Ostravské Trojhalí, kde se bude příští týden konat elektrotechnická výstava, má bohatou historii

Datum 12.09.2022

Už od tohoto pátku začne v Trojhalí Karolina stavba stánků a expozic firem na elektrotechnickou výstavu, která začne už příští úterý 20. září 2022. Foto: Lea Duží

Původně stroje a turbíny, dnes jedno z významných center pro konání zajímavých akcí v Ostravě. Poutavá historie, unikátní architektura a velmi snadný přístup jak autem, tak i vlakem z vlakového nebo autobusem z autobusového nádraží dělá z ostravského Trojhalí Karolina atraktivní místo také pro elektrotechnickou výstavu Volty.cz, která tam bude probíhat už příští týden od úterý 20. do čtvrtku 22. září od 9 do 17 hodin.

Vedle moderní stavby nákupního centra Nová Karolina, jehož výstavbu doprovázely spory o vhodnosti mega obchoďáku v srdci Ostravy, se skrývá obrovský objekt Trojhalí, úžasná ukázka průmyslového historického dědictví.   

Ostrava byla městem založeným na průmyslu a hutích. Dneska už vypadá úplně jinak, ale střed Moravské Ostravy byl příkladem centralizace továren navazujících na uhelné doly. Rodina Rothschildů vybudovala Koksovnu Karolina v blízkosti jámy Karolina, kde se dobývalo kvalitní koksovatelné uhlí. Později ještě v sousedství postavili Žofínskou huť. Součástí koksovny a huti byla briketárna, úpravna uhlí tzv. prádlo a také elektrárna s elektrocentrálou a rozvodnou, postavené jako propojené trojhalí.  

Rekonstrukce elektrorozvodny koksovny Karolina je provedena velmi citlivě a stala se z ní nádherná budova také pro sportovní vyžití. Foto: Lea Duží

Elektrorozvodna koksovny Karolina je z režného zdiva, v kombinaci červených a bílých cihel, překvapí ozdobnými římsami a okny s klenbou. Její původní účel připomíná nápis Elektrische centrale nad vchodem a dnes je českou kulturní památkou. Chodníkem i podzemní chodbou je propojena s dvouhalím původní elektrocentrály Žofínské huti. Rozlehlé betonové podlahy v něm vypadají současně, ale stačí zvednout hlavu a prohlédnout si příhradové vazníky a kovové sloupy a historie se připomene, i když je budova po kompletní rekonstrukci.

Trojhalí, které kdysi zásobovalo elektřinou i okolní šachty, je originálním prostředím pro konání výstav a elektrotechnická výstava, jediná v Ostravě, je výbornou příležitostí, jak spojit historii a současné trendy tohoto oboru.  

Lea Duží

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář