Další velký skok: Robot Atlas se učí rozpoznávat předměty a manipulovat s nimi

Datum 20.01.2023

Společnost Boston Dynamics posunula svého robota Atlas o krok blíže k flexibilnímu využití v reálném světě díky schopnosti zajímavým způsobem vnímat a manipulovat s okolím. Foto: Boston Dynamics

Letos tomu bude 10 let, kdy společnost Boston Dynamics za podpory americké agentury DARPA světu představila svého robota Atlas. Společnost stále pokračuje v ohromujícím vývoji humanoidního robota Atlas. V novém videu tento desetiletý Atlas pracuje už na stavbě a předvádí fascinující nové schopnosti, okořeněné akrobacií, za kterou by bezpečák kohokoliv z nás okamžitě vyhodil z práce.

Tento 1,5 metru vysoký a 90 kg vážící android s 28 hydraulicky ovládanými klouby, si vyvinul působivou rychlost, dynamickou rovnováhu a plynulost pohybu – nemluvě o některých atletických schopnostech, kterým by se většina z nás jen těžko vyrovnala. Nyní se tým Atlasu zaměřuje na praktičtější věci.

Ve zveřejněném videu dostane Atlas úkol: přinést “spolupracovníkovi” jeho nářadí. Aby ho robot splnil, musí najít těžké prkno, zvednout ho a použít ho k překlenutí mezery na své cestě. Musí zvednout těžkou tašku s nářadím a balancovat s ní, když přebíhá po prkně a nakonec jej tašku s nářadím vyhodí svému lidskému spolupracovníkovi nahoru.

Na cestě dolů pak ještě ukázkově skočí salto. Výše uvedené video představuje další neuvěřitelný krok týmu Atlas, ale skutečně fascinující jsou dovednosti, které za tímto výkonem stojí – inženýři musí neustále analyzovat nuance lidského pohybu, aby uměle napodobili takové pohyby, které všichni děláme každý den bez rozmýšlení.

Atlas vidí svět prostřednictvím kamer s hloubkovým senzorem, které používá k sestavení 3D mapy svého prostředí. Tým musel naprogramoval do robota také například to, že bude muset překonat mezeru pomocí prkna, vyběhnout po několika schodech, popadnout tašku s nářadím, vyskočit do vyššího patra, hodit tašku, odstrčit bednu a nakonec pro pobavení ještě udělat salto. Robot musí ještě samostatně zjistit umístění, tvary a orientaci těchto objektů.

Na využitelnosti v reálném životě musí ještě Boston Dynamics popracovat, nicméně společnost udělala další velký krok pro praktické použití takovýchto androidů.

Richard Pappen
Zdroj: TechCrunch

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář