První čínská výletní loď bude vybavena technologiemi od ABB

Datum 11.05.2019

Průlomovou smlouvu na rozsáhlé zajištění napájení a pohonu první čínské výletní lodi podepsala společnost ABB s čínskou firmou Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding Co., Ltd.

Společnost ABB byla vybrána v soutěži na dodávku integrovaného balíčku technologického vybavení včetně dvou modelů navigačního pohonného systému Azipod® pro první výletní loď vyrobenou kompletně v Číně. Výrazné zkušenosti ABB v oblasti pohonů pro lodní přepravu se spojily s lokální zkušeností konstruktéra lodi a toto spojení se stalo významným milníkem ve vývoji lodního průmyslu v Číně.

Přes tři sta metrů dlouhá loď pro pět tisíc lidí

323 metrů dlouhé plavidlo, které bude zprovozněno v roce 2023 a pojme až pět tisíc pasažérů, bylo navrženo podle požadavků a vkusu čínských cestujících. Jejich počet byl měl podle Mezinárodní asociace výletních lodí (CLIA) v roce 2025 dosáhnout čísla 8 až 10 milionů ročně.

„Tímto projektem Čína podniká v oblasti stavby výletních lodí obrovský krok kupředu. Společnost ABB jsme si vybrali proto, že má skvělé know-how na trhu lodního inženýrství, ale také schopnosti a porozumění pro realizaci ryze čínských projektů. Těším se na intenzivní spolupráci ABB a loděnic zejména proto, abychom našli nejlepší řešení a služby pro vůbec první loď postavenou kompletně v Číně,“ říká Gang Chen, generální ředitel Shanghai Waogaoqiao Shipbuilding Co., Ltd.

Úspora paliva až 15 procent

ABB bude dodavatelem integrovaného řešení plavidla se dvěma jednotkami Azipod®, které jsou schopné zajistit úsporu paliva až o patnáct procent, snížit hlučnost a vibrace a nabídnout manévrovatelnost o 360 stupňů. Pohonný motor Azipod® je umístěn v pouzdře v trupu lodi a stal se poznávacím znamením ABB v oblasti ekologických technologií v lodním průmyslu již v době jeho zavedení v roce 1990.

„Je nám velkou ctí být součástí takto průlomového projektu první čínské výletní lodi,“ uvádí Peter Terwiesch, prezident divize průmyslové automatizace společnosti ABB. „Naše firma má dlouhou historii ve vývoji a dodávání elektrických, digitálních a síťových řešení pro celosvětový lodní trh. S naší dlouholetou zkušeností a prověřenými řešeními jsme přímo zavázáni k podpoře současných i budoucích požadavků čínského lodního trhu.“

Dodávka zahrnuje také koncept kompletního elektrického pohonu včetně elektrických generátorů, hlavních kontrolních panelů, transformátorů a pohonného kontrolního systému pro přesun jednotek Azipod® z můstku. Jednotky Azipod® mohou být plně integrovány do elektrické sítě a kontrolního systému pohonu pro dosažení optimální energetické výkonnosti. Digitální systém poskytuje také nástroj dálkové diagnostiky, která je možná díky propojení s Centry provozní spolupráce AbilityTM od ABB. Stručně řečeno: technologie ABB pomůže zlepšit výkonnost lodi, zvýšit komfort cestujících, zajistit úsporu paliva a snížení emisí.

Čínu čeká velký rozvoj lodního průmyslu

Připravovaná loď podpoří rozvoj čínského lodního trhu, který bude podle Asociace čínského lodního a jachtařského průmyslu zřejmě během jedné či dvou dekád konkurovat tomu americkému. Vzhledem k obrovskému potenciálu nezměrného čínského trhu a také s ohledem na prudký rozvoj lodního inženýrství se očekává, že vznikne výrazná poptávka po cestování výletními loděmi v nejbližších letech. Čína se zřejmě brzy stane lodní velmocí.

Nové plavidlo bude součástí flotily lodí postavených v Číně a provozovaných společností CSSC Carnival Cruise Shipping Limited, společného podniku Carnival Corporation Plc a Čínské státní loďařské společnosti (CSSC). Výrobce lodi Shanghai Waigaoqiao je společností plně ovládanou firmou CSSC.

Vzhledem k proměnám námořního průmyslu a hledání nových zdrojů energie a nezávislých provozních modelů určují technologie ABB budoucnost tohoto průmyslu a přinášejí novou definici spolehlivosti, výkonnosti a udržitelnosti loďařství v Číně i na celém světě.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář