Amsterdam Arena – stadion budoucnosti s vlastní fotovoltaikou a 3 MW baterií

Datum 02.04.2018

Společnost Eaton, Nissan a The Mobility House uzavřely smlouvu s Amsterdam Energy Arena na realizaci jednoho z největších evropských systémů skladování energie v komerční budově, kdy na parkovišti stadionu Amsterdam ArenA zavádějí velký systém skladování energie s minimální kapacitou 3 megawatty. Systém funguje jako nouzový zdroj, zachycuje špičku v poptávce po energii a zajišťuje stabilitu ve standardní energetické síti. Pomáhá také s dodávkou elektrické energie prostřednictvím více než 4 000 solárních panelů na střeše stadionu. Implementace bateriových packů, která je kombinací nových a použitých baterií, již probíhá, projekt bude dokončen již letos.

Společnost Amsterdam ArenA založila samostatnou společnost Amsterdam Energy Arena, která energii vyrábí, skladuje a prodává a jež bude napájení sama využívat. Spotřeba energie stadionu se výrazně zvyšuje při pořádání velkých akcí a fotbalových zápasů. Systém xStorage, inteligentně integrovaný do stávající infrastruktury, může pomoci při zvládání energetické špičky dočasným poskytnutím velké kapacity. Kromě toho může fungovat jako nouzové napájení v případě výpadku proudu místo drahých dieselagregátů. Daný výkon 3 megawatty je srovnatelný s energetickou potřebou několika tisíc domácností. Systém přispívá ke stabilizaci elektrické rozvodné sítě a navíc přináší výnosy z prodeje energie, v rámci místní inteligentní energetické sítě například pro jiné budovy v oblasti. Úložný systém baterií má v této věci zásadní roli. Ve spolupráci se společností Nissan Europe jsou baterie instalovány také na parkovištích pro dobíjení zaparkovaných elektrovozidel, takže i fanoušci se mohou zapojit do programu nulových emisí.

Jedná se o globální projekt v řešení řízení spotřeby energie. Amsterdam Energy Arena je jedním z prvních konkrétních výsledků inovačního programu na tomto stadionu, který dostal název Amsterdam Innovation ArenA. V rámci něho spolupracují firmy, městské a vládní instituce, univerzity a věděcká pracoviště na vytváření nových nápadů pro ”stadiony budoucnosti” v oblasti výstavby a infrastruktury, ale také bezpečnosti, správy budov a provozu objektů. Stadion a okolní oblast slouží jako Living Lab (živá laboratoř), jako tzv. hotspot, kde se testují inovace v praxi, zejména inteligentní technologie a systémy s ekologickým přínosem. Nápady z projektu jsou zpřístupněny pro další ambiciózní stadiony, haly a rekreační objekty po celém světě, kde chtějí vytvářet udržitelné prostředí. Amsterdam ArenA bude prvním příkladem skladování energie, které splní nároky vícenásobného použití zdrojů a modelem pro obdobná zařízení na světě.

Je to stadion nejen pro fotbalové zápasy nejvyšší ligy, je to domov klubu AFC Ajax a holandského národního týmu, ale také je to víceúčelová aréna pro koncerty, taneční akce a firemní setkání. Amsterdam ArenA každoročně uvítá více než dva miliony návštěvníků. Klíčem k úspěchu, ke službám na nejvyšší úrovni a ke spokojenosti návštěvníků a současně cestou ke snižování nákladů na provoz jsou právě inovace.

 

O společnosti Eaton
Eaton je společnost zabývající se řízením energie, která v roce 2016 dosáhla obratu 19,7 miliardy USD. Poskytujeme energeticky úsporná řešení, která našim zákazníkům pomáhají efektivně řídit elektrickou, hydraulickou a mechanickou energii více úsporně, bezpečně a udržitelně. Společnost Eaton se zaměřuje na zlepšování kvality života a životního prostředí využíváním technologií a služeb v oblasti řízení energie. Máme zhruba 96 000 zaměstnanců a prodáváme produkty zákazníkům ve více než 175 zemích. Více informací získáte na stránkách www.eaton.eu.
Více informací o Nissan Motor Co., Ltd. 
Nissan je globální výrobce vozidel, který prodává více než 60 modelů pod značkami Nissan, Infiniti a Datsun. Ve fiskálním roce 2014 společnost prodala více než 5,3 milionu vozů na celém světě, což generovalo tržby 11,3 bilionu jenů. Společnost Nissan vyrábí nejprodávanější elektrické vozidlo na světě, Nissan LEAF. Globální ředitelství společnosti Nissan v japonském Yokohamě řídí operace v šesti regionech: ASEAN & Oceánie; Afrika, Střední východ a Indie; Čína; Evropa; Latinská Amerika a Severní Amerika. Nissan má 247 500 zaměstnanců a od března 1999 spolupracuje s francouzským výrobcem Renault v rámci aliance Renault-Nissan.
Více informací o The Mobility House
The Mobility House podporuje přeměnu energie a pracuje na konceptu budoucnosti bez emisí. Díky inovativním řešením nabíjení a ukládání energie napomáháme tomu, aby elektrická mobilita dosáhla průlomu. Naše technologie nám umožňují integrovat elektrická vozidla do elektrické sítě jako agregovaný systém baterií, stejně jako skladovací zdroj z baterií vozidel. The Mobility House byl založen v roce 2009 a podporuje všechny přední výrobce automobilů ve více než 10 zemích světa ze svých centrál v Mnichově, Curychu a San Francisku.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář