Drony Phasa-35 by mohly nahradit geostacionární satelity

Datum 30.09.2023

Obrázek dronu Phasa-35 za letu. Foto: BAE Systems

Každého asi nejprve napadne otázka jak se v podmínkách atmosféry můžou drony udržet tak dlouhou dobu ve vzduchu aby smysluplně nahradily satelity. Jednoduše řečeno, dron byl navržen tak, aby mohl létat ve velkých výškách po velmi dlouhou dobu především díky velmi dlouhým křídlům se solárními panely, která ve spojení s lithiovými bateriemi mohou udržet letadlo ve vzduchu dlouhé měsíce, uvádí se ve zprávě společnost BAE Systems.

Možná, že nakonec dron ve své délce letu překoná i očekávání výrobce a podobně jako sondy Voyager vypuštěné v roce 1977 s jejich životností plánovanou původně na pět let (mimochodem ty pořád posílají data – už ze vzdálenosti 25 miliard kilometrů neboli necelého jednoho světelného dne), se udrží ve vzduchu i několik let.

Velmi lehký špionážní dron od společnost BAE Systems, nazývaný Persistent High Altitude Solar Aircraft (Phasa-35), podle vyjádření společnosti poskytovat alternativní a flexibilní přístup ke konvenčním systémům, jako jsou satelity nebo letadla s konvenčním pohonem, pro poskytování trvalého a nákladově efektivního snímkování a komunikace.

Tento systém se označuje zkratkou HAPS (high-altitude platform station) a právě vojenští stratégové v USA a Velké Británii zvažují tento systém jako zajímavou a levnou náhradu tradičních satelitů. Ministerstvo obrany Spojeného království stojí za projektem Aether, zahrnujícího kromě dronů poháněných energií ze Slunce i výškové balóny.

Phasa-35 má rozpětí křídel 35 metrů, právě proto je toto číslo součástí jeho názvu. Dron vyroben z tenkých uhlíkových vláken váží pouhých 150 kilogramů. Jeho vrtule jsou před každou misí vyměněny, protože dron musí přistát na “břiše”, jelikož nemá kvůli redukci hmotnosti na naprosto nezbytné minimum podvozek.

První zkušební let se uskutečnil v červenci letošního roku v americkém vojenském prostoru v Novém Mexiku. Klima v této oblasti je považováno za ideální, aby Phasa-35 měla nejlepší šanci dosáhnout výšky 20 tisíc metrů. To je zhruba dvojnásobek výšky, ve které létají komerční letadla. V této výšce je také relativně příznivé klima Nového Mexika bez silných větrů.

Foto: BAE Systems

Díky tomu, že nese kompaktní sadu kamer nebo senzorů, může se dron vznášet nad určitým místem po delší dobu a monitorovat komunikaci nebo poskytovat zpravodajské informace o aktivitách nepřátelských jednotek. Během zkoušek Phasa-35 byl použit laserový snímací systém, který sledoval povětrnostní podmínky a rychlost větru každých 150 metrů od povrchu Země až do konečné letové hladiny dronu. Tento přesný přístup k předpovědi počasí umožnil dronu Phasa-35 vyhnout se jakýmkoli turbulencím.

Phasa-35 však nemusí sloužit jen pro vojenské zpravodajské účely. Podobně jako satelity Starlink, jejichž přesnou polohu můžete vidět zde, mohou i tyto drony poskytovat internetové spojení. Muskovy satelity by tak nemusely být jediné, které nabízejí globální přístup k internetu. Společnost BAE Systems vyrábí drony Phasa-35 ve svém závodě v Altonu v anglickém hrabství Hampshire.

Petr Svoboda
zdroj: tisková zpráva BAE

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář