Whisper Aero představuje tiché a zároveň výkonné elektrické letadlo

Datum 18.06.2023

Tým Whisper Aero představuje maketu konceptu Whisper Jet. Foto: Whisper Aero

Až o 20 % účinnější a 100x tišší než cokoli jiného na trhu. Tohle tvrdí společnost Whisper Aero o jejich elektrických pohonných systémech pro letadla, které mají být určeny pro bezpilotní letouny, letadla a možná i pro eVTOL.

Společnost se ve svém vývoji zaměřila na ticho a nyní konečně představila technologii, která, jak doufá, způsobí revoluci v elektrickém letectví: velmi tichý, vysoce účinný elektrický proudový motor. Uvnitř pohonné jednotky Whisper se nachází “pohonný disk”, který je v podstatě ventilátorem s neobvykle velkým počtem silných a tuhých lopatek, které jsou po vnějším obvodu spojeny stínícím prstencem pro větší pevnost. Je to ventilátor s malým průměrem, aby se udržela nízká rychlost otáčení lopatek při otáčkách odpovídajících letu.

Velký počet lopatek podle týmu Whisper Aero posouvá “frekvenci průchodu lopatek” nad 16 000 Hz, a tedy mimo dosah lidského sluchu. Jedná se zatím pouze o koncept; Whisper má větší zájem na prodeji pohonného systému než na výrobě letadel. Společnost však tvrdí, že pohonný systém bude dobře fungovat pro letadla s krátkým vzletem a přistáním (STOL), bezpilotní letouny všech velikostí a případně i pro letecké taxíky eVTOL. Pracuje na řadě průměrů ventilátorů, včetně 4palcového, 10palcového a 24palcové varianty speciálně navržené pro použití v programu AFWERX High Speed VTOL, kde bude konkurovat některým dalším fascinujícím pohonným technologiím.

Koncept Whisper Jet by měl při letu v malé výšce 150 metrů produkovat méně než 50 decibelů hluku. Foto: Whisper Aero

Podle webových stránek společnosti by tento elektrický letoun mohl dopravit pilota a devět cestujících až na vzdálenost 300 km na jedno nabití baterií, a to rychlostí až 463 km/h při použití konvenční dráhy vzletu a přistání (CTOL). S hybridním systémem by se dolet mohl prodloužit na 800 km.

Nízká hlučnost a vysoká účinnost jsou jistě dva důležité faktory pro elektrická letadla. Bude zajímavé sledovat, jak si jednotky Whisperu povedou v reálném světě a jací zákazníci si tuto technologii vyberou a využijí.

Petr Svoboda
zdroj: Whisper Aero

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář