Vzlétlo první pilotované letadlo na kapalný vodík

Datum 11.09.2023

Letadlo HY4 na vodíkový pohon odstartovalo ze slovinského Mariboru. Foto: H2FLY

Firma H2FLY se sídlem ve Stuttgartu, kterou v roce 2021 koupila společnost Joby Aviation, dokončila čtyři lety ve svém předváděcím letadle HY4 vybaveném špičkovým pohonným systémem s vodíkovými palivovými články a kryogenně uloženým kapalným vodíkem. Jeden z letů dokonce, podle vyjádření společnosti, přesáhl tři hodiny.

Tento úspěch ukazuje pohled do budoucnosti letecké technologie, jak ji známe, přičemž profesor Josef Kallo, spoluzakladatel společnosti H2FLY, ve svém prohlášení označil tuto událost za “zlomový okamžik ve využívání vodíku k pohonu letadel”.

“Společně s našimi partnery jsme prokázali životaschopnost kapalného vodíku pro podporu bezemisních letů na střední a dlouhé vzdálenosti. Nyní se díváme dopředu na rozšiřování naší technologie pro regionální letadla a další aplikace, počínaje kritickou misí dekarbonizace komerční letecké dopravy,” dodal.

Nahrazení plynného vodíku kapalným vodíkem účinně zdvojnásobilo maximální dolet letadla HY4 z přibližně 750 km na na dvojnásobnou vzdálenost 1 500 km, což je velkým příslibem pro budoucnost s čistší a udržitelnější leteckou dopravou.

Nádrže naplněné zkapalněným kryogenním vodíkem (LH2) mají ve srovnání s nádržemi s tlakovým plynným vodíkem (GH2) výrazně nižší hmotnost, což umožňuje létat dále a s užitečným zatížením. Od svého prvního letu v roce 2016 přinesl H2FLY několik prvenství, včetně světového rekordu v roce 2022, kdy se vznesl do výšky více než 2.200 metrů.

Tím však cesta H2FLY nekončí. Společnost se nyní zaměřuje na cestu ke komercializaci a nedávno oznámila vývoj systémů palivových článků H2F-175, které jsou schopny poskytovat plný výkon ve výšce letu až 8 tisíc metrů, čímž by se o krok přiblížily praktickému využití v komerčních letadlech.

Společnost H2FLY se chystá v příštím roce otevřít na stuttgartském letišti své Centrum vodíkového letectví, které spolufinancuje ministerstvo dopravy Bádenska-Württemberska. Centrum nabídne zázemí pro integraci letadel s palivovými články a bude sloužit jako centrum pro budoucnost evropského leteckého průmyslu.

Petr Dvořák
zdroj: H2FLY

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář