Umělá inteligence je již součástí běžného života. Dokáže třeba snížit spotřebu energie či vytvořit nápoj na míru

Datum 10.08.2023

Foto: Insighters/Shutterstock

Existuje mnoho odvážných vizí, ale i obav a spekulací na téma umělé inteligence. Zatímco mnohé z nich vykreslují děsivý obraz budoucnosti, A.I. (umělá inteligence) se již stala součástí každodenního života. V současné době není hrozbou, ale naopak užitečným nástrojem, který nám přináší řadu příležitostí k růstu.

Věděli jste například, že při nakupování v internetovém obchodě běžně používáte A.I.? Nebo když zadáváte texty do překladače anebo dálkově skrze telefon ovládáte chytrou domácnost? Nahlédněme společně do oblastí, ve kterých jsou aplikace založené na umělé inteligenci už nyní součástí našich životů!

Zdraví a A.I.

Technologie umělé inteligence již nyní umožňuje analyzovat data a pomáhá tak rychleji diagnostikovat pacienty, včas zachytit onemocnění a dříve zahájit léčbu. Už dnes zdravotníci využívají algoritmy A.I. například k efektivnějšímu a přesnějšímu odhalování nádorů na radiologických snímcích. A.I. se používá také ke sledování stavu pacientů, při genetických výzkumech a roboticky asistované chirurgii. Pomáhá také při prevenci nemocí, jelikož dokáže předvídat potenciální zdravotní problémy na základě věku, genetické anamnézy, socioekonomického statusu apod. Mějte proto při dalším laboratorním vyšetření na paměti, že právě díky A.I. získáte své výsledky takhle snadno a rychle.

Finance a A.I.

Banky a finanční instituce využívají A.I. k odhalení podvodů a zneužití, analýze úvěruschopnosti, správě dat a poskytování personalizovaného finančního poradenství. Je tedy možné, že jste si poslední úvěr vzali s pomocí A.I., nebo že umělou inteligenci využíváte k manipulaci s penězi ve vašem internetovém bankovnictví, které často spravuje.

Nakupování a A.I.

Podnikatelé a obchodníci již moc dobře vědí, co umělá inteligence dokáže. Pomáhá efektivně studovat chování spotřebitelů a potenciálních zákazníků na základě jejich nákupních návyků. Podniky tak dokáží nabídnout svým zákazníkům přesně ty produkty, které je zajímají. 

A.I. se také využívá při vývoji nových produktů. Tak například Češi budou moci už brzy ochutnat nový výrobek společnosti Hell Energy – první energetický nápoj na světě, vyvinutý výhradně pomocí umělé inteligence. Společnost s pomocí A.I. kompletně vyvinula složení a chuť nápoje, design plechovky i veškeré marketingové materiály. Umělá inteligence svůj výsledek dokonce sama ochutnala a otestovala.

Manuální práce a A.I.

V zemědělství se již na mnoha místech používají autonomní samořídící stroje pro sklizeň obilovin, dokonce existují roboti pro sklizeň hroznů! Tyto stroje využívají umělou inteligenci k prostorové orientaci, rozhodování a bezpečné navigaci. Takové moderní stroje se běžně využívají v prostředích, která jsou pro člověka nebezpečná nebo škodlivá, například v mnoha továrnách a důlních provozech se již používají nákladní automatické vozy.

Spotřeba energie, ochrana životního prostředí a A.I.

A.I. pomáhá efektivněji řídit spotřebu energie v průmyslu, domácnostech a pracovat s obnovitelnými zdroji energie. Umožňuje lepší koordinaci práce vědců v boji proti znečištění. 

Optimalizace spotřeby energie v domácnosti je možná již dlouho, ale A.I. přispívá k jejímu ještě efektivnějšímu využití. Například díky připojení lednice k systému chytré domácnosti dokáže umělá inteligence zkontrolovat, jaké potraviny jsou k dispozici, a navíc i objednat chybějící produkty. Může také pomoci omezit plýtvání potravinami – upozorní, kterým potravinám končí doba spotřeby, a dokonce navrhne recepty na jejich využití. Není to fascinující?!

Z výše uvedených příkladů je patrné, že umělá inteligence dokáže překonat rutinní nebo monotónní pracovní postupy našeho každodenního života a rychle zpracovat obrovské množství dat, což lidem umožní soustředit se na komplexní řešení problémů, kreativitu a budování důležitých vztahů. Umělou inteligenci je potřeba vnímat jako příležitost, jak v kombinaci s lidskými schopnostmi dosáhnout optimálních výsledků v mnoha oblastech života. Protože automatizace každodenních úkolů umožňuje lidem soustředit svůj čas a energii na činnosti s vyšší hodnotou, které vyžadují emoční inteligenci, kritické myšlení a empatii.

Alexandra Prochorova

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář