EXPO 2020 v Dubaji bude ještě dva měsíce. Užitečné tipy pro návštěvu pavilonů a cestování

Datum 30.01.2022

Noční pohled na výstavu EXPO 2020 v Dubaji. Foto: René Pajurek

Světová výstava EXPO 2020 v Dubaji, která byla z důvodu koronavirových opatření posunuta o rok, se blíží do své závěrečné třetiny. Konec této výstavy na ploše o velikosti 600 fotbalových hřišť bude 31. března 2022. Pokud se na tuto velkolepou výstavu ještě chystáte nebo se jen o ni zajímáte, tady se dočtete pár tipů pro cestování a jaké pavilony byste určitě neměli vynechat.

Doprava v Dubaji a na EXPO 2020

V Dubaji velmi dobře funguje metro, které je přehledné, rychlé, jezdí v intervalu do 5 minut a týdenní lístek stojí i s pořízením tzv. NOL karty, bez které si lístek koupit nemůžete, 160 AED (dirhamů), což je v přepočtu na koruny necelá tisícovka. Z toho samotná stříbrná karta stojí 50 dirhamů a týdenní lístek pro všechny zóny 110 dirhamů. V rámci týdenní jízdenky můžete kromě metra využívat také autobusy a tramvaj (ta jede blíže k plážím, k přístavu a k vjezdu na Palmový ostrov, na který si pak musíte koupit novou jízdenku). Metro je propojené i s terminály 1 a 3 dubajského mezinárodního letiště a červená linka vede přímo bez přestupů až na EXPO. Metro ovšem jezdí pouze do půlnoci, takže pokud přiletíte nočním letem, je nutné jet do města taxíkem. V celém emirátu je nyní povinnost nosit roušku všude, jak venku tak i uvnitř, kde je možný kontakt s dalšími osobami mimo rodinu. Není však vyžadovaný respirátor, může to být jen běžná rouška.

Metro v Dubaji je ideální způsob pro rychlou dopravu na EXPO 2020. První dva vagóny jsou obvykle určeny pro ženy s dětmi a poslední vagón je 1. třída pro držitele zlaté NOL karty. Metro je velmi čisté a není tu dovoleno jíst a mít žvýkačku. V každé stanici uslyšíte hlášení – al abua butublak – což znamená “dveře se zavírají”. Foto: René Pajurek

Nejoblíbenější oblastí pro ubytování nejen pro návštěvníky výstavy je například Barsha Heights, kde jsou velmi dobré hotely s cenami za ubytování v rozmezí dvou až třech tisíc korun za noc. Tam vás taxík odveze z letiště za cca 110 dirhamů (necelých 800 Kč). Pokud dorazíte před půlnocí a metro ještě stihnete, tak zastávka metra k těmto hotelům na Barsha Heights se jmenuje Dubai Internet City. Z ní je to pak na konečnou stanici EXPO 2020 deset zastávek a cesta trvá zhruba půl hodiny bez přestupování. Pokud si nekoupíte týdenní jízdenku, tak jednotlivá jízda stojí 7,50 AED + 50 AED za NOL kartu, která vám však už zůstane a na kterou si můžete nabíjet jednotlivé jízdy podle svých potřeb.

Vstup na výstavu

Výstup z haly stanice metra je zároveň vstupem na výstavu EXPO 2020. A tam si můžete koupit také vstupenku – sezónní stojí od ledna 195 AED. Jeden den stojí necelou polovinu. Jednou za měsíc se tam konají cenové akce, kde je vstup za pouhých 10 AED. V tyto dny však doporučuji tam – z důvodu velké návštěvnosti – ani nejít. Další vstupy do areálu jsou z dobře značených velkých parkovišť, které navazují na příjezdy z dálnice.

Po projití bezpečnostní prohlídkou a předložení dokladu o očkování nebo o negativním testu se dostanete na Al Wasl Plaza, kde je obrovská stopadesátimetrová kopule, jež je centrálním místem celé výstavy. Al Wasl je historický název Dubaje, ale v arabštině znamená také “spojení”, což odráží jak cíl organizátorů spojit lidi prostřednictvím výstavy, tak skutečnou polohu náměstí v samotném srdci celého výstavního areálu. Toto ústřední náměstí s obří kopulí spojuje systémem sedmi vchodů a východů tři velké oblasti ve tvaru okvětních lístků, kdy každá oblast je zaměřena na dané téma Všeobecné světové výstavy – Příležitosti (Opportunity), Udržitelnost (Sustainability) a Mobilitu (Mobility).

Centru výstaviště dominuje kopule dómu Al Wasl, ve které se promítají smyslová show s vizuálními efekty.

Kopule vypadá při vstupu opravdu velkoryse, je plná zeleně a míst k sezení. Přes den poskytuje příjemný stín, ale její hlavní význam pochopíte až po setmění. Na největší 360stupňové projekční ploše na světě se tam promítají smyslová show nabitá vizuálními efekty. Více než tři tisíce světelných zařízení a tisíc reproduktorů se stará o nebývalou podívanou s úžasným ozvučením. Projekce na různá témata se promítají každou půl hodinu.

Naše expozice v oblasti Udržitelnosti

Vstup do českého pavilonu. Foto: René Pajurek

Náš národní pavilon je umístěn v tématické oblasti Sustainability, což je Udržitelnost a jako jediný nemá před svým vstupem název státu, ale spíše jen označení smyslu expozice – Czech Spring, které má v naší zemi více významů. Jedná se o poslání naší expozice inspirované vodou, kde se prezentuje mimo jiné i český vynález S.A.W.E.R. (zkratka pro Solar Air Water Earth Resource – pozn. red.) vyrábějící vodu ze vzdušné vlhkosti za pomoci energie ze solárních panelů. V rotační expozici se také střídají plánované tématické výstavy z části také se zaměřením na vodu. Pavilon je obklopen umělecky propletenými trubkami, vedoucími i uvnitř pavilonu jako mrak a pak do fontánky s vodou, evokující opravdu prameny vody a navazující na venkovní část s ukázkami pěstebních metod pro kultivaci vegetace v pouštních podmínkách, které vyvinuli na AV a na ČVUT. Další význam názvu pavilonu může vést také k Pražskému jaru (Prague Spring) a jeho pokusu uvolnit tehdy tuhý komunistický režim a urychlit proces demokratizace.

Hned při vstupu do pavilonu s expozicí pod názvem Country for the Future návštěvníky uvítá instalace Zlatý déšť, ztvárňující výrobu vody ze vzduchu. Až šestimetrová instalace prochází dvěma patry pavilonu a váží přes jeden a půl tuny. Desítky skleněných závěsů jsou obalené v pozlaceném, přes osm set metrů dlouhém mosazném pletivu. Designéři použili více než tisíc kusů LED modulů.

„Zlatá barva vychází z funkčního systému zlatavých membrán, na kterých se v rámci zařízení S. A. W. E. R. kondenzuje voda. Mým záměrem bylo složit dekorativní část expozice z čistě technických principů a přístupů,“ vysvětluje designér Velčovský. „Speciální kovový oplet chrání zvenku komponenty z borosilikátového skla, které se běžně používá v laboratořích a ve vědeckém výzkumu,“ uzavírá.

V horním patře pak můžete vidět 3D tiskárny Průša Research a nechat si vytisknout sněhovou vločku, dále také české sklo Vlastimila Beránka, expozici lázní a nanotextilních výrobků. Před pavilonem je dřevo staré šest tisíc let v podobě subfosilních starých kmenů a vysoká kamenná socha robota, připomínající že právě slovo robot má původ v Česku. A dole hned při vstupu do našeho pavilonu je česká restaurace s vyhlášeným pivem. Spojené arabské emiráty jsou pro naše exportéry důležitým regionem, ročně sem vyvezeme výrobky v hodnotě 14 miliard korun. A organizátory i návštěvníky expozice v našem národním pavilonu velmi zaujala.

Ohromující pavilon pořadatelské země výstavy EXPO 2020 má “sokolí křídla”

Pavilon hostitelské země Spojených arabských emirátů, který se nachází v centru areálu světové výstavy, je jedním z nejpřitažlivějších projektů na této velkolepé akci. Čtyřpatrová stavba je pokryta 28 křídly z uhlíkových vláken, která se mohou plně otevřít přibližně za tři minuty a odhalit zabudované solární panely. Když se panely nepoužívají, zůstávají chráněny před přírodními živly, včetně silných písečných bouří v regionu.

Koncepce samotného pavilonu byla inspirována půvabem a silou sokola, národního ptáka Spojených arabských emirátů. Křídla se mohou polohovat v rozmezí 110 až 125 stupňů, aby lépe absorbovala sluneční světlo, a elektřina, kterou produkují, se posílá do elektrické sítě. Vzhledem k velkým rozměrům a hmotnosti se křídla otevírají pomocí síly až tří hydraulických válců, které musí být přesně synchronizovány, aby nedocházelo k nerovnoměrným pohybům, které by mohly způsobit praskliny v konstrukci samotného křídla.

Uvnitř pavilonu návštěvníci procházejí uličkami lemovanými obrovskými dunami písku a cítí se tak jako v poušti. Pískové formace jsou opravdu skutečné, žádné makety, sám jsem se o tom musel přesvědčit. Písek v ruce byl opravdu velice jemný a tak uhlazený, že se na jeho provrch promítala projekce o historii SAE.

V horním patře jsou pak vkusně instalovány panely představující úspěchy současné vědy ve SAE v různých odvětvích. Stejně jako několik dalších pavilonů bude i tento po skončení výstavy v březnu 2022 využit pro kulturní účely. Pavilon získal certifikát LEED Platinum, což je nejvyšší stupeň v nejrozšířenějším systému hodnocení ekologických budov na světě.

Co dalšího navštívit?

V blízkosti českého pavilonu je nejvíce zajímavých expozic, které byste rozhodně měli navštívit. Hned vedle nás je pavilon Singapuru, do kterého bežte jen tehdy, pokud tam není velká fronta. Expozice zaměřená na vegetaci v mnoha polohách i podobách není špatná, ale rozhodně nestojí za půlhodinovou frontu.

To si raději zajděte pár metrů dále do nizozemského pavilonu, ve kterém dostanete hned při vstupu deštníky. Nejsou však určeny proti dešti, ale při jejich roztažení se na ně bude promítat. Kousek dále je pavilon Nového Zélandu, kde jsou velké videoprojekce o tamní přírodě.

Nápaditost a dynamiku má německý pavilon, na který se také stojí fronty. Interaktivní prohlídka však stojí za to. Návštěvníky u vchodu přivítají drobné zajímavosti o tom, jak Německo pokročilo ve svém úsilí o udržitelnost ve všech městech. Na panelech se prezentují jednotlivé spolkové země Německa. Návštěvníci si také mohou prohlédnout interaktivní video, které jim představí, co všechno v halách Campus Germany zažijí.

Houpací křesla v německém pavilonu na EXPO 2020.

Další oblasti zavedou návštěvníky vybavené vlastní ID kartou do tří laboratoří: Laboratoř energie, která odhaluje udržitelná a obnovitelná energetická řešení, Laboratoř města budoucnosti, která představuje složitou městskou krajinu, a Laboratoř biodiverzity, která v závěsné instalaci ukazuje flóru a faunu země. Poslední atrakcí pavilonu je “graduation area”, která je završením zážitku na houpacích sedadlech.

Vlastní ID karta s údaji země ve které žijete a kterou jste měli po dobu německé expozice na krku, na vaší zemi také prozradila, z kolika procent se obnovitelné energie na českém energetickém mixu vlastně podílí. A hned vedle naší země je srovnání se světem (na levé straně) a s Německem (na pravé straně). Německo vychází pochopitelně nejlépe. Koneckonců jedná se o německý pavilon. Foto: René Pajurek

Zajímavý je také pavilon DP World, který se však otvírá až k večeru. Ukazuje obchod a procesy spojené s dopravou materiálů nebo balíčku, od samotného objednání a jeho celé pouti světem až k vám domů. Cílem pavilonu je také otevřít studentům svět obchodu a moderní efektivní logistiky a rozšířit jejich obzory v oblasti volby povolání.

Pavilon DP World je umístěný hned vedle pavilonu USA, což ostatně poznáte podle rakety SpaceX. Uvnitř pavilonu je i vodní show s řízenými vodními paprsky a projekcí. Foto: René Pajurek

“Tento pavilon bude jedním z těch, které se stanou trvalou součástí dědictví Expo 2020 v Dubaji a posílí pověst emirátu jako znalostní ekonomiky. Bude přínosem pro budoucí generace ještě dlouho po skončení akce, protože mladým lidem přiblíží kariérní příležitosti v logistice a obchodě spolu s pochopením jejich zásadní role při udržování světa v pohybu,” uvedl předseda představenstva a generální ředitel skupiny DP World Sultan Ahmed Bin Sulayem.

Vodní show je součástí stálé expozice DP World.

Hned vedle DP World je americký pavilon, který určitě stojí za shlédnutí. Návštěvníci při vstupu “nastoupí” na pojízdný gumový pás, který je proveze přes tři ústřední témata expozice: Život, Svoboda a Budoucnost. Návštěvníci tak projdou jedinečnou cestu oslavující minulost, současnost a budoucnost amerických inovací s národními artefakty včetně osobní kopie Koránu Thomase Jeffersona, repliky pochodně Sochy svobody a modelu slavného vozítka Mars Opportunity.

Americký pavilon určitě stojí za návštěvu. Minulost se zde snoubí s budoucností. Fotografie: René Pajurek

V blízkosti vnější části pavilonu stojí 40metrová replika rakety Falcon 9 společnosti SpaceX ve skutečné velikosti, pod kterou je venkovní posezení v rámci americké restaurace.

Americký pavilon je velmi rozmanitý. Výjimečná je projekce o Zemi a dobývání vesmíru umístěná na stropě.

Každá tématická sekce výstavy má svůj všeobecný pavilon věnovaný danému tématu. Mimořádný je pavilon Alif, který je pojmenován podle prvního písmene arabské abecedy a je věnován mobilitě. Zvenčí je jeho zaoblená konstrukce dostatečně působivá, ale skrývá ještě působivější podívanou: tři obří postavy historických objevitelů, cestovatelů a spisovatelů, které do fotorealistických detailů ztvárnil tým speciálních efektů, jenž pracoval na filmech Pán prstenů.

Tři obří postavy historických objevitelů jsou příkladem vlivu mobility na arabský svět už v dávných časech. Foto: René Pajurek

Alif, navržený britskou architektonickou kanceláří Foster+Partners, má žebrovaný a zakřivený tvar, který má evokovat pohyb. Uvnitř jsou tři hlavní galerie propojeny centrálním jádrem, v němž je umístěn největší osobní výtah na světě s kapacitou 160 osob.

Pavilon Peru evokuje cestu, kterou tato jihoamerická země prošla během své existence. Třípatrový pavilon je živým představením Peru se všemi krásami hor, památek, flóry a fauny, které jihoamerická země nabízí.

Ruský pavilon je v oblasti Mobility a je navržen velice moderně. Ústřední částí pavilonu je imerzivní představení “The Mechanics of Wonder”, které vytvořil Konstantin Petrov a jeho společnost Simpateka Entertainment Group. Expozice upozorňuje na tvůrčí úsilí generací ruských vědců a inženýrů a jejich přínos ke zlepšení světa. Tato expozice vzdává hold lidskému mozku a vědě.

Pavilon Saudské Arábie byste si rozhodně neměli nechat ujít – představuje 13 regionů Saudské Arábie s promítacímí plochami jak na stěně, tak i na podlaze s řadou exponátů na různá témata včetně hospodářství a investic, umění a kultury a přírody. Samotná stavba zvedající se ze země k nebi je odvážná konstrukce, představující zemi, která směřuje k budoucnosti.

Nápis When you need a holiday without drama, you need Switzerland neboli Když potřebuješ dovolenou bez dramat (hezky v klidu bez nervů), potřebuješ Švýcarsko, vévodí u vstupu do švýcarského pavilonu. Ten se zaměřuje na klíčové aspekty švýcarské kultury, přírodních krás a inovací, které jsou prezentovány prostřednictvím řady interaktivních prvků a obrazů; krajina země slouží jako pozadí pro švýcarská řešení pro udržitelnou budoucnost, která představují technologie, inovace a vědecké úspěchy.

Vchod do pavilonu se švýcarským křížem je vidět už z dálky. Až když přistoupíte blíže k pavilonu zjistíte, že je to vlastně obraz červeného koberce s bílým křížem, který se zrcadlí na naleštěné fasádě samotného pavilonu. Návštěvníci stojící ve frontě u vstupu se odráží v obřím zrcadle nad jejich hlavami.

Při vstupu do pavilonu budete překvapeni nástupem do temné místnosti, kde se ozývají typické zvuky švýcarských hor. Poté se můžete vydat na túru do mírného kopce mořem chladné mlhy, která se postupně při stoupání k vrcholu ztrácí. Zde si všichni vychutnají dechberoucí švýcarské panorama a dozvědí se o turistických zajímavostech a možnostech, které vytváří životní prostředí, pokud se o ně citlivě a rozumně pečuje.

Uvnitř kanadského pavilonu se návštěvníci dostanou do místnosti, kde jim průvodce vysvětlí význam života ptáků v Kanadě. Poté se lidé přesunou do 360° kina, kde se promítá sedmiminutové video s panoramatickými záběry kanadské krajiny prokládané ukázkami kanadských inovací.

Součástí filipínského pavilonu je také spousta soch zobrazujících spojení primitivní a moderní filipínské kultury. Sochy “vznášející se vysoko” symbolizují současné ctižádostivé Filipínce, kteří chtějí dobýt svět svým obrovským talentem a dovednostmi. Při průchodu pavilonem se dostaneme do oblasti nazvané “Rozmanitost světa”, kde ústřední místo zaujímá obrovský dřevěný model DNA, který se tyčí nad návštěvníky. Zlatá spirálová skulptura je ódou na první lidi, kteří na souostroví dorazili před 65 000 lety, vzdálené předky austronésky mluvících národů, kteří později pojmenovali zemi Filipíny.

“Nadrozměrný” i nadčasový model DNA uvnitř filipínského pavilonu. Foto: René Pajurek

Filipínský pavilon se zaměřuje na kreativní průmysl tím, že představuje odvětví, jako je architektura, krajina, umění, multimédia, hudba, kulinářství, fotografie a divadelní umění. Díky expozicím zaměřeným na historii země je myšlenkou celého pavilonu, aby se jednotlivec vydal na objevitelskou cestu za filipínskou kulturou.

Slovenská republika se prezentuje národním pavilonem, který si pronajímá od organizátora Expa v rámci tématické zóny Mobilita. Leitmotivem slovenské expozice je Movement of the Future: Hydrogen, Aviation and Space, kde se světu představí inovativní technologie v oblasti mobility a vodíku jako paliva budoucnosti.

Slovenská Ecocapsule. Foto: René Pajurek

Cílem slovenské expozice je vytvořit prostor, který prostřednictvím příběhů celosvětově úspěšných firem představí Slovensko jako moderní zemi dobrých nápadů a příležitostí. U východu z expozice je vystavená Ecocapsule, o které jsme se už v minulosti zmiňovali. Je vybavena solárními panely a větrnou turbínou pro získávání obnovitelné energie, systémem pro sběr dešťové vody a filtračním systémem pro využívání vody z jiných přírodních zdrojů.

Maďarský pavilon je také jeden z těch propracovanějších a téma vody v arabských končinách také určitě zaujme. Pavilonem provádí návštěvníka imitace potůčku na podlaze. Foto: René Pajurek

A na závěr Maďarský pavilon v impozantní dřevěné budově se nesl v duchu lázeňství, čemuž odpovídalo i jeho pojmenování – Aqua Roots of Hungary. Přestože je pavilon navržen tak, aby prezentoval jedinečné bohatství léčivých a termálních vod naší země, byla budova postavena bez použití vodní technologie. Zajímavá je kreativní barevná instalace mezi zrcadly, která ukazuje složky a minerály vody a bazén s kuličkami v kinosále, kde můžete zhlédnout krátký film o historii vody.

Výstavní areál je svou koncepčností mimořádný a současně je velmi přívětivý k návštěvníkům. Kromě restaurací v pavilonech jednotlivých zemí tu najdete mnoho restaurací, jídelen, kaváren a kiosků pro občerstvení. V horkých dnech se rozdává voda zdarma nebo si ji načepujete ve fontánách.

Kuchaři z Nového Zélandu předvádějí v restauraci svého pavilonu své kuchařské umění. Foto: René Pajurek

V každé sekci jsou centra pro odpočinek, čistá WC, umývárny atd. Pro děti herní koutky i celá hřiště. Několik amfiteátrů pro kulturní programy (my jsme měli štěstí na operní vystoupení). Všechno je přehledně značeno a všudypřítomní organizační pracovníci vás nasměřují. Široké bulváry i malé uličky mají zeleň a klidové zóny, všude je připojení na Wi-Fi, občas vás předjedou informační roboti. Rušno je především odpoledne a večer a když vás začnou bolet nohy můžete se přesunovat v golfovém vozíku nebo vláčkem.

Orientace na výstavě EXPO 2020 je velmi přehledná. Foto: René Pajurek

Takže pokud ještě plánujete – i v této pandemicky těžce předvídatelné době – nějaký výlet do zahraničí se spoustou zážitků, Dubaj je ideální volbou i díky příjemnému počasí v zimě i na jaře. EXPO 2020 je opravdu unikátní světová výstava, ve velkorysém pojetí, představující svět inovací i nových pohledů na naši budoucnost, která má více celosvětově společných bodů než si umíme představit.

René Pajurek

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář