FINOVA inovuje své stroje na krájení potravin řízením pohybu

Datum 07.05.2024

Nářezový stroj Automatic SliceFil-655 od španělské firmy Finova. Foto: Panasonic

Společnost Finova se sídlem v Barceloně nabízí rozsáhlou škálu specializovaných strojů a služeb, které jsou určeny především pro masný průmysl. Nově představený stroj Automatic SliceFil-655 se může pochlubit pozoruhodnou schopností provádět 600 řezů za minutu. Jádrem tohoto inovativního řešení je řídicí jednotka pohybu GM1 od společnosti Panasonic Industry, která synchronizuje pohyby 20 servomotorů s výkony od 400 W do 1,5 kW.

Tato řídicí jednotka poskytuje základní pohybové funkce, včetně elektronické synchronizace vaček, což zajišťuje přesnost řezání výrobků a synchronizovaný pohyb okolních pásů. Integrace komplexního řešení řízení pohybu umožňuje společnosti Finova zvýšit přesnost, rychlost a preciznost svých strojů a zajistit dodávku výrobku, který splňuje nejvyšší standardy kvality a bezpečnosti potravin. Tato inovace, kterou přinesla spolupráce se společností Panasonic, tak přináší přidanou hodnotu výrobku pro konečného spotřebitele.

Perfektní automatizace pro přesný řez

Automatický stroj SliceFil-655 obsahuje 20 servomotorů o výkonu od 400 W do 1,5 kW, které jsou zodpovědné za pohyb různých prvků stroje. Servomotor MINAS A6 Multi je pro tuto aplikaci obzvláště vhodný vzhledem k jeho minimálním nárokům na vestavbu a kabeláž v elektrickém rozvaděči. Vzhledem k velkému počtu servomotorů a příslušných řídicích jednotek je tento fakt velmi důležitý.

MINAS A6 Multi se může pochlubit dvou­osým uspořádáním a pouze 50 mm širokým provedením řídicí jednotky. V porovnání se stávajícími systémy tento kompaktní servopohon šetří místo v elektrickém rozvaděči a to až o 64 %. Sběrnicový systém D-link na přední straně lze nastavit bez použití nářadí, což umožňuje snadnou a časově nenáročnou instalaci. MINAS A6 Multi je vybaven osmnácti bezpečnostními funkcemi.

Všechny servomotory použité v zařízení SliceFil-655 jsou synchronizovány a řízeny řídicí jednotkou pohybu GM1. Tato jednotka integruje programovatelnou logiku a řízení pohybu do jediného zařízení, čímž zvyšuje celkovou produktivitu. Pro tento stroj poskytuje základní pohybové funkce, včetně synchronizace elektronických vaček odvozených od hlavní osy. Tato funkce umožňuje automatické přizpůsobení odchylkám v tloušťce plátků způsobeným rozdíly v hustotě potravinářských výrobků a přináší tak přesné a konzistentní výsledky.

Řídicí jednotka pohybu byla vybrána především pro své možnosti řízení os, které podporují až 32 os (16 fyzických a 16 virtuálních os), standardizovanou komunikaci prostřednictvím sběrnice EtherCAT a pokročilé programovací funkce CODESYS. Tyto vlastnosti společně staví řídicí jednotku pohybu do pozice optimální volby pro stroje, jako je SliceFil-655, které disponují širokou škálou komplexních pohybových profilů, včetně rotačních nožů, interpolace dráhy, synchronizace a spojování os.

Ve stroji jsou dále použity dvě jednotky HMI řady HMs, které mimo jiné vzhledem ke krytí IP67 jsou optimální volbou pro potravinářský průmysl. Snadná instalace je dalším benefitem. Nakonec je do stroje integrována komunikační jednotka FPI4C, která umožňuje vzdálený přístup k řídicí jednotce pohybu GM1 a tak technická podpora může přijít téměř okamžitě. Zároveň je tímto kanálem zabezpečena bezproblémová komunikace mezi strojem a dalšími zařízeními jednoduchým, spolehlivým a bezpečným způsobem kdekoliv na světě.

Luděk Barták

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář