Unikátní systém napájení energií zvyšuje bezpečnost otočných jeřábů

Datum 23.06.2023

Prověšené napájecí a datové kabely na otočných jeřábech často představují vysoké riziko. Neopatrný pohyb břemen, vysokozdvižných vozíků a dalších zařízení v bezprostřední blízkosti otočných jeřábů může způsobit jejich zamotání a utržení. Firma igus, kterou v Česku výhradně zastupuje společnost HENNLICH, proto vyvinula unikátní systém guidelock swing. Nosič kabelů lze namontovat přímo do I profilu nosníku. Díky speciálnímu systému zámků jej lze použít i pro dlouhé nosníky při malém opotřebení a s nízkými náklady. Tím se výrazně zvyšuje bezpečnost při provozu jeřábů. Foto: igus/HENNLICH

Prověšené napájecí a datové kabely na otočných jeřábech často představují vysoké riziko. Neopatrný pohyb břemen, vysokozdvižných vozíků a dalších zařízení v bezprostřední blízkosti otočných jeřábů může způsobit jejich zamotání a utržení. Firma igus, kterou v Česku výhradně zastupuje společnost HENNLICH, proto vyvinula unikátní systém guidelock swing. Nosič kabelů lze namontovat přímo do I profilu nosníku. Díky speciálnímu systému zámků jej lze použít i pro dlouhé nosníky při malém opotřebení a s nízkými náklady. Tím se výrazně zvyšuje bezpečnost při provozu jeřábů.

Průmysl si bez otočných jeřábů nelze představit. Přepravují obrobky všeho druhu – na nakládacích rampách, u zpracovatelských strojů i na montážních pracovištích. Stále znovu však může docházet k poruchám. Například když visící smyčky kabelů poškodí vysokozdvižný vozík při vykládání obrobků. Výsledek: prostoje, neplánované náklady na opravy, v nejhorším případě zpoždění výroby. 

“Abychom zvýšili bezpečnost a produktivitu závodu, přicházíme s novým systémem kabelových nosičů nazvaný guidelok swing,” říká Jindřich Kollár produktový manažer pro energetické řetězy igus ve společnosti HENNLICH. “Energetické a datové kabely již nevisí ve vzduchu, ale díky štíhlé a prostorově úsporné konstrukci energetického řetězu se pohybují přímo v profilu nosníku otočného jeřábu. Mimo dosah zvedaných břemen, průmyslových vozíků nebo jiných otočných jeřábů.”

Konstrukční trik zajišťuje bezporuchový provoz

Systém funguje následovně: Energetické a datové kabely jsou vloženy do energetického řetězu z vysoce odolného plastu. Spodní větev energetického řetězu leží na přírubě nosníku z I profilu a je připojena k vozíku. Na rozdíl od tradičních aplikací, v pohybu je dolní větev pojezdu a nikoliv horní. Horní větev je držena nad vozíkem pomocí zámků guidelock swing. Při klasickém pohybu energetického řetězu by horní větev normálně klouzala po dolní dráze. Společnost igus však přišla s konstrukčním trikem: Zámky jsou přišroubována k profilu T-nosníku každých 800 milimetrů. Když poloměr ohybu horní větve projede zámkem, poloměr řetězu vytlačí klapky zámku nahoru a ty následně zaaretují energetický řetěz. Při opačném pohybu se klapky otevřou jako padací most a horní větev energetického řetězu uvolní. 

Výhoda tohoto řešení je, že se horní a dolní větev nikdy nedotýká. Opotřebení je tak nízké a životnost řetězu delší. “Další výhodou je, že díky systému guidelock swing nepotřebujeme vodicí žlab, protože energetický řetěz je zámky držen ve své poloze a nemůže se vylomit do stran,” vysvětluje Jindřich Kollár. “Tento systém je zároveň také cenově výhodný. Vyrovná se klasickým vlečkovým přívodům energie a dat.” Tyto systémy lze také rychle instalovat díky neexistenci vodicího žlabu.

První uživatelé jsou přesvědčeni

Prvním uživatelem nového vodicího systému je společnost SEW-Eurodrive. Tento německý výrobce pohonů vedením guidelock swing vybavil halový jeřáb ve svém závodě v jihoafrickém Gautengu. Jeřáb přemisťuje komponenty pro chemické čištění vysokotlakým čističem.

“Původně inženýři uvažovali o využití klasického vlečkového systému,” říká Jindřich Kollár. “Naši kolegové ale zákazníka rychle přesvědčili, že nový systém vedení otočného jeřábu guidelock swing snižuje riziko nehod a zvyšuje spolehlivost jeřábu.” 

Celý systém totiž nejenže zabraňuje kolizím s vysokozdvižnými vozíky, ale je také odolný vůči chemikáliím, nekoroduje a nevyžaduje údržbu, protože se nepoužívají žádná externí maziva. Zákazník, společnost SEW-Eurodrive je tímto řešením nadšen. Stejně tak další uživatel v Jihoafrické republice, firma Barloworld. Tato průmyslová firma oznámila, že ve spolupráci s firmou Stahl postupně vybaví další otočné jeřáby ve svých továrnách. 

Martin Jonáš

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář