Siemens Desigo řídí technologie fotbalového svatostánku v Hradci Králové

Datum 04.09.2023

Foto: Siemens

Včera proběhlo slavnostní otevření fotbalového svatostánku Hradce Králové – nové Malšovické arény.  Stavba multifunkční arény za 763 milionů korun začala v srpnu 2021, autorem návrhu je architekt Tomáš Vymetálek. 

„Malšovický stadion je nabitý technologiemi a my jsme velmi hrdí, že je řídí právě systém Siemens Desigo s využitím vizualizační platformy Desigo CC,“ uvedl Jiří Tobolík, produktový manažer Desigo z divize Siemens Smart Infrastructure. „Systémy Siemens Desigo kompletně monitorují a řídí osvětlení a všechna HVAC zařízení, která zajišťují vytápění, ohřev teplé vody, větrání a chlazení v celém areálu. Vedle toho jsme dodali i technologie elektrické požární signalizace,“ dodává Tobolík. Stavbu nové arény realizovalo sdružení firem STRABAG, Geosan Group a D&D Elektromont, na dodávkách společnosti Siemens se podíleli partneři DAHASL a 4 MaR. 

Hradecká lízátka

Provozovatelem nové Malšovické arény je společnost FC Hradec Králové, a.s., jejíž jediným akcionářem je Statutární město Hradec Králové. Kapacita nového stadionu pro fotbalová utkání je 9300 diváků, přičemž všechna místa jsou určená k sezení a všechna jsou krytá. Součástí je také velkorysý VIP prostor s kapacitou 500 míst a 16 tzv. sky boxů s kapacitou 210 míst. 

Dominantou a typickým znakem hradeckého stadionu byly od roku 1975 osvětlující stožáry, kterým pro jejich tvar neřekne nikdo jinak než lízátka. Lízátka jsou nedílnou součástí stadionu i nadále, jen jsou umístěna o něco blíž k sobě i hrací ploše. Každé lízátko má na výšku 54 metrů, váží 43 tun a využívá LED technologii. Hrací plochu osvětlují také reflektory ze střechy tribuny, čímž je zajištěna maximální kvalita a rovnoměrnost osvětlení po celé ploše. Na vše dohlíží vizualizační platforma Desigo CC, ve které má obsluha k dispozici připravené režimy, např. pro samotné utkání nebo jiné aktivity. LED svítidla jsou řízena prostřednictvím komunikačních linek DALI z automatizačních stanic řady Desigo PXC3.

Foto: Siemens

Siemens Desigo

Regulátory řídicího systému Siemens Desigo jsou rozmístěny v celkem 18 rozvaděčích a vedle osvětlení monitorují a regulují také TZB/HVAC technologie: 

  • Dvě větve na sekundárním okruhu předávací stanice tepla – první větev zajišťuje topnou vodu pro systém vytápění, topnou vodu pro výměníky ve vzduchotechnických jednotkách a také přípravu teplé vody. Druhá větev zajišťuje vyhřívání trávníku.
  • Zdroj chladné vody, tzv. chiller, který je umístěn na střeše objektu, je do systému měření a regulace integrován prostřednictvím komunikačního rozhraní Modbus. Dále fancoily pro chlazení, otopná tělesa a podlahovkapro vytápění vnitřních prostor. Celkem je v objektu instalováno 63 kusů IRC prostorových regulátorů, které zajišťují individuální regulaci jednotlivých místností a vytváří maximálně komfortní vnitřní prostředí při energeticky co nejefektivnějším provozu.
  • Desítky vzduchotechnických jednotek ve všech prostorech stadionu: regenerace a wellness, prádelna, šatny (domácí tým, hosté, rozhodčí), posilovna/fitness, mix zóna a presscentrum, VIP multifunkční zóna, skyboxy, administrativní prostory, sport bar, fanshop.

Moderní řešení systémů měření a regulace (MaR)

Siemens ve spolupráci s partnery pro realizaci zvolil novou generaci primárních regulátorů Desigo PXC4/PXC5/PXC7. IRC regulace zajišťují prostorové regulátory RDG200KN, které jsou dohlíženy prostřednictvím IRC automatizačních stanic PXC3. Pro celý systém měření a regulace jsou důležité i vstupní a výstupní periferie – dodávka Siemens zahrnuje stovky těchto periferií: senzory teploty, senzory relativní vlhkosti, senzory tlaku, bezpečnostní a havarijní termostaty, servopohony ventilů nebo servopohony vzduchotechnických klapek. 

Podle kategorizace UEFA stadion splňuje podmínky pro nejvyšší kategorii 4, která zde umožňuje pořádat mezinárodní utkání včetně vyřazovací části Ligy mistrů a Evropské ligy.

Mariana Kellerová

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář