Apple kupuje společnost Mira, dalšího výrobce brýlí pro rozšířenou realitu

Datum 08.06.2023

Brýle Mira se propojují s chytrým telefonem. Foto: Mira

Hned po představení brýlí pro smíšenou realitu Vision Pro společnost Apple potvrdila akvizici společnosti Mira, výrobce lehkého hardwaru pro rozšířenou realitu se sídlem v Los Angeles. Informoval o tom server The Verge, kterému tuto akvizici potvrdila společnost Apple s ne příliš jasným prohlášením: “Apple čas od času kupuje menší technologické společnosti a o účelu ani plánech zpravidla nehovoříme.”

Co přinese akvizice společnosti Mira? I na tak (zatím) malý trh, jakým rozšířená realita v současnosti je, je Mira malým hráčem. Na rozdíl od ostatních hráčů v této oblasti, kteří se snaží oslovit širokou veřejnost, se společnost Mira zaměřuje na průmyslové aplikace.

Společnost Apple by touto technologií mohla také překonat současné dominantní postavení Mety na trhu. Podobně jako to dělá s řadou iPhonů SE, mohl by Apple v budoucnu představit levnější AR brýle, které by se vyrovnaly relativně levnější nabídce společnosti Meta.

Vedle využití v zábavě ale i v průmyslu má Mira ve svém portfoliu zakázek také vojenské zakázky. Podle zprávy The Verge jí americké námořnictvo udělilo kontrakt v hodnotě 700 000 dolarů a další dohoda je uzavřena s americkým letectvem. Sluchátka AR společnosti Mira budou sloužit k zobrazování informací na náhlavních displejích pro piloty letectva.

To není překvapivé, protože technologičtí giganti jako Microsoft se obrátili na armádu, aby našli využití pro své soupravy HoloLens, které byly na spotřebitelských trzích propadákem. Nicméně vzhledem k tomu, že Apple na vojenských projektech nepracuje, Mira by se pravděpodobně musela těchto zakázek vzdát a zaměřit se jen na spotřebitelský segment. Apple v rámci této akvizice přijal nejméně 11 zaměstnanců společnosti Mira, jak uvádí The Verge.

Petr Svoboda
zdroj: The Verge

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář