GM investuje 60 milionů dolarů do startupu využívající AI k vývoji materiálů pro baterie

Datum 19.08.2023

Foto: Elishia Jayye, Unsplash

Společnost General Motors investuje 60 milionů dolarů do společnosti Mitra Chem. Tento startup ze Silicon Valley využívá umělou inteligenci k vývoji materiálů pro lithium-iontové baterie. Společnost se sídlem v Silicon Valley inovuje materiály pro baterie s využitím umělé inteligence. Platforma společnosti využívající umělou inteligenci a pokročilé výzkumné a vývojové zařízení v Mountain View v Kalifornii pomohou společnosti GM urychlit komercializaci cenově dostupných baterií pro elektromobily.

“Jedná se o strategickou investici, která dále pomůže posílit úsilí GM v oblasti baterií pro elektromobily, urychlí naši práci na cenově dostupných chemických materiálech pro baterie, jako je LMFP, a podpoří naše úsilí o vybudování dodavatelského řetězce baterií zaměřeného na USA,” uvedl v tiskové zprávě Gil Golan, viceprezident GM pro akceleraci a komercializaci technologií.

Investice GM pomůže společnosti Mitra Chem rozšířit její činnost. Ta bude vyvíjet pokročilé katodové aktivní materiály (CAM) na bázi železa, které budou poskytovat cenově dostupné a přístupné baterie pro elektromobily kompatibilní s bateriemi GM Ultium.

Podle tiskové zprávy společnosti stojí dva roky stará kalifornská společnost Mitra Chem v čele výzkumu bateriových technologií a zaměřuje se na vývoj udržitelných a vysoce výkonných řešení pro skladování energie.

Zařízení společnosti Mitra Chem pro výzkum a vývoj baterií může měsíčně simulovat, syntetizovat a testovat tisíce návrhů katod o různých velikostech. Tyto procesy vedou k výraznému zkrácení testovacích cyklů, což umožňuje zkrátit dobu uvedení nových vzorů bateriových článků na trh.

Laboratoř společnosti Mitra Chem pohání platforma využívající simulace a modely strojového učení založené na fyzikálních poznatcích k urychlení objevování složení, optimalizaci syntézy katod, vyhodnocování životnosti článků a rozšiřování procesů. Vlastní cloudová platforma, speciálně vytvořená pro vývoj bateriových katod, automatizuje příjem dat v rámci různých syntéz, charakterizace materiálů, prototypování článků a standardizovaných analýz a vizualizací.

Investice americké automobilky do společnosti Mitra Chem má podle zástupců GM pomoci vyvinout cenově dostupné chemické materiály pro baterie, které se budou využívat ve vozidlech GM a zároveň má tato investice podpořit vývoj a zavedení katodových materiálů na bázi železa vyráběné v USA.

Petr Svoboda
zdroj: tisková zpráva General Motors

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář