Singapur bude napájen elektřinou z obří fotovoltaiky v Austrálii hodně dlouhým kabelem

Datum 15.04.2022

Vizualizace australské solární farmy. Zdroj: Sun Cable

Už v příštím roce se má v australské poušti začít budovat největší solární park na světě v hodnotě 20 miliard australských dolarů (330 mld. Kč). Samotné srdce zatím nejambicioznější elektrické sítě nazvané Australia-ASEAN Power Link bude postaveno na odlehlém místě v Severním teritoriu Austrálie, zhruba na půli cesty mezi Darwinem a Alice Springs.

Desetigigawattová fotovoltaická elektrárna rozprostírající se na ploše 12 500 hektarů (125 km2), což je zhruba 20 000 fotbalových hřišť nebo na také ploše 40x větší než bylo letošní dubajské EXPO, které před pár dny skončilo, se sice nachází v blízkosti australského vnitrozemí, ale energie získaná z elektrárny bude nakonec dopravena velmi daleko od sluncem rozžhaveného kontinentu.

Projekt Power Link nezahrnuje jen výstavbu největší solární farmy na světě, která bude dobře viditelná z vesmíru. Počítá také s výstavbou nejdelšího podmořského elektrického kabelu na světě, přes který se bude elektřina přenášet z australského vnitrozemí až do Singapuru prostřednictvím vysokonapěťové stejnosměrné sítě (HVDC) o délce čtyři tisíce pět set kilometrů.

Plánovaná trasa 4 500 km dlouhého kabelu australsko-asijského energetického spojení. Foto: Sun Cable

Angus Taylor, australský ministr pro energetiku a snižování emisí, udělil projektu společnosti Sun Cable Australia-ASEAN Power Link (AAPL) “status velkého projektu”, což v podstatě znamená, že projekt bude urychleně realizován s podporou Agentury pro usnadnění velkých projektů, která poskytuje ucelený postup pro vnitrostátní schvalování a koordinaci s místními orgány.

Sun Cable uvádí, že projekt, který má být vybudován do konce roku 2027, bude sestávat z největšího solárního pole, největší baterie a nejdelšího napájecího kabelu na světě, které budou dodávat 3 GW dispečersky řízené elektřiny, což by stačilo na pokrytí až pětiny singapurské energetické spotřeby. Vysokonapěťový stejnosměrný kabel o délce 4 500 km – z toho 3 711 km pod mořem – by také připojil Austrálii k plánované energetické síti 16 zemí sdružení ASEAN.

Mezinárodní povaha projektu s sebou přináší také jedinečné výzvy. Například získání souhlasu Indonésie, jejímiž vodami bude muset kabel procházet, aby se dostal až do Singapuru. Tento souhlas byl udělen v září loňského roku, kdy Indonésie oznámila svou podporu projektu poté, co se společnost Sun Drive zavázala investovat v zemi až 2,5 miliardy dolarů.

Společnost Sun Cable částečně vlastní dva nejbohatší muži Austrálie: čtyřicetiletý softwarový miliardář Mike Cannon-Brookes a miliardář a filantrop Andrew Forrest.

Richard Pappen
zdroj: Recharge

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

  1. Proč budou tahat solární elektřinu až z Austrálie když leží Singapur téměř na rovníku? To je jako vozit sníh na Antarktidu.

Napsat komentář