Online konfigurátor

Datum 22.03.2020

Nástroj, který otevírá cestu k náročnému zákazníkovi

Potřeba individualizovat produkt podle přání zákazníka se objevuje ve stále nových odvětvích. Elegantním a uživatelsky příjemným řešením, jak tuto možnost nabídnout v online světě, jsou konfigurátory. Zatímco například při výběru automobilu se staly běžnou praxí, do jiných segmentů postupně pronikají. Možnost sestavit si jednoduše produkt na míru je pro zákazníky lákavá. Firmy, které tento trend zachytí včas, získávají významný náskok před konkurencí: Nabízejí produkt s vyšší přidanou hodnotou a navíc díky automatizaci ušetří náklady na skladování zboží, které v danou chvíli zákazníci nepoptávají.

Mezi marketingem a technologií

„Online konfigurátor je sice především technologickou lahůdkou, představuje však skvělý nástroj i z pohledu B2C marketingu. Nabízí mnoho způsobů, jak zaujmout zákaz­níka a nadchnout ho pro značku, kterou jinak může vnímat neosobně. Ve výsledku pak konfigurátor přináší trojí užitek: Zákazník má přesně takový výrobek, jaký potřebuje, získává k němu osobní vztah, protože se sám podílel na jeho vzniku, a navíc jej dostane v rekordně krátkém čase. Technologie Infor CPQ na pozadí konfigurátoru poskytuje veškerá technologická a výrobní data a umožňuje zbraň v podstatě okamžitě začít vyrábět,“ vysvětluje Tomáš Odl, vedoucí developerského týmu digitální agentury AITOM Digital. Ta na podzim 2019 spustila jedinečný online CZ konfigurátor na zbraně České zbrojovky a.s.

Fungování v praxi

Spolu se svým technologickým partnerem, společností ITeuro, vyvinul AITOM Digital pro českou zbrojařskou firmu online konfigurátor civilních zbraní, který například myslivcům nebo sportovním střelcům dává možnost sestavit si zbraň podle svých představ. Zákazník přímo v reálném čase vidí, jak sestavovaný produkt vypadá a jak se mění jeho cena v závislosti na zvolených komponentech. „Největší důraz jsme kladli na jednoduchost a přehlednost aplikace,“ vysvětluje záměr Tomáš Odl. V 10 – 15 krocích si tak uživatel zvolí z de­sítek variant parametrů. Postupně sestaví jednu z 25 000 000 možných podob své budoucí zbraně, zaplatí zálohu a odešle objednávku přímo do výroby. Po předložení zbroj­- ního průkazu a dalších dokumentů si svou zbraň může za dva týdny vyzvednout. Jako bonus navíc naprogramoval AITOM Digital do aplikace možnost zřízení dárkového konta, prostřednictvím kterého může zákazník vyzvat své blízké a přátele, aby mu vysněnou zbraň pořídili jako dárek, například k významnému životnímu jubileu. Tato část aplikace je naprogramována podobně jako crowdfundingová kampaň například na Hithit.com. Uživatele i jeho oslovené přátele provází stavem dárkové sbírky prostřednictvím automatické sestavy e-mailů, které informují o nasbírané částce, zbývajícím čase a průběhu výroby zvoleného produktu.

Budoucnost patří indivi­duálnímu přístupu

Online konfigurátory představují sílící trend, který otevírá nové marketingové možnosti pro řadu nových odvětví. Průmyslové zboží, přístroje, oděvy, obuv, interiérové vybavení… „Fantazii se meze nekladou a jediné omezení může přicházet ze strany výroby. V blízké budoucnosti bude možné online konfigurovat cokoli, co zvládne zadavatel vyrobit. Záleží tedy pouze na schopnosti firem se no­vým technologickým možnostem přizpůsobit. Praxe ukazuje, že odvaha investovat do vlastního online konfigurátoru se odrazí jak na obchodních výsledcích, tak na posílení značky jako takové,“ uzavírá Tomáš Odl.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář