V Japonsku podává kávu robot barista

Datum 21.04.2018

Za posledních 30 let se kvalita kávy a kavárenského prostředí u nás výrazně zlepšila. Jít na kvalitní kávu do příjemné kavárny je možné kdekoliv. Pokud byste ale hledali kavárnu, která se od ostatních velmi odlišuje, měli byste zavítat do země vycházejícího slunce.

Japonsko otevřelo novou kavárnu, kde vám kávu připraví robotický barista. Humanoidní robot, jak bychom očekávali, to ale není. Jedná se o jednoramenný robot, který naskenuje lístek zakoupený v prodejním automatu, pozdraví zákazníka a připraví mu jeho kávu.

Sawyer, jak je tento robotický barista nazva­ný, má svou práci opravdu rád. Svědčí o tom výraz jeho šedofialových očí na monitoru, což je také asi jediná podobnost s člověkem. Sawyerova káva stojí 320 jenů, v přepočtu asi 60 korun, což je pro zákazníka menší cena, než kterou by zaplatil v případě přípravy kávy od lidského baristy.

„S menším počtem zaměstnanců dokážeme zvýšit produktivitu a nabízet dobrou kávu za rozumnou cenu,“ říká vedoucí odboru plánování firmy H.I.S. Masataka Tamaki.

Japonská společnost rychle stárne a tamní pracovní trh pociťuje nedostatek pracovních sil. Roboti jsou určitým řešením. Ale na otázku, jak bude vypadat budoucnost lidské práce, zatím nemají odpověď ani v Japonsku.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář