Siemens je připraven opravit Nord Stream 1, ale nemá k dispozici pracoviště

Datum 03.09.2022

Foto: Freepik

Ruský Gazprom dnes uvedl, že společnost Siemens Energy je připravena pomoci s opravou zařízení plynovodu Nord Stream 1, ale nemá kde tyto práce provést. Dnes krátce po poledni to oznámila agentura Reuters.

Včera večer Gazprom uvedl, že zjistil únik oleje v turbíně a že neobnoví dodávky plynu do Německa prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1, dokud nebude tento problém odstraněn. Uvedl, že opravu lze provést pouze ve speciálně vybavené dílně.

Tím Rusko odložilo dnešní termín pro obnovení dodávek plynu hlavní trasou do Německa, čímž prohloubilo potíže Evropy se zajištěním plynu na zimu. Takový únik oleje však podle společnosti Siemens není důvod k zastavení přepravy plynu. Ta uvedla, že nebyla pověřena provedením prací, ale je k dispozici, a dodala, že únik, který Gazprom ohlásil, obvykle neovlivňuje provoz turbíny a může být utěsněn na místě.

Nicméně ve svém prohlášení Gazprom tvrdí, že Siemens Energy se účastní oprav v souladu s existující smlouvou mezi oběma společnostmi a je připraven odstranit závady, kvůli kterým musel podle Gazpromu zastavit dodávky plynu plynovodem do Německa.

Před posledním kolem údržby již Gazprom snížil průtoky na pouhých 20 % kapacity plynovodu. Evropa obviňuje Rusko, že používá dodávky plynu jako zbraň v rámci “ekonomické války” se Západem, kterou Moskva nazývá důsledky ruské invaze na Ukrajinu.

Komisař pro hospodářství Paolo Gentiloni v sobotu na dotaz ohledně zastavení dodávek uvedl, že Evropská unie očekává, že Rusko bude dodržovat dohodnuté energetické smlouvy, ale je připravena čelit reálné možnosti, pokud tak Moskva neučiní.

Milan Matějíček
zdroj: Reuters

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář