Minulý měsíc se konal druhý ročník elektrotechnické výstavy Volty.cz. Další bude příští rok v říjnu

Datum 24.11.2023

Foto: David Lichtag

Druhý ročník Elektrotechnické výstavy Volty.cz se konal od 3. do 4. října 2023 a na své si přišli jako odborníci, tak i široká veřejnost, kterou obzvláště v dnešní době zajímají obnovitelné zdroje, úspory energií v rámci bydlení či průmyslu nebo fotovoltaika či elektromobilita. Tomu nahrává i skutečnost, že vstup na tuto výstavu byl též zcela zdarma, stejně jako vloni v Trojhalí Karolina. Výstavu obohatila i malá retrovýstavka elektropřístrojů, měřáků a elektrospotřebičů z dob minulého století.

Stánek společnosti SENO na elektrotechnické výstavě Volty.cz. Foto: David Lichtag

Na výstavě Volty.cz 2023 se představilo hned několik firem, nabízejících součástkovou základnu pro elektrotechniku, např. společnost SENO představila především propojovací součástky. Mezi vystavovateli byly i společnosti WAGO, Micronix, OS-KOM, Lamp Lighting Technology a spousta dalších. Zajímavostí pak byla česká firma GATEMA vyrábějící tak kvalitní desky plošných spojů, že dokonce „spolkla“ i svou německou partnerskou firmu.

Stánek společnosti WAGO na elektrotechnické výstavě Volty.cz. Foto: David Lichtag

Nový trend – bezdrátovou komunikaci pro chytré domácnosti nabízela česká firma ELKO EP pod značkou iNELS či firma EATON spolu s podrobnými návody na instalaci a její využívání. A nemohla chybět ani ryze moravská firma BONEGA, nabízející své špičkové rozvaděče, jističe, nahazovače a další inovativní výrobky svých vývojářů. O jejich vysoké kvalitě svědčí i to, že např. jističe dokáží vyrábět s takovou přesností, že mohou posunout jejich tepelnou spoušť v rámci závazné normy na vyšší hodnotu až o 10 %, což v praxi znamená, že je někdy možno použít hlavní jistič menší hodnoty a snížit si tím platby až o tisíc korun ročně za rezervovaný příkon. A odborníci na fotovoltaiku (nebo i svářeči) dobře vědí, jaké problémy jsou s vypínáním stejnosměrného proudu z fotovoltaických panelů oproti střídavému běžnými stykači, a proto tato firma jako jediná nabízí pro fotovoltaiku nové řešení na bázi jističů ve spojení s automatickým nahazovačem, které jsou oproti stykačům na odpojování stejnosměrného proudu konstruovány.

Stánek společnosti BONEGA na elektrotechnické výstavě Volty.cz. Foto: David Lichtag

Společnost GMC měřicí technika, s.r.o. Blansko představila přístroje z oblasti revizní, zkušební, měřicí a regulační techniky, jako např. multimetry, měřiče uzemnění, revizní přístroje, analogové a číslicové rozváděčové přístroje, převodníky elektrických a neelektrických veličin včetně programovatelných, elektroměry či systém řízení spotřeby energie. Podobné zaměření měl i stánek společnosti ELCOM.

Příští ročník výstavy Volty.cz se bude konat 1. a 2. října 2024. Opět na výstavišti Černá louka v Ostravě.

Společnost Alumia cz s.r.o. díky kvalitním hliníkovým profilům a kompletním LED systémům již řadu let pomáhá vytvářet úchvatné osvětlení. Má k dispozici široký sortiment profilů pro různá prostředí, jako jsou interiéry, exteriéry či firemní prostory a spolupracuje s renomovanými výrobci a sleduje nejnovější trendy. Na výstavě nechyběl ani stánek Centra technického vzdělávání se spoustou odborných příruček, což ocenili hlavně studenti, ale i živnostníci k doplnění svých znalostí z oboru. Nemohly zde ani chybět firmy nabízející fotovoltaiku včetně potřebných přístrojů a přepínačů či odpojovačů od firmy NOARK či včetně českých tepelných čerpadel české firmy TnG – Air.

Alumia měla na výstavě Volty.cz samostatnou expozici svítidel. Foto: Pavel Molinek

Součástí výstavy byla také EATON Tour 2023, kde byli návštěvníci seznámeni s aktuálními legislativními požadavky na správné provedení FVE z hlediska bezpečnosti a požární ochrany, včetně nejčastějších chyb, kterých je třeba se vyvarovat. Návštěvníci si tam mohli zdarma odnést i zajímavou brožurku Aplikační příručka FVE. Školení pak zakončila přednáška o nestabilitě napájecí sítě způsobené masivním rozvojem obnovitelných zdrojů závislých na rozmarech počasí a o možnostech, jak tuto nestabilitu eliminovat.

Stánek společnosti EATON na elektrotechnické výstavě Volty.cz. Foto: David Lichtag

A jak už je zvykem i na jiných výstavách, i na této po celou dobu probíhal doprovodný program skládající se z přednášek a následných diskusí. Asi nejzajímavější přednášku měl doc. Ing. Kaminský, prezident společnosti ELCOM, o diagnostice vad vznikajících na fotovoltaických panelech a jejich vliv na množství vyráběné energie, kdy často již v prvním roce po montáži dochází k poklesu jejich účinnosti až o několik procent a provozovatelé nemají šanci to zjistit.

Doc. Ing. Kaminský, prezident společnosti ELCOM měl na výstavě Volty.cz zajímavou přednášku. Foto: David Lichtag

Výstavní exponáty byly i před výstavní halou na venkovní ploše. Vystavovala zde např. ostravská společnost Elektrogenerátory.cz, která nabízí největší flotilu dieselových generátorů k pronájmu v ČR, na Slovensku a v okolních zemích, k nimž poskytuje komplexní služby, provozování, dálkový dohled, elektro zapojení atd. Před pavilonem se představily i elektromobily Škoda, kde si návštěvníci mohli vyzkoušet předváděcí jízdy.

Tato výstava byla přínosem i pro střední školy technického zaměření, kterých na 2. ročník zavítalo veliké množství z celého Moravskoslezského kraje.

Petr Měchura

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář