10 hodnotově nejsilnějších měn na světě

Datum 01.01.2022

Foto: Unsplash.com

V posledních dvou letech se vlády jednotlivých států doslova utrhly z řetězu, pokud jde o rozpočtovou politiku. My jsme nebyli, a zřejmě letos ani nebudeme, žádnou výjimkou. To má samozřejmě dopad na hodnotu měny jednotlivých států vůči jiným měnám. Pokud se vlády jednotlivých států chovají podobně rozhazovačně jako ta naše, nemusíme nijak zvlášť pocítit propad naší měny vůči měnám států s podobnou fiskální politikou.

Když je ale nějaká země ještě méně zodpovědná a rozhazuje ještě více nad rámec toho, co ještě ekonomika vydrží, hodnota jejich měny vůči ostatním klesá. Příkladem může být třeba Turecko, jehož lira se ještě před 15 lety prodávala za 15 Kč. Dnes se její kurz vůči naší měně pohybuje okolo 1:1 a předpokládá se, že při stejně vysokém tempu státního zadlužování, resp. masivním tisku peněz Turecké centrální banky spojené s velmi nízkým úročením, nařízené přímo prezidentem Erdoğanen, bude znehodnocování turecké liry pokračovat i v tomto roce.

Na straně druhé ovšem stojí země s velice zodpovědnou fiskální politikou vycházející z jejich reálné ekonomické kondice. Měny takových států vůči ostatním spíše posilují a za takové bankovky musí ostatní platit čím dál tím více. Tady je seznam 10 nejhodnotnějších měn:

1: Kuvajtský dinár (KWD)

Foto: Freepik

Oficiální měnou Kuvajtu je kuvajtský dinár (KWD). Název dinár pochází z římského denáru. KWD se dělí na 1000 filů, což je mince používaná v mnoha arabských zemích. Kuvajtský dinár je všeobecně považován za nejsilnější měnu na světě. Tato měna se na Blízkém východě hojně používá při transakcích souvisejících s ropou. Kuvajtský dinár je od května 2021 nejsilnější oběžnou měnou, přičemž jeden kuvajtský dinár se rovná 75 korunám. Kuvajt nemá žádné daně a má relativně nízkou míru nezaměstnanosti. Kuvajtský dinár (KWD) byl zaveden v roce 1961 jako náhrada za rupii v Perském zálivu, která byla navázána na indickou rupii.

Český export do Kuwajtu představuje ročně zhruba objem jedné miliardy korun. V Kuvajtu vzniká velký potenciál pro české ITC firmy, vývojáře software a zejména aplikací pro chytré telefony a poskytovatele digitálních služeb. Roste využívání širokého spektra služeb pomocí mobilních aplikací od objednávek potravin a hotových jídel, přes elektronické bankovnictví, e-government až e-health. Poptávka po IT službách, systémech, technologiích a aplikacích bude do budoucna i nadále narůstat. Pandemie koronaviru v Kuvajtu již teď proměňuje řadu byznys modelů s cílem nalézt řešení reagující na novou éru.

Kuvajtský daňový systém je specifický tím, že v zemi neexistuje většina daní. Například neexistuje daň z přidané hodnoty, daň z příjmu fyzických osob, silniční daň, spotřební daň, apod. Kuvajt uplatňuje daň ze zisku ve výši 15 % na zahraniční právnické osoby, které drží podíl v kuvajtských obchodních společnostech (zahraniční partner může mít v kuvajtské společnosti podíl v maximální výši 49 %). Na kuvajtské společnosti, které jsou plně vlastněny Kuvajťany (či příslušníky z jiných států GCC), se daň ze zisku nevztahuje.

2. Bahrajnský dinár (BHD)

Foto: Freepik

Od května 2021 je bahrajnský dinár (BHD) druhou nejhodnotnější měnou v oběhu, přičemž jeden bahrajnský dinár se rovná 60 korunám českým. Bahrajn je ostrovní stát v Perském zálivu s počtem obyvatel mírně přesahujícím jeden milion. Jeho hlavním zdrojem příjmů je stejně jako v případě Kuvajtu celosvětový vývoz plynu a ropy. Překvapivě je saúdský rijál spolu s bahrajnským dinárem v Bahrajnu oficiálně uznáván jako zákonné peníze. Je také stanoven jejich směnný kurz, přičemž 1 bahrajnský dinár se rovná 10 rijálům.

I přes silnou měnu je Bahrajn velice zadluženou zemi narozdíl od svých sousedů, jeho dluh přesahuje 100% HDP. Otázkou je, zda situaci Bahrajnu vylepší nález doposud největšího naleziště ropy v zemi, který hlásil začátkem dubna. Ložisko podle odhadů obsahuje osmdesát miliard barelů ropy a k tomu čtyři sta miliard krychlových metrů zemního plynu. Oproti výše zmíněnému Kuvajtu, kde žije bezmála 5 milionů obyvatel, Bahrajn jich má jen 1,6 milionů.

3: Ománský riál (OMR)

Foto: Freepik

Ománský riál (OMR) je národní měnou Ománu, který se nachází na Arabském poloostrově, a v současné době se řadí na třetí místo mezi nejhodnotnějšími měnami světa. Před rokem 1940 byla místní měnou Ománu indická rupie (INR), která byla rychle nahrazena silnější měnou. Ománská ekonomika je založena především na zásobách ropy, které se nacházejí na jihovýchodním pobřeží Arabského poloostrova. Ománský rijál je také silněji vázán na americký dolar. Vůči české koruně je směnný kurz 58:1

Omán je třetí největší zemí na Arabském poloostrově. Má největší podíl veřejného sektoru v ekonomice v porovnání s ostatními zeměmi GCC. Dopravní infrastruktura, telekomunikační sítě i datové služby jsou v Ománu na vyšší úrovni, než je tomu u nás. Omán má údajně 10. nejlepší dálniční síť na světě. I když je ropnou zemí, není součástí sdružení OPEC. I když byla tato země zasažena koronavirovou pandemií, jako všechny státy, dokázala si udržet inflaci kolem jednoho procenta. Výhled inflace na tento rok je sice již kolem 2%, ale i tak je to ve srovnání s předpovědí 7% inflace u nás pořád dobré číslo.

4: Jordánský dinár (JOD)

Foto: Freepik

Oficiální měnou Jordánska – země na řece Jordán – je jordánský dinár (JOD). Jordánská vláda udržuje stabilní směnný kurz, což je jedním z hlavních důvodů vysoké hodnoty měny. Jordánsko není na rozdíl od svých sousedů příliš závislé na vývozu ropy, což je pozitivní, protože jeho ekonomika je rozmanitá v několika odvětvích. Jordánský dinár, který byl zaveden v roce 1949 jako náhrada za palestinskou libru, byl v posledních dvou desetiletích vázán na americký dolar. Za jordánský dinár zaplatíte 32 korun českých.

Jordánsko se zejména v rámci regionu profiluje jako prozápadně orientovaná země. Dlouhodobě strategický je jeho vztah s US, a to jak v bezpečnostní, tak obchodní rovině. Byť má Jordánsko silnou měnu, tak v porovnáním s ostatními devíti nejsilnějšími měnami je to jediný stát s výrazně nižším HDP na obyvatele než má Česká republika.

5: Britská libra

Foto: Freepik

Z arabské části světa se konečně může vydat do Evropy. Národní měna Spojeného království, britská libra, je na pátém místě mezi nejhodnotnějšími měnami světa. Libra kdysi bývala nejsilnější měnou. Po druhé světové válce měla hodnotu 200 korun. Mnoho z dříve narozených si ještě pamatuje cenu přesahující 80 Kčs za jednu britskou libru. Rozhodnutí Spojeného království vystoupit z Evropské unie mělo na hodnotu libry spíše negativní dopad, nicméně posledních 5 let se její propad ustálil na hodnotě okolo 30 Kč. Přesto si zaslouží uznání jako nejstarší měna na světě v oběhu a je také jedna z nejvíce směňovaných měn. U forexových obchodů GBP/USD je třetím nejobchodovanějším měnovým párem na devizovém trhu.

6: Gibraltarská libra

Foto: Freepik

Nepatrný stát na jižním cípu Španělska, spíše by se dalo říct, že se jedná jen o obydlený útes, kde žije něcoio přes 30 tisíc obyvatel. Jejich měna je vázána na britskou libru ve stejné nominální hodnotě a lze ji za ni volně směnit, takže za ni zaplatíte stejně jako za britskou libru. Gibraltarská vláda razí a tiskne mince a bankovky gibraltarské libry. Ve světě byznysu však hraje nepatrnou roli.

7: Kajmanský dolar

Foto: Freepik

Kajmanské ostrovy jsou britské území v Karibiku, které je známé jako jeden z nejlepších daňových rájů na světě. Spoléhá na ně řada největších světových bank, hedgeových fondů a pojišťoven, které zde mají bankovní licenci. Kajmanské ostrovy jsou skupinou ostrovů v Karibiku. Měnou Kajmanských ostrovů je dolar, za který zaplatíte 27 Kč. Mnoho lidí si neuvědomuje, že kajmanský dolar je jednou z nejsilnějších karibských měn. Kajmanský dolar, který je v oběhu od roku 1972, je také jednou z nejnovějších světových měn.

8. Euro

Foto: Freepik

Konečně jsme u měny našich sousedů, jak východních tak i těch západních. Ti tuto měnu vytvořili 1. ledna 1999 a dnes tedy slaví své 23. narozeniny. Byť je svou hodnoutou až na 8. místě, je druhou nejobchodovatelnější měnou na světě. Je totiž oficiální měnou 19 z 28 členských zemí EU s podstatně větší ekonomikou, než předchozích 7 států. Kurz koruny k euru má v posledním měsíci, kdy se nová vláda netají záměrem poněkud střídmějších vládních výdajů, spíše posilující tendenci.

Chce-li být některý stát Unie členem eurozóny, musí splnit tzv. konvergenční kritéria. Jedná se o ekonomické a právní podmínky, které byly v roce 1992 dohodnuty v Maastrichtské smlouvě a jsou známy rovněž jako „maastrichtská kritéria“. Všechny členské státy s výjimkou Dánska mají povinnost euro po splnění uvedených kritérií přijmout a připojit se tak k eurozóně. V Maastrichtské smlouvě není přesně stanoveno, kdy má který stát euro přijmout. Záleží tedy na každém z nich, aby si vypracoval svou vlastní strategii, která mu dopomůže uvedené podmínky splnit a euro přijmout.

Jednotlivé politické strany u nás přistupují k přijetí eura různě. Zatímco strany jako TOP 09, KDU-ČSL, ČSSD a Piráti a Starostové jsou pro přijetí eura, na straně druhé stojí spíše jeho odpůrci. Tím jsou především ANO a ODS, kde jeho nejhlasitějším odpůrcem je jejich bývalý předseda Václav Klaus. Hlasití odpůrci přijetí eura jsou i komunisté, tam se ale spíše jedná o protest proti ještě pevnějšímu spojení se Západem s kterým se jejich ideologie příliš neslučuje.

9. Švýcarský frank

Foto: Freepik

Byť má Švýcarsko jen o něco méně obyvatel než naše země, je také jednou z nejbohatších zemí světa s dlouhou historií v oblasti bankovnictví a financí. Díky jedné z nejpřísnějších měnových politik na světě a nejnižší úrovni zadlužení považuje mnoho investorů švýcarský frank za “sázku na jistotu” a rozhoduje se uložit část svého kapitálu v oficiální měně této alpské země. Švýcarský frank se často využívá při bankovních vkladech, kdy se peníze posílají na zahraniční účty, protože je jednou z nejsilnějších měn na světě. Jedná se o světovou měnu, která není ovlivněna inflací. Koruna stojí 4 rappy nebo také centimy (záleží jestli jste ve francouzské nebo německé části Švýcarska), což je dílčí jednotka švýcarského franku – něco jako haléře u koruny, které se u nás už nerazí. Opačně to vychází na 25 Kč za švýcarský frank.

Státní dluh Švýcarska je procentuálně nižší než náš. Rozhodujícím faktorem při zajišťování dobrého zdraví státní pokladny však byla „dluhová brzda“, mechanismus poprvé zavedený v roce 2003. Jako odměnu odpovědné fiskální politiky jejich vlády se mohou Švýcaři těšit velmi nízké míře inflace, která i v minulém roce dosahovala hodnoty 1,2 %. O moc větší inflaci tam neočekávají ani letos. My jsme na tom bohužel o poznání hůře.

10. Americký dolar

Foto: Pexels

Americký dolar je nejdůležitější světovou rezervní měnou. Tvrdí se, že žádná měna nebude nikdy schopna nahradit americký dolar jako nejobchodovanější měnu. I když je tady snaha Číny prosadit jüan jako světovou měnu číslo jedna. Byť se jedná o druhou nejsilnější ekonomiku světa, tak skutečnost, že se jedná spíše o centrálně plánované hospodářství, mnoho centrálních bankéřů spíše odradí dlouhodobě držet čínskou měnu ve svých rezervách. Stejně tak bude zřejmě přemýšlet i mnoho investorů, ať už se jedná o investičné fondy, banky, penzijní fondy nebo pojištovny. Mnoho podnikatelů ať už z řad velkých firem nebo i menších hráčů na trhu také raději dávají přednost obchodování buď v evropském euru nebo americkém dolaru. zatím stále platí pravidlo, že čím dále od Evropy, tím větší je ochota obchodovat v dolarech.

Americký dolar je celosvětová měna, za kterou stojí globální politická moc Spojených států. Je jednou z nejpoužívanějších měn na světě, přestože se mezi nejhodnotnějšími měnami světa nachází až na posledním desátém místě. V kurzu s českou korunou se pohybuje v rozmezí 22 až 24 Kč za jeden americký dolar.

Ondřej Novák,
zdroj: BusinessINFO, Forbes

Napsat komentář