Jak na inteligentní automatizaci?

Datum 21.06.2023

Vario-X je modulární a flexibilní automatizační platforma, s níž lze poprvé realizovat všechny automatizační funkce zcela podle potřeby a decentralizovaně, tj. bez architektury rozvaděče. Foto: Murrelektronik

Průmyslová automatizace se zaměřuje na digitální transformaci. Decentralizovaná instalační technika je rozhodujícím krokem k digitalizaci i k udržitelnému vytváření hodnot. Společnost Murrelektronik se již léta zaměřuje na decentralizaci a vyvíjí všechny hardwarové produkty potřebné pro digitální transformaci (sběrnicové moduly, switche, napájecí zdroje, IO-Link, kabely a konektory) a má silné softwarové zázemí s know-how v oblasti digitálního dvojčete. Inteligentní propojení jednotlivých komponent do uceleného systému profesionálně pohání digitální transformaci kupředu.

Společnost Murrelektronik připravuje stroje a systémy na budoucnost pomocí decentralizované instalační technologie.

Vario-X – mnohokrát oceněný automatizační systém

Vario-X je důsledně flexibilní a škálovatelná automatizační platforma s maximální otevřeností a výkonem na všech úrovních a na všech rozhraních. Protože budoucnost automatizace je bez rozvaděčů a bez stlačeného vzduchu – ale síťově propojená, připojitelná a nákladově efektivní.

Díky digitálnímu dvojčeti se plánování, simulace a následné sledování provozu i řízení údržby systému zcela přenáší do digitálního světa. Tento mobilní obraz skutečného zařízení 1:1 tak obsahuje všechny funkce a parametry pozdějšího systému – a to již ve fázi projektu, ještě před objednáním nebo montáží první mechanické součásti.

Napájecí komponenty společnosti Murrelektronik zajišťují optimální napájení strojů a zařízení. Nový spínaný napájecí zdroj Emparro20-Pro s vysokou účinností šetří peníze díky svým malým rozměrům, delší životnosti a vysoké dostupnosti stroje. Pomocí samostatně dostupného adaptéru IO-Link lze ke spínanému zdroji přistupovat na dálku, například nastavovat výstupní napětí, blokovat provozní prvky nebo provádět diagnostiku spínaného zdroje.

Zcela beznástrojová montáž Emparro20-Pro přes DIN lištu zajišťuje zjednodušenou instalaci. Dalším pozitivním rysem je vysoká kompaktnost spínaného zdroje, který je o více než 40 % užší než jeho předchůdce, protože tím se ušetří mnoho místa v rozvaděči.

IO-Link – jeden systém pro všechno

V posledních letech se složitost výrobních procesů neustále zvyšuje, protože se v moderních strojích a systémech shromažďuje a propojuje stále více dat. Komunikační standard IO-Link vnáší do změti kabelů a konektorů pořádek: od svorkovnic se přechází ke kompaktním IO modulům. Díky osvědčenému řešení Plug & Play je propojení v instalační technice jednoduchou záležitostí; komunikační standard zároveň vytváří maximální transparentnost od úrovně senzor-aktor až po cloud.

Plug & Play: Díky předmontovaným konektorům je instalace a zapojení senzorů a akčních členů bezchybné a provedené v nejkratším možném čase. Foto: Murrelektronik

Společnost Murrelektronik nabízí široké portfolio IO-Link, které se neustále rozšiřuje. Celkem osm multifunkčních nadřazených portů je integrováno v modulech sběrnicových systémů “MVK Pro” a “IMPACT67 Pro” s krytím IP67 a díky konektorům M12 s L-kódováním lze realizovat velké proudy. Kromě toho lze bez problémů provozovat ethernetové protokoly PROFINET, EtherNet/IP a EtherCAT. Dokonce je možné i použití nezávislé na průmyslové sběrnici prostřednictvím OPC UA, MQTT, JSON REST API – díky již integrovanému standardizovanému rozhraní Master Interface (SMI). Celkově to snižuje náklady, zvyšuje produktivitu, nabízí nové možnosti servisu a údržby, minimalizuje dobu instalace a uvedení do provozu a nahrazuje složité kabelové a prostorově náročné rozvaděče.

MQ15: Konektory pro napájení u stroje

Konektory se snadno instalují díky systému rychlého připojení bez použití nářadí. 

Jsou vhodné do náročných průmyslových podmínek, protože jsou prachotěsné a vodotěsné podle IP67. Jejich kompaktní provedení a vysoké hodnoty přenosu proudu až 16 A při trvalém zatížení a napětí 600 V AC otevírají široké možnosti použití. Jsou například předurčeny k připojení asynchronních a třífázových motorů.

Vodotěsné a prachotěsné konektory řady MQ15 od společnosti Murrelektronik napájejí stroje a systémy a jsou předurčeny k připojení asynchronních a třífázových motorů. Foto: Murrelektronik

Společnost Murrelektronik je lídrem v oblasti propojovacích kabelů s téměř neomezenou nabídkou typů, barev a provedení kabelů. Kulaté konektory M8, M12, MQ15, M23 jsou k dispozici již smontované a stejně jako ventilové konektory téměř všech délkách kabelů. LED diody a ochranné obvody jsou často integrované. Praktické adaptéry a T-kusy zvyšují flexibilitu.

Průmyslové zpracování obrazu – Síla vize

Průmyslové zpracování obrazu je v mnoha průmyslových odvětvích skutečnou podporou efektivity. Kamery nahrazují množství senzorů a jsou základem pro maximální automatizaci procesů. Čtení čárových kódů, záznam rozměrů, kontrola kvality, sledování a identifikace dílů, monitorování výrobních linek – to jsou jen některé z oblastí použití. Automatizace a optimalizace znamenají vyšší efektivitu, vyšší výkonnost a kvalitu, méně nákladné přepracování a v neposlední řadě vyšší spokojenost zákazníků.

Řešení pro instalaci Vision od společnosti Murrelektronik (zleva doprava): Hybridní switch Xelity se stará o datovou komunikaci a napájení, Injection Box je čtyřnásobný napěťový a signálový napáječ s 24 V, Master Breakout Box distribuuje napětí a signály a NEC Class 2 Splitter je čistý napěťový a signálový distributor. Foto: Murrelektronik

Modulární řešení Plug & Play od Murrelektronik umožňují nejen rychlé a flexibilní uvedení systémů vidění do provozu – moduly nabízejí také možnost rozsáhlé a podrobné diagnostiky a mají tak velký vliv na provozuschopnost systému. Další plus: díky decentralizované instalaci zařízení pro datovou komunikaci a napájení lze výrazně omezit nároky na instalaci i plánování a koncepční práce na naddimenzovaných rozvaděčích a kabelových trasách  na nezbytně nutnou míru.

Inteligentní síť a její plná kontrola 

Switche Murrelektronik jsou k dispozici v rozsáhlém portfoliu. Vhodné kabely pro síťové propojení a průchodky do rozvaděče pro snadné připojení nenechávají nic náhodě. 

S řízenými nebo neřízenými switchi lze řídicí jednotku PLC snadno připojit k ethernetovým zařízením a k dalším switchům.

Spravovatelný switch Xelity 10 TX IP67 nabízí nové možnosti inteligentní správy dat, kterou lze provádět decentralizovaně a bez rozvaděče. Díky až deseti gigabitovým portům a vysoké robustnosti a rozmanitosti variant představuje nový standard v této oblasti produktů. Kompaktní, robustní kovové pouzdro s vysokým stupněm krytí IP67 umožňuje použití switche i v extrémně náročném průmyslovém prostředí, zatímco napájecí konektory M12 s L-kódováním zajišťují jednoduché propojení s napájecím vedením.

Řízený switch Xelity 10 TX IP67 – datově odolný switch pro každou oblast použití. Foto: Murrelektronik

Nové gigabitové spravované switche IP20 jsou v pohybu díky gigarychlému přenosu dat a nabízejí rychlost až 1000 Mb/s na každém portu. Jsou vybaveny vestavěnou diagnostikou sítě, analýzou chyb a mechanismy redundance. Optimalizují přenos dat a nabízejí kontrolu v síti, například prostřednictvím vzdáleného přístupu.

Ivana Vrzáková

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář