Na léto: Nový robot s kluzným vedením čepuje pivo během pár sekund

Datum 22.08.2023

Festivalová sezóna je v plném proudu. Aby fronty u stánků s pivem neexplodovaly, vyvinula společnost One Two Beer automatický systém výdeje piva. Ústřední prvek – mobilní výdejní hlava, která se pohybuje na dně kelímků a umožňuje ho naplnit během pěti sekund bez zbytečné pěny – je postaven na samomazném, hygienickém a nerezovém pohybovém šroubu z řady dryspin od společnosti igus, kterou v Česku výhradně zastupuje strojírenská firma HENNLICH. FOTO: HENNLICH/igus

Festivalová sezóna je v plném proudu. Aby fronty u stánků s pivem neexplodovaly, vyvinula společnost One Two Beer automatický systém výdeje piva. Ústřední prvek – mobilní výdejní hlava, která se pohybuje na dně kelímků a umožňuje ho naplnit během pěti sekund bez zbytečné pěny – je postaven na samomazném, hygienickém a nerezovém pohybovém šroubu z řady dryspin od společnosti igus, kterou v Česku výhradně zastupuje strojírenská firma HENNLICH. 

Festivalová sezóna je na vrcholu. Ke koncertům neodmyslitelně patří vychlazené pivo. Typicky ale na festivalech musí každý vystát dlouhou frontu. Tuto nepříjemnost se snaží řešit rakouská společnost One Two Beer. Proto vyvinula automatické výčepní zařízení. Obsluze stačí postavit dva kelímky vedle sebe – podobně jako u kávovaru. Po jednom stisknutí tlačítka se dvě výdejní hlavy přesunou na dno kelímků. Pivo teče proudem a bez zbytečné pěny je načepováno za pouhých pět vteřin. To ocení každý návštěvník koncertu. Prodejci piva zase to, že při nedostatku pracovní síly jde o bezobslužnou technologii.

Požadavek: bez mazání 

Jakkoli se může zdát, že je pivní robot jednoduchý a elegantní, jeho zkonstruování bylo výzvou. “Aby bylo možné například čepovat během několika vteřin, bylo nezbytné rychlé lineární vedení s co nejmenším třením,” říká Tamás Kozma ze společnosti One Two Beer. Systém musel fungovat s přesností na desetinu milimetru. Měl být co nejkompaktnější, aby umožňoval rychlou přepravu. A zároveň odolný vůči drsnému festivalovému prostředí – prachu, vysokým teplotám a vlhku. “Protože náš stroj pracuje v potravinářském sektoru, byla pro nás rozhodující také stoprocentní samomaznost a shoda s potravinářskými předpisy FDA.” 

Po dlouhém hledání nakonec inženýři společnosti našli u firmy igus systém, který tyto požadavky splňoval: kompletní lineární jednotku sestávající z kompaktního pohybového šroubu a matice z řady dryspin a odpovídajícího krokového motoru.

Vysoce výkonný plast a nerezová ocel pro hygienický a bezproblémový chod bez mazání

A právě takto funguje toto lineární vedení. Kohoutek je namontován na přírubové pohybové matici řady dryspin JFRM. Pokud krokový motor NEMA  23 otáčí šroubem, matice se pohybuje nahoru nebo dolů. V podstatě jednoduchý systém. Ovšem s některými zvláštnostmi: Závitová matice je vyrobena z vysoce výkonného plastu, který splňuje požadavky FDA. Materiál je samomazný a umožňuje tak chod bez mazání s nízkým třením. Výhoda je zřejmá: na rozdíl od verzí s mazáním vyrobených z kovu nehrozí, že se polymerová matice stane magnetem na nečistoty způsobené mastnotou. Snadno se čistí, ať už vodou, nebo vysokým tlakem. Lineární kluzné vedení je hygienické a mechanicky bezporuchové. Kombinace plastu a nerezové oceli navíc zabraňuje korozi. Díky eliminaci mazání není potřeba žádná údržba.

Závitový šroub dosahuje účinnosti 82 % 

Nejen odolnost proti korozi a necitlivost na nečistoty vedou k dlouhé životnosti lineárního kluzného vedení. Stejně rozhodující je i asymetrický profil závitu, kde je pata závitu 1,3krát větší.

Díky tomuto zvětšení se na přenosu síly podílí více triboplastů. A tím i více materiálu, který je optimalizován z hlediska tření a opotřebení. “Díky této asymetrii se prodloužila životnost přibližně o 30 procent ve srovnání se symetrickými lichoběžníkovými závity,” říká Tomáš Vlk, produktový manažer pro kluzná pouzdra igus ve společnosti HENNLICH. Kromě toho jsou úhly závitu matice a šroubu zploštělé. “To nám umožňuje dosáhnout nadprůměrné účinnosti 82 %,” dodal.

Martin Jonáš

Stego 700 x 200 px

Napsat komentář