Na co byste při renovaci domu rozhodně neměli zapomenout?

Datum 15.03.2024

Foto: Boels

V současné době přibývá rekonstrukcí objektů za účelem zvýšení jejich energetické hospodárnosti. Není se čemu divit, když ceny plynu, elektrické energie, ale i tuhých paliv v posledních letech vzrostly turbulentní rychlostí a jen pomaličku klesají. Zejména u budov s nízkou energetickou účinností tak mají náklady na renovaci v současné době rekordně rychlou návratnost. 

Nejprve zkontrolujte základy domu

Ačkoli jsou sklepy pod úrovní terénu vždy vlhké, je nezbytné dát pozor na to, zda nebyla porušena hydroizolace nebo již nepodléhá stárnutí. Pokud byste se nejprve pustili do zateplení domu, mohli byste si práci na hydroizolaci a tepelné izolaci sklepa vašeho domu ztížit, protože by mohlo dojít k omezení dostupnosti určitých míst pro rypadlo. A kopat výkop pro izolaci sklepa ručně, tak to je pořádná fuška, která se výrazně prodraží.

Navíc by mohlo docházet od příliš vlhkého sklepa k vzlínání spodní vody do konstrukce stavby, která by se pod novou tepelnou izolací hůře odvětrávala. Výsledkem by pak mohla být nejen plíseň v objektu, ale i závažné poruchy na konstrukci stavby.

Možná, že si teď říkáte, kde sehnat rypadlo, resp. malý bagr. Mile vás však překvapí, že půjčovna bagrů je blíže, než si myslíte a vy tak musíte sehnat především někoho, kdo jej dokáže obsluhovat. Ačkoli se může zdát, že se jedná o příliš velkou investici navíc, do budoucna vám pomůže výrazně ušetřit, a to nejen peníze, ale i čas a starosti.

Dejte pozor na všechny teplotní ztráty

Ačkoli se v souvislosti s tepelnými ztrátami mluví především o vnějším obalu stavby, tedy o fasádě, oknech a dveřích je často opomíjena třeba střecha. Přitom právě přes střešní konstrukci často dochází k více než 20% ztrátě tepla objektu.

Pokud tedy hledáte komplexní řešení, jak zvýšit energetickou hospodárnost vaší nemovitosti, zamyslete se i nad tím, zda nepřišel čas aplikovat i střešní zateplovací systémy, a to nejlépe v kombinované formě nadkrokevní a mezikrokevní izolace.

Zvolte správný typ fasády

Zejména u starších staveb může jistý problém představovat nadměrná vlhkost ve zdivu. Stavba tak potřebuje dýchat, což řada materiálů a fasádních systému jednoduše neumožňuje v dostatečné kvalitě. Vhodné tak je, zamyslet se nad tím, který fasádní systém pro vaši nemovitost použijete a pozornost věnujte především odvětrávaným fasádám.

Zajistěte si potřebný materiál a vybavení pro zateplování včas

Ačkoli se to může zdát poněkud úsměvné v mnoha případech, lidé i firmy podcení dostupnost lešení a dalšího vybavení, a to zejména v letních měsících. Vhodné tak je vymezit si termín rekonstrukce předem a potřebné vybavení si v půjčovně zabukovat.

I když je dnes půjčovna lešení poměrně rozšířené podnikání a nejdete ji ve skoro každém městě, zejména moderní kousky, které zajišťují mimořádně rychlé sestavení a dokonalou stabilitu jako je tomu u pohyblivých hliníkových lešení, mizí v sezóně přímo bleskovou rychlostí.

Boels

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář