Deklarace za ztrojnásobení jaderné energie zdůrazňuje tuto energii na COP 28 v Dubaji

Datum 03.12.2023

Kopule Al Wasl v Dubaji. Foto: René Pajurek

Více než 20 zemí ze čtyř kontinentů zahájilo iniciativu, která má výrazně zvýšit celosvětovou produkci elektřiny z jádra a která nese příznačný název Deklarace za ztrojnásobení jaderné energie. To by se mělo naplnit v roce 2050 a vychází se z celkového počtu jaderných elektráren z roku 2020. Rozhodnutí bylo oznámeno na klimatické konferenci COP28 v Dubaji.

V prohlášení Deklarace se rovněž uznává, že nové jaderné technologie mohou mít menší rozlohu, což umožní jejich umístění tam, kde jsou nejvíce potřeba. Tato zařízení mohou rovněž doplňovat obnovitelné zdroje energie a mají další flexibilitu, která umožňuje dekarbonizaci i mimo odvětví energetiky, včetně obtížně odbouratelných průmyslových odvětví.

Vzhledem k tomu, že výstavba jaderných elektráren je spojena s vysokými počátečními kapitálovými náklady a dlouhými lhůtami výstavby, dokument vyzval státy, aby vyzvaly Světovou banku, mezinárodní finanční instituce a regionální rozvojové banky, aby podpořily začlenění jaderné energie do úvěrové politiky svých organizací v oblasti energetiky.

Na summitu vystoupil také Petr Fiala kde zdůraznil změnu klimatu jako jednu z největších globálních výzev naší doby. Jako součást řešení klimatických problémů tam obhajoval rozvoj jaderné energetiky, která je podle něj spolehlivá a zároveň čistá. V této souvislosti zmínil také rozvoj nové generace modulárních reaktorů. Rozsáhlou úvahu o této technologii jsme ve Voltech zmiňovali už dříve.

Účastníci konference odsouhlasili vytvoření Zeleného klimatického fondu do které jednotlivé státy budou přispívat na pomoc chudším zemím nejhůře postiženým změnami klimatu. Největším donátorem bude právě hostitelská země Spojené arabské emiráty, která poskytne částku 100 milionů dolarů (2,2 miliardy korun). Češi přispějí částkou 4 miliony dolarů (88 milionů korun).

Rozhodnutí přijatá na zasedáních COP jsou zásadní součástí procesu mezinárodních jednání o změně klimatu. Cílem je zhodnotit pokrok v řešení neustále se vyvíjejících problémů spojených se změnou klimatu, vyjednat nové environmentální závazky a vypracovat životaschopné a proveditelné strategie k omezení globálního oteplování.

René Pajurek
zdroj: ČTK, Energy.gov

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář