První průmyslový 5G router

Datum 23.11.2020

Společnost Siemens uvádí na trh první průmyslový 5G router pro připojení průmyslových aplikací k veřejné 5G síti. Nový modul bude zákazníkům k dispozici již na jaře 2021. Řešení Siemens Scalance MUM856-1 umožňuje vzdálený přístup k průmyslovým aplikacím, jako jsou stroje nebo technologické linky včetně řídicích systémů a dalších zařízení prostřednictvím veřejné 5G sítě. Vysoká rychlost přenosu dat, kterou 5G síť umožňuje, nabízí uživatelům pohodlnou vzdálenou údržbu průmyslových zařízení. Zejména v kombinaci s platformou vzdálené správy Sinema Remote Connect pro zabezpečené VPN (z angl. Virtual Private Network) připojení zajišťuje snadno konfigurovatelný a zároveň bezpečný přístup ke vzdáleným zařízením, linkám nebo technologiím, a to i v případech, kdy jsou již zařízení integrována v jiných sítích.

  • Roste poptávka po vzdáleném přístupu prostřednictvím veřejných 5G sítí pro vzdálenou údržbu
  • Nově vyvinuté řešení Siemens Scalance MUM856-1 umožňuje připojit lokální průmyslové aplikace k veřejné 5G síti
  • Platforma vzdálené správy Sinema Remote Connect poskytuje snadný a zabezpečený přístup ke vzdáleným zařízením, linkám a technologiím

„Společnost Siemens neustále sleduje aktuální trendy a požadavky trhu a naši zákazníci se na nás mohou plně spolehnout nejen v oblasti komponent sítí průmyslových komunikací, ale i na jejich cestě k digitalizaci, která je dnes pro průmysl zásadním krokem ke konkurenceschopnosti,“ říká Tomáš Skočil, konzultant pro oblast Industrial Networks, Siemens Česká republika.

Poptávka po vzdáleném přístupu ke strojům, linkám a technologiím celosvětově roste, stejně tak jako potřeba místního bezdrátového připojení technologií. Systémy pro průmyslovou komunikaci musí mnohdy propojit velmi vzdálená místa. Pro tyto případy lze použít veřejné mobilní sítě, které jsou dostupné prakticky na celém světě. Servisní technici se tak na cestách mohou připojit prostřednictvím mobilní sítě operátora k zařízením, která potřebují opravit nebo vzdáleně diagnostikovat.

Veřejné 5G sítě představují důležitý prvek řešení vzdáleného přístupu a vzdálené údržby. Používají se například k tomu, aby uživatelům poskytly vysokorychlostní přenos dat v městských oblastech s malými rádiovými buňkami a vysokými frekvencemi. Ve venkovských oblastech musí rádiové buňky pokrýt velkou plochu, a proto se používají nižší frekvence. Zejména na okrajích rádiových buněk, například u LTE nebo UMTS technologií, často dochází k významným ztrátám v rychlosti přenosu dat i stabilitě připojení. A právě v těchto odlehlých oblastech je stabilní přenos dat pro vzdálenou údržbu a řízení nebo nově i přenos videa často potřeba. Příkladem takové aplikace mohou být čerpací stanice, které hospodaří s čistou a odpadní vodou.

Díky inovativním komunikačním 5G technologiím průměrná rychlost přenosu dat v samotné rádiové buňce roste, a zároveň je na jejím okraji dostatečně spolehlivá s podstatně vyšší rychlostí přenosu dat.

Nový Scalance MUM856-1 také podporuje připojení 4G pro případy, že by v oblasti provozu 5G síť ještě nebyla dostupná. Zařízení lze také integrovat do privátních lokálních 5G sítí zákazníků.

Společnost Siemens v současné době testuje privátní 5G připojení ve vlastním zkušebním centru automobilového průmyslu (z angl. Automotive Test Center) v soukromé samostatně provozované testovací 5G síti. Ta je založena na systémech a technologiích Siemens, v nichž jsou připojeny systémy automaticky řízených vozíků (AGV) pomocí 5G spojení pro testování současných i budoucích požadavků průmyslových aplikací. Cílem aktivit testovacího centra je nalezení aplikačních příkladů a následné urychlení používání 5G technologií v průmyslu.

Lenka Hlavatá, foto: archív Siemens

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář