Anduril představuje dron vybavený AI, který loví jiné drony

Datum 02.12.2023

Bezpilotní letoun Roadrunner M. Foto: Anduril Industries

Na rostoucí hrozbu možných útoků bojových bezpilotních letounů se rozhodla reagovat americká společnost Anduril Industries se svým zabijákem dronů nazvaným Roadrunner, který je vybavený umělou inteligencí. Vzhledem k tomu, že se vojenské drony stávají stále dostupnějšími pro různé teroristické skupiny, Anduril doufá, že svým inovativním řešením bude tomuto nebezpečí efektivně a přitom relativně levně čelit.

Americký výrobce obranných technologií a zbraní vyvíjel Roadrunner v utajení v posledních dvou letech. Tato malá autonomní stíhačka je vybavená bojovou hlavicí pro útok na jiné drony. Pozoruhodné také je, že Roadrunner disponuje jedinečnou schopností návratu domů v případě že k útoku na jiný dron nedojde. Je tak opakovaně použitelný jako autonomní vzdušný prostředek (AAV) s vertikálním vzletem a přistáním (VTOL), který je vybaven dvěma proudovými motory a modulárními konfiguracemi užitečného zatížení pro nasazení v různých misích.

Díky vysokým podzvukovým rychlostem, extrémní manévrovatelnosti, modulárnímu užitečnému zatížení a průběžným upgradům softwaru může Roadrunner plnit širokou škálu vojenských nasazení pro boj s vyvíjející se hrozbou nepřátelských útoků dronů, stojí v tiskového prohlášní společnosti.

Roadrunner-M, varianta určená pro pozemní protivzdušnou obranu, slouží jako vysoce explozivní záchytný prostředek. Palmer Luckey, 31letý zakladatel společnosti Anduril, uvedl, že Roadrunner-M představuje nákladově efektivní a účinné řešení pro boj proti útokům dronů, navíc se také velice snadno přepravuje díky své výšce 1,7 metru a kompaktnímu přepravnímu boxu (viz obrázek níže).

Foto: Anduril Industries

Společnost sídlící v Kalifornii sice cenu neprozradila, ale náklady by měly být několikanásobně nižší v porovnání s nasazením sofistikovaných protiletadlových systémů, jako jsou třeba rakety Patriot. Navíc firma předpokládá, že cena Roadrunneru ještě časem klesne, až se výroba rozšíří a technologie se vyvine. Společnost naznačuje, že se svým Roadrunnerem cílí na boj proti malým a středně velkým dronům, které využívají mezer v překrývající se protivzdušné obraně. Vojáci tak nemusí používat drahé a omezené zásoby raket proti levným dronům, které si naši protivníci mohou dovolit ztratit.

Na závěr ještě pár zajímavých informací o zakladateli společnosti Anduril Industries Palmeru Luckeym: Vývoj těchto nových dronů je až jeho druhým počinem. Tím prvním byly brýle pro virtuální realitu Oculus VR. Jeho firmu, která tyto brýle dodala na trh koupil v roce 2014 Facebook (nyní Meta) za 2 miliardy dolarů. V Metě pak také ještě další dva roky pracoval. V roce 2016 však sklidil kritiku za to, že daroval 10 000 dolarů politické skupině zaměřené proti Hillary Clintonové. O několik měsíců později byl z Facebooku propuštěn a rozhodl se založit společnost Anduril. Ztráta pro Metu tak může znamenat zisk pro lepší zabezpečení vzdušného prostoru Ameriky a jejich spojenců od případných útoků dronů od teroristů či agresivních mocností mající ambice v podobě vojenských invazí do jiných zemí.

Petr Svoboda
zdroj: LA Times, Anduril

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář