Doepke: přes 60 let spolehlivé proudové ochrany

Datum 16.06.2023

Chránič DFS 4. Foto: EST

Více než 60 let inovací a německé kvality. Již v roce 1957 uvedla společnost Doepke na trh první proudové chrániče. Od tohoto data chrání lidi i zvířata před úrazem elektrickým proudem nebo požárem

Doepke GmbH je renomovaný výrobce elektrických komponentů a jedním z jejich nejvýznamnějších produktů jsou chrániče řady DFS. Tyto chrániče představují technologický pokrok v oblasti ochrany elektrických systémů a zajišťují bezpečnost a spolehlivost při jejich provozu. V sortimentu Doepke najdete nejširší nabídku proudových chráničů na světě.

Chrániče DFS spolehlivě detekují nebezpečí úniku proudů a rychle reagují, aby zabránily vážným nehodám. Jsou vybaveny diferenciálním ochranným spínačem (RCD), který monitoruje rozdíl mezi vstupním a výstupním proudem. V případě nebezpečného úniku proudů, například při dotyku elektrického zařízení, RCD okamžitě přeruší proud a zamezí možnému úrazu elektrickým proudem.

DFS chrániče nabízejí širokou škálu funkcí a možností, které je činí vhodnými pro různé aplikace a prostředí. Jsou dostupné v různých proudových kapacitách a citlivostech, což umožňuje jejich použití ve všech typech elektrických systémů – od domácností až po průmyslová zařízení.

Další výhodou chráničů Doepke DFS je jejich vysoká spolehlivost a odolnost vůči rušivým vlivům. Jsou navrženy tak, aby odolávaly provozním podmínkám s vysokým zatížením, vlhkostí, teplotními výkyvy a elektromagnetickým rušením. To zajišťuje stabilní ochranu elektrických systémů bez nežádoucích falešných spouštění.

Chrániče Doepke DFS splňují přísné mezinárodní normy a předpisy, což potvrzuje jejich kvalitu a bezpečnost. Společnost Doepke GmbH klade důraz na neustálý vývoj a inovace, aby se přizpůsobila neustále se měnícím požadavkům trhu a technologickému pokroku.

Řada DLS6

Řada DLS 6 nabízí velký výběr různých typů pro použití v bytové a účelové zástavbě a v průmyslu. Jejich malá konstrukční výška poskytuje mnoho místa na propojování. 

Bezpečnost³ = DAFDD

Hned trojnásobnou ochranu nabízí protipožární chránič DAFDD (ochranu proti poruchovému oblouku, AFDD = Arc Fault Detection Device). V pouhých 3 modulech kompaktně kombinuje proudový chránič a jistič s ochranou před nebezpečnými oblouky. Přídavný́ modul rozpozná sériový nebo paralelní oblouk, vypne dotčený elektrický obvod a poskytuje tak spolehlivou ochranu.

Kombinace chrániče a jističe (RCBO)

Kombinace proudového chrániče a jističe (RCBO) jsou první volbou pro spolehlivou ochranu elektrických obvodů v obytné a účelové zástavbě proti poruchovým proudům, zkratu a přetížení. S použitím kombinací proudového chrániče a jističe lze elektrická zařízení uspořádat tak, že v případě poruchy dojde k odpojení pouze dotčeného zařízení.

Chrániče pro drsné podmínky: Heavy Duty (HD)

Chrániče Doepke Heavy Duty (HD) jsou vyrobeny ze speciálních slitin a nerezu s ohledem na vysokou odolnost a spolehlivost v drsných podmínkách, a to 24 hodin denně. Tato řada produktů se často používá v průmyslových, stavebních, zemědělských a venkovních provozech, kde jsou požadovány vyšší úrovně ochrany a odolnosti. Jsou odolné vůči škodlivým plynům, změnám teploty či prachu.

Chrániče pro mobilní instalace (MI)

V mobilních instalacích na staveništích, festivalech, trzích apod. se používají vícefázové frekvenční měniče. Zde je nutný́ proudový́ chránič typu B. Ten ale nesmí být zapojen za proudovým chráničem typu A nebo za chráničem neznámého typu. Často však není známo, jaký́ proudový chránič je v předřazené pevné instalaci namontován. DFS B MI je jediný proudový chránič typu B, který smí být zapojen za chráničem typu A nebo za chráničem neznámého typu. 

Chrániče pro elektromobily (EV)

Doepke vyvinul proudový chránič DFS speciálně pro nabíjení elektromobilů provedení EV (Electric Vehicles). Jsou certifikovány podle normy IEC 62955, rozpoznají hladké stejnosměrné poruchové proudy a vypínají při 6 mA DC. Jejich použitím se zabrání předmagnetizaci jádra součtového transformátoru (tzv. oslepení). To platí jak pro použité, tak i pro předřazené proudové chrániče typu A a F. Speciálně pro použití v nabíječkách elektromobilů byl vyvinut také DFS 4 A EV NA. Vedle detekce stejnosměrného proudu 6 mA DC má také funkci nouzového vypínače. V případě nebezpečí lze jeden nebo i několik nabíjecích míst odpojit centrálně stiskem tlačítka. To zvyšuje bezpečnost například ve veřejných prostorách.

Automatická kontrola funkce (ST)

Proudové chrániče se musí pravidelně kontrolovat. Zpravidla se při tom musí přerušit napájení celého zařízení. U zařízení z oblasti IT, telekomunikací, v zemědělství, u malých větrných elektráren nebo čističek může být i krátkodobé přerušení napájení velkým problémem. V takovém případě jsou správnou volbou proudové chrániče v provedení ST (SelfTest). Provádějí pravidelně automatický test funkce proudového chrániče – bez přerušení napájení a bez nutnosti zvláštního zapojení. Jako doplněk k chráničům typu ST je STR (Selftest Restart) – po chybovém vybavení sám automaticky chránič ST nahodí. Předtím se provede bezpečnostní test zjednodušeným měřením izolačního odporu bezpečným malým napětím.

Doepke nabízí mnohem více typů chráničů. Více informací najdete v uvedeném přehledu Doepke.

FOTO: EST

Snadný výběr chrániče

Není snadné se vyznat v tak široké paletě typů a provedení chráničů. Doepke však nabízí nástroje, které vám s výběrem vhodného chrániče pomohou. Jednodušší variantu představuje rádce pro výběr, který je k dispozici ke stažení ve formátu PDF, nebo sofistikovanější řešení v podobě mobilní aplikace Doepke, dostupnou pro Android i Apple iOS. V současné době je v anglickém či německém jazyce.

Bezpečná elektroinstalace

Využitím chráničů Doepke DFS si uživatelé mohou být jisti, že jejich elektrické systémy jsou bezpečné a že v případě jakéhokoli nebezpečí chrániče okamžitě zareagují, aby zabránily možným nehodám a poškození. Společnost Doepke GmbH tak přináší inovativní řešení pro spolehlivou ochranu elektrických systémů a přispívá k bezpečnosti a pohodlí ve všech oblastech jejich použití.

Výhradní zastoupení značky Doepke v ČR

Produkty Doepke, stejně jako produkty dalších renomovaných výrobců v oblasti elektrotechniky, komunikačních a řídicích systémů, vzduchotechniky a kabelů na český trh výhradně dodává společnost Elektro-System-Technik s.r.o., Pod Pekárnami 338/12, Praha 9-Vysočany. T: 266 090 711, E: obchod@est-praha.czwww.est-praha.cz

Michal Dusil

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář