Autonomní robot YuMi pomáhá zvrátit odlesňování v Amazonii

Datum 16.06.2023

YuMi. Foto: ABB

Robot YuMi od společnosti ABB pomáhá americké neziskové organizaci Junglekeepers se zalesňováním Amazonie. Nový stroj automatizuje úkoly spojené s výsadbou v laboratoři, urychluje proces a umožňuje dobrovolníkům organizace Junglekeepers soustředit svůj drahocenný čas a zdroje na práci s větším dopadem. Vyplývá to z tiskové zprávy společnosti ABB zveřejněné v úterý.

“Spolupráce ABB s organizací Junglekeepers ukazuje, jak robotika a cloudové technologie mohou hrát ústřední roli v boji proti odlesňování jako jednomu z hlavních přispěvatelů ke změně klimatu,” uvedl Sami Atiya, prezident divize ABB Robotika a diskrétní automatizace a dodal: “Náš pilotní program s nejvzdálenějším robotem na světě pomáhá automatizovat vysoce opakující se úkoly, čímž uvolňuje rangerům důležitější práci v deštném pralese a pomáhá jim chránit půdu, na které žijí.”

Robot byl vyslán do laboratoře v džungli v odlehlé oblasti peruánské Amazonie, kde se zabývá hloubením děr v půdě, vhazováním semen, zhutňováním půdy na povrchu a jejím označováním barevnými štítky. Konečným výsledkem je, že díky YuMi lze každý den zalesnit plochu o velikosti dvou fotbalových hřišť.

“Do této chvíle jsme přišli o 20 procent celkové rozlohy amazonského deštného pralesa; bez využití dnešní technologie by se ochrana přírody zastavila,” řekl Moshin Kazmi, spoluzakladatel společnosti Junglekeepers a dodal: “Přítomnost YuMi na naší základně je skvělý způsob, jak naše rangery seznámit s novými způsoby práce. Urychluje a rozšiřuje naše operace a podporuje naše poslání.”

“Amazonie je v nebezpečí. Proto potřebujeme, aby technologie, věda a místní znalosti spolupracovaly, abychom ji zachránili. Jinak bude pozdě. Deštný prales lze zachránit, ale musíme spojit všechny tyto prvky, abychom dosáhli změny,” uvedl v prohlášení Dennis del Castillo Torres, ředitel výzkumu lesního hospodářství v peruánském Amazonském výzkumném institutu a pokračoval: “Velmi důležitá je kombinace špičkových technologií a ochrany přírody. Existuje mnoho technologií, které můžeme použít k ochraně pralesa, a tento robot může hodně pomoci k rychlejšímu zalesnění, ale musíme být velmi selektivní. Musíme ho používat v oblastech s vysokým odlesněním, abychom urychlili proces opětovného zalesňování.”

Pilotní projekt společnosti ABB Robotics v Amazonii podporuje její cíl přispívat k udržitelné transformaci prostřednictvím inteligentních robotických a automatizačních řešení, která podporují podniky při zvyšování produktivity, snižování množství odpadu a maximalizaci efektivity. V roce 2022 společnost ABB Robotics spolupracovala se sítí Parley Global Cleanup, neziskovou organizací sbírající mořský plastový odpad, na vytváření personalizovaných designových předmětů, jako je recyklovaný nábytek, pomocí 3D aditivního tisku. V souladu s přáním organizace Junglekeepers bude pilotní program v deštném pralese s RobotStudio Cloud a YuMi trvat přibližně šest týdnů (v průběhu května a června 2023). Po skončení pilotního programu bude společnost ABB zkoumat možnosti, jak pomáhat Junglekeepers v širším měřítku, a také prozkoumá další možnosti, jak by její robotická řešení a cloudové technologie mohly hrát ústřední roli při prosazování udržitelné transformace.

Odhaduje se, že od roku 1985 bylo zdevastováno více než 870 000 km² amazonského deštného pralesa, což je plocha větší než Francie, Spojené království a Belgie dohromady.

Petr Svoboda
zdroj: ABB

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář