUKA, hardware vyvíjela spin-off firma 3Deposition. Robotický tisk bude v provozu po celou dobu trvání světové výstavy.

Součástí národního pavilonu budou také zahradní ozeleňovací bloky Sandiq, i ty vznikly robotickým 3D tiskem.

„Firma Fillamentum nám dodala materiál NonOilen Terra, což je bioplast s obsahem přírodního minerálního plniva, v tomto případě lokálního písku. Vytiskli jsme podle návrhu designéra Martina Surmana z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně 25 prefabrikátů zahradních bloků, které posíláme do Dubaje,“ uzavírá David Škaroupka z Fakulty strojního inženýrství VUT.

Radana Koudelová

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář