Robotizace má i překvapivé benefity, pomáhá uchovat know-how zkušených pracovníků

Datum 18.03.2024

Jakub_Kaufman ze společnosti Profika. Foto: Profika

International Federation of Robotics uvádí, že bylo v tuzemském zpracovatelském průmyslu v roce 2021 instalováno 168 robotů na 10 tisíc zaměstnanců. Podle společnosti Profika, která se zabývá vývojem vlastních robotických buněk, je robotizace důležitá i pro menší firmy, které přitom v jejím zavádění zaostávají. Pomáhá nahradit nedostatek pracovníků a umožňuje uchovat zkušenost zaměstnanců s dlouhou praxí. 

Zatímco v letech 2016 až 2019 zaznamenalo podle IFR Česko roční nárůst v instalaci průmyslových robotů okolo 20 procent, mezi lety 2019 a 2023 se jednalo jen o 10 procent.

„V posledních letech se jedná o menší sériovost, zdaleka ne pouze velká řešení pro automotive či farmacii. Zájem mají i společnosti ze sektoru SMEs,“ popisuje Jakub Kaufman, který se vývoji robotických buněk věnuje ve společnosti Profika. Právě tyto malé a střední podniky mají pro všechny integrátorské firmy velký potenciál, a to nehledě na odvětví, kterému se věnují. 

Mýtus o velkých sériích, situaci rozhýbávají mladí

Především menším firmám brání v zavádění robotizace hned několik překážek. Panují obavy z náročnosti instalace i nedostatečně vyškolené obsluhy, strašákem je i vysoká cena a příliš pomalá návratnost, což je vcelku snadno vyvratitelný mýtus.

„Základní řešení pro robotizaci je možné pořídit už od necelého milionu korun. Firmy se navíc domnívají, že je automatizace prospěšná a výhodná až od obrovských sérií. Buňky ale lze nastavit na konkrétní typ výrobku, jednoduše integrovat změny. Ideální je probrat požadavky a potřeby hned na začátku, zkušený expert vám poradí typ robotizace, která je vhodná právě pro váš provoz,“ radí Kaufman.

S příchodem mladších generací do firem je podle Profiky znát větší nadšení pro automatizaci a intenzivnější chuť automatizovat i v minulosti zdánlivě nevhodné výroby. Čerství pracovníci mají k robotizaci mentálně blíže, jsou otevření novinkám. Když se ve firmě podobný mladý tahoun objeví, dokáže firmu v tomto směru rozhýbat a posunout. Naopak ale i jeden člověk ve firmě, který se bude k novinkám stavět negativně, dokáže narušit celou progresivní strategii firmy a „donutí“ firmu investovat spíše do nevhodných integrací nebo ostrovních systémů, tedy nekoncepčně vytvořených automatizací, které nepropojují i ostatní pracoviště nebo výrobní celky, a nevyužívají tím tak veškerý potenciál automatizace.

Samotný sektor robotizace se navíc dynamicky rozvíjí a nabízí čím dál více možností. Zajímavý je pokrok a veliké zjednodušení v odvětví 3D skenování objektů a následné porovnávání s 3D modelem, což je zásadní hlavně u složitých tvarových dílů s nutností kontroly. „Vypovídá to i o tom, že takovéto moderní technologie, které bylo v minulosti obtížné, nebo drahé nasadit do provozu, jsou stále dostupnější a běžnější,“ shrnuje Kaufman.

Nečekaná výhoda robotizace? Předání know-how

Automatizace včetně robotizace je často spojována především s jednoduchou, nepříliš odbornou a neustále opakovanou prací – například podáváním či ukládáním materiálu. Robot zde nahradí nedostatkovou lidskou sílu a zaměstnanci se mohou věnovat náročnějším aktivitám.

„Některé výhody sice nejsou patrné na první pohled, ale firmu celkově posunou – jde o to, že do strojů lze uložit know-how zkušených pracovníků, kteří by jinak neměli komu své znalosti předat. Typicky jde například o lakování dílů. Pohyby zkušeného lakýrníka dokážete převést do drah robota a tím dosáhnout skvělých výsledků. Nehledě na to, že takový program robota můžete využít i v dalších desetiletích, například v době, když takové know-how nebude mít ve firmě kdo předávat, nebo, z důvodu nedostatku pracovníku, komu předávat,“ říká Jakub Kaufman.

Tereza Holá

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář