Izrael před 40 lety ukončil irácký jaderný program

Datum 07.06.2021

Dnes je tomu 40 let, kdy izraelská armáda 7. června 1981 provedla krátký letecký útok na irácký reaktor Osirak. Takto jej pojmenovali Francouzi, kteří jej Iráku dodali – spojoval název státu Irák a typ reaktoru – Osiris. Útok začal z izraelské letecké základny Ecion v Sinajské poušti. Tohoto dne se v 15.55 vzneslo nejméně deset vojenských letounů ze základny Ecion v Sinajské poušti a už v 17.35 začalo bombardování reaktoru v Iráku. Celé útok trval 80 vteřin. Za tuto dobu bylo shozeno 18 bomb, při kterých zahynulo 11 lidí.

Samotnému útoku však předcházela mohutná izraelská diplomatická ofenziva. Ministr zahraničí Moše Dajan již koncem 70. let, poté co Irák zakoupil od Francie jaderný reaktor „třídy Osiris“, začal vyjednávat s Francií či USA. Mimochodem Osiris je egyptským bohem smrti. Nikdo mu tehdy ale nezaručil, že bude irácký jaderný program zastaven. Izraelská vojenská rozvědka předpokládala, že cílem výstavby jaderného reaktoru má být produkce plutonia, potřebného na vývoj iráckých jaderných zbraní. Izraelské zpravodajské služby se rovněž domnívaly, že léto roku 1981 by mohlo být poslední šancí zničit reaktor před tím, než bude spuštěn. Premiér Menachem Begin proto o útok na Osirak rozhodl ještě před aktivací paliva. Celý vojenský útok byl pojemenován jako Operace Opera

Izrealci si jako den útoku vybrali neděli z důvodu volna zahraničních dělníků, tedy snížení civilních obětí a zmírnění případného tlaku mezinárodního společenství. Pozdní odpoledne zase bralo v úvahu, že by některý z izraelských pilotů mohl být sestřelen a noc je pak lepší pro vyslání tajné záchranné mise.

Pro samotný útok bylo vybráno osm letounů F-16A izraelského vojenského letectva mající ve výzbroji dvě 900 kg vážící bomby Mark 84 se zpožděnou detonací a přídavné palivové nádrže. Bez nich by nebyl možný návrat na izraelské území. K letce strojů F-16A bylo vypraveno i 6 letounů F-15A pro poskytnutí letecké podpory.

Jakmile se letka vedoucí útok dostala nad irácké území, klesla na letovou hladinu pod úroveň hlídanou iráckými radary. Zhruba 20 kilometrů před komplexem Osirak vystoupala letka bombardérů F-16 do výšky 3000 metrů a pod úhlem 35° klesala rychlostí 1100 km/h. Ve výšce 1000 metrů začaly bombardéry v pětisekundových intervalech shazovat bomby, které všechny úspěšně zasáhly cíl. Ze šestnácti shozených bomb u dvou nedošlo k iniciaci nálože a neexplodovaly. Izrael prohlásil útok za úspěšný, protože nedošlo k sestřelení žádného z izraelských pilotů a naopak reaktor byl nenávratně poškozen a Irák toho dne ztratil svůj jaderný program.

Jedním z pilotů, který se před 40 lety účastnil náletu, byl i Ilan Ramon, první izraelský kosmonaut, který zemřel při katastrofě raketoplánu Columbia 1. února 2003. Po něm bylo také pojmenováno moderní letiště poblíž Eilatu, které před dvěmi lety nahradilo původní vojenské letiště Ovda, na které do té doby přistávaly evropské nízkonákladové společnosti.

René Pajurek, foto: Tracey Shelton

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář