Zelený vodík se bude vyrábět na moři a na břeh se dopraví stávajícím plynovodem

Datum 16.02.2022

Render mořské plošiny na výrobu vodíku. Foto: Tractebel

Německá energetická společnost RWE včera oznámila plány na instalaci elektrolyzérů na výrobu vodíku v Severním moři o výkonu 300-500 MW, přičemž takto vyrobený zelený vodík poháněný větrnými elektrárnami na moři by se na břeh přečerpával stávajícím plynovodem.

Jedná se o projekt H2opZee a společnost RWE a její partner – společnost Neptune Energy, která je největším producentem plynu na moři v nizozemském sektoru Severního moře, doufají, že tento projekt vybudují do roku 2030, pokud brzy zahájená studie proveditelnosti ukáže, že je komerčně životaschopný.

“Potrubí má kapacitu 10-12 GW, takže je již vhodné pro další zavádění výroby zeleného vodíku v gigawattovém měřítku v Severním moři,” uvedla společnost RWE v prohlášení.

Využitím stávajícího plynovodu a umístěním elektrolyzérů na moři by projekt eliminoval potřebu instalace nákladných dálkových vysokonapěťových přenosových vedení.

Britská společnost Neptune, která se zabývá průzkumem a těžbou ropy, již vyvíjí pilotní projekt PosHYdon o výkonu 1 MW v hodnotě 10 milionů eur, kde budou elektrolyzéry umístěny na její plně elektrifikované plošině Q13a-A v Severním moři a vodík bude čerpán na břeh prostřednictvím stávajícího plynovodu.

“H2opZee patří mezi první projekty tohoto druhu a rozsahu na světě,” uvedl Sven Utermöhlen, výkonný ředitel společnosti RWE Renewables, která se zabývá větrnou energii na moři. “Projekt H2opZee chceme rozvíjet, abychom ukázali, jak může být větrná energie na moři ideálním partnerem pro výrobu zeleného vodíku ve velkém měřítku, a prozkoumat nejlepší přístupy k integraci systému.”

“Jsme přesvědčeni, že poznatky získané z projektu H2opZee pomohou při rozšiřování vodíkového byznysu v Nizozemsku, protože představují důležitý krok k zavedení rozsáhlé výroby ekologického vodíku na moři.” řekl Lex de Groot, generální ředitel společnosti Neptune Energy v Nizozemsku.

H2opZee je rovněž vyvíjen ve spolupráci s TKI Wind op Zee – iniciativou podporovanou nizozemskou vládou, která spojuje lidi, znalosti a financování za účelem realizace přechodu na energii z moře.

Ondřej Novák
zdroj: RWE

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (2)

  1. No vida že to půjde. A my si ho poníženě koupíme, páč nemáme moře. Přesně jak to řekl pan Peksa. Nové jaderné elektrárny není třeba stavět a ani se to už nevyplatí.

    1. Pujde co? Mluvi se o zarizeni 500MW – coz je nic. Pulka jednoho reaktoru v JETE. I v pripade, ze se jim to v budoucnu povede dostat na jednotky GW je to malo. Spotreba pres den v DE je cca 75GW. Muselo by se za vetrnych dni vyrabet do zasoby a to se bavime o stovkach GW 😉 Peksa je mimo. V DE budou za deset let s timhle pristupem radi kdyz uzivej sebe.

Napsat komentář