Chtějí objet Austrálii s Teslou a tištěnými solárními panely. Road trip dlouhý 15 tisíc kilometrů

Datum 01.05.2022

Foto: University of Newcastle, Austrálie

Vědci v Austrálii testují tištěné solární panely, které budou pohánět automobil Tesla na cestě dlouhé patnáct tisíc kilometrů, která začne letos v září a má trvat 84 dnů. Píše se o tom na webu Charge Around Australia což je portál věnovaný spolupráci mezi britskou organizaci Charging Around Britain Ltd a univerzitou v australském Newcastlu.

V rámci projektu Charge Around Australia bude elektromobil Tesla napájen tištěnými plastovými solárními panely dlouhými 18 metrů, které se budou při delších zastávkách rozkládat vedle vozidla k jeho opětovnému nabití. Za touto akcí stojí Paul Dastoor, vynálezce tištěných solárních panelů, který uvedl, že tým Univerzity v Newcastlu bude testovat nejen výdrž panelů, ale i jejich potenciální výkon pro další aplikace.

Zdroj videa: Reuters/YouTube

Během dlouhé cesty plánuje posádka navštívit asi 70 škol, aby studentům přiblížila, jaká může být budoucnost. Projekt Charge Around Australia bude využívat technologii získávání energie ze slunce v odlehlých úsecích trasy, kde nejsou k dispozici běžné metody nabíjení.

Tištěné solární panely jsou velmi lehké laminované plasty, které lze vyrobit za cenu nižší než 10 dolarů za metr čtvereční. Panely se vyrábějí na komerční tiskárně, která se původně používala k tisku etiket na víno. Dastoor uvedl, že použití panelů k napájení automobilu by přimělo Australany více přemýšlet o elektromobilech a mohlo by jim pomoci zmírnit tzv. “úzkost z dojezdu”.

Richard Pappen,
zdroj: Charge Around Australia

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář