Siemens a Zumtobel spojili síly, aby rozvinuli oblast chytrých řešení pro budovy

Datum 12.03.2024

Foto: Siemens

Siemens, výrobce smart senzoru Enlighted a skupina Zumtobel Group, globální poskytovatel osvětlovacích řešení, oznámili partnerskou spolupráci na ekosystému chytrého osvětlení. Pokročilá senzorová technologie Enlighted se bude integrovat do prémiových svítidel Zumtobel a vytvoří tak pro zákazníky atraktivní balíček IoT osvětlení.

Siemens, globální společnost působící v oblasti technologií budov a jeho dceřiná společnost, výrobce senzorů Enlighted, oznámili strategickou spolupráci se skupinou Zumtobel, poskytovatelem globálních osvětlovacích řešení. Cílem spolupráce je rozšířit adopci chytrých technologií budov, včetně inteligentního IoT osvětlení, a stanovit nové standardy efektivity a udržitelnosti provozu budov po celém světě. Uvedené spojení přináší prefabrikované řízení svítidel s efektivní bezdrátovou komunikací. Podstatou spolupráce je technická integrace smart senzorů Enlighted do prémiového osvětlovacího portfolia skupiny Zumtobel, jak pod značkou Zumtobel, tak pod značkou Thorn. Výsledkem je komplexní sada chytrých IoT svítidel, která zvýší uživatelů a k umožní řídit provoz budov udržitelně a energeticky efektivně. Spolupráce se bude zaměřovat především na komerční budovy, univerzitní kampusy a chytré nemocnice.

“Spojení dvou lídrů – v oblasti chytrých technologií a v osvětlovací technice – vytváří příležitost k inovacím a ke zrychlování implementace pokročilých IoT řešení u našich zákazníků,” řekl Alfred Felder, generální ředitel skupiny Zumtobel. “Propojení našich značek obohatí trh v segmentu chytrých budov a dá svítidlům mnoho dalších funkcí.”

Cílem spolupráce je umožnit díky propojení firemních portfolií také rychlejší přístup k inovativním řešením a službám, které mohou pomoci snižovat uhlíkovou stopu budov, zvyšovat spokojenost uživatelů a snižovat provozní náklady. Předem sestavené balíčky produktů skupiny Zumtobel s integrovanými senzory Enlighted pro nové i modernizované objekty optimalizují proces dodávky a zjednodušují objednávání. Bezdrátová síť senzorů Enlighted umožňuje rychlou instalaci chytrých svítidel, bez nutnosti zřizování kabelových rozvodů, a tedy i velmi rychlé uvádění do provozu. V neposlední řadě umožní inteligentní IoT osvětlení sběr a analýzu dat o obsazení jednotlivých prostor v budově, vnitřní navigaci v budovách a sledování pohybu mobilního vybavení, označeného lokalizační visačkou s čipem (RTLS). Portfolio Enlighted je rovněž součástí marketplace Siemens Xcelerator, otevřené digitální obchodní platformy pro urychlení digitální transformace.

“Díky cenným poznatkům a analýzám umožňují chytrá osvětlovací řešení přesné rozhodování, založené na datech a podporují udržitelnou digitální transformaci,” uvedl Dave Hopping, generální ředitel divize Solutions and Services společnosti Siemens, Smart Infrastructure. “Sdílením vizí této spolupráce se nám daří nabízet řešení, která se soustředí na uživatele a přinášejí významné úspory energie a dalších provozních nákladů.”

Přístup k datům budov, zachyceným pomocí chytrých IoT senzorů Enlighted umožňuje odpovědným manažerům budov optimalizovat provoz, zvyšovat energetickou účinnost a vylepšovat provozní prostory tak, aby byly pohodlnější, udržitelnější a připravené na budoucnost.

Mariana Kellerová

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář