Francouzský bojový dron vzbudil na pařížském leteckém veletrhu rozruch

Datum 24.06.2023

AAROK se předvedl na pařížském leteckém veletrhu. Foto: Turgis & Gaillard

Francouská společnost založená dvěma přáteli z dětství Fanny Turgisem a Patrickem Gaillardem vzbudila na francouzském leteckém veletrhu zasloužený rozruch představením bezpilotního letounu.

Letoun AAROK, určený pro francouzské a spojenecké ozbrojené síly, může být ve vzduchu přes 24 hodin ve výšce až 9 144 metrů a může nést užitečné zatížení 1,5 tuny, které může zahrnovat průzkumné vybavení, signální zpravodajské moduly, elektrooptické senzory, vícerežimový radar, přesně naváděnou munici a rakety vzduch-země.

Dron měří na délku 14 metrů, má rozpětí křídel 22 metrů a maximální vzletovou hmotnost 5,5 tuny, takže je větší než známější americký Reaper. Podle společnosti může AAROK letět rychlostí 250 uzlů (463 km/h). Letoun má turbínový motor a zesílený podvozek, což mu umožňuje bezpečně přistát v nerovném terénu. Podle společnosti Turgis & Gaillard je AAROK vhodný pro námořní dohled v indo-pacifické oblasti a jako komunikační uzel na bojišti. Využití stávajícího vybavení a modulární architektury rovněž urychlí jeho certifikaci.

“Jsme hrdí na to, že můžeme představit náš první prototyp dálkově řízeného letadla, bezpilotní letoun AAROK,” uvedl Fanny Turgiso, prezident společnosti Turgis & Gaillard Group. “Tento bezpilotní letoun, vyráběný v našich francouzských továrnách, bude splňovat požadavky francouzských a spojeneckých sil při nižších nákladech na pořízení i používání.”

Společnost Turgis & Gaillard je navíc proslulá vývojem elektrického, dálkově ovládaného nakladače zbraní Sefiam 1602e, který se v současné době používá na palubě letadlové lodi Charles-de-Gaulle k nakládání zbraní na bojové letouny Rafale. Firma má 300 zaměstnanců rozmístěných v devíti různých závodech. Turgis & Gaillard má roční obrat 50 milionů eur.

Petr Svoboda
Zdroj: AAROK

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

Napsat komentář