Vyšší užitečné zatížení, větší dosahy: rodina kobotů LBR iisy má již 5 členů

Datum 11.10.2023

Foto: Kuka

Společnost KUKA bude na letošním MSV v Brně opět jedním z významných vystavovatelů. Její stánek bude tradičně v pavilonu P, č. 45. Expozice společnosti letos přináší nejen novinky z oblasti robotiky a automatizace, ale je koncipována v duchu Keep on moving v rámci výročí 125 let od založení firmy.

Na veletrhu KUKA představí nové kolaborativní roboty LBR iisy 11 a 15,které mají flexibilní použití, intuitivní ovládání a jsou spolehlivé v kontaktu s člověkem – LBR iisy je kobot pro všechny oblasti výroby. Slučuje know-how průmyslové automatizace a flexibilitu i jednoduchost inteligentního nástroje. KUKA tak navazuje na loňskou expozici, kdy představila LBR iisy 3.

„Jedním z hlavních směrů rozvoje robotiky zůstávají kolaborativní roboty, tzv. koboty. Tato všestranná a přizpůsobivá robotická ramena vynikají mezi jinými druhy robotů díky svému snadnému programování, energetické úspornosti a velké flexibilitě. Univerzální design jim umožňuje fungovat nejen na jedné pozici, ale prakticky v jakékoliv části výrobního procesu a zastávat tak automaticky ty nejmonotónnější práce. Zároveň jeden druh kobota může pracovat téměř v jakémkoliv průmyslovém odvětví, vše závisí především na programování.

Společnost KUKA proto vyvinula LBR iisy s cílem usnadnit nasazení robotů v nových aplikacích, které využijí snadnou implementaci nových kobotů. Ve spojení s operačním systémem iiQKA.OS nejsou nutné speciální technické znalosti,“ zdůrazňuje Radek Velebil, Sales Manager KUKA CZ&SK.

Užitečné zatížení obou nových variant LBR iisy je 11, respektive 15 kg. Dosah činí 1 300 mm, respektive 930 mm. Rodina je dále rozšířena o nosnosti 6 a 8 kg.

Všechny roboty řady LBR iisy lze montovat na podlahu, na strop či na stěnu, a splňují požadavky stupně krytí IP54 – jsou tedy dobře chráněny před prachem a vlhkostí. Nejvyšší prioritou u kobotů LBR iisy je bezpečnost – od mechaniky zabraňující úrazům až po implementaci bezpečnostních funkcí robotického systému. Koboty jsou řízeny pomocí prostorově úsporného řídicího systému KR C5 micro s napájecím napětím 230 V. 

Automatizace výrobních procesů pomocí průmyslových robotů každým rokem zrychluje. Podle dat Mezinárodní federace robotiky (IFR) na začátku roku 2023 celkový počet robotických jednotek v provozu přesáhl 3,5 milionu. Vývoj průmyslových robotů zároveň neustále postupuje s měnícími se potřebami jejich uživatelů a jejich uplatnění se rozšiřuje do víc než jen průmyslových odvětví,“ říká dále Radek Velebil, Sales Manager KUKA CZ&SK.

Přidaná hodnota pro zákazníky

Prvotřídní hardware ve spojení s intuitivním softwarem v kombinaci s novým operačním systémem iiQKA.OS dává řadě LBR iisy zcela novou přidanou hodnotu. Koboty jsou rychle připraveny na práci – a díky programování pomocí funkcí drag-and-drop, pohodlnému učení pomocí rukou nebo ergonomickým ovladačem KUKA smartPAD pro je robotika jednodušší než kdykoli předtím. Snímače momentu v kloubech kobotů umožňují provoz bez bezpečnostního plotu, usnadňují učení pozic pomocí ručního vedení a v případě potřeby i bezpečnou spolupráci a kooperaci mezi člověkem a robotem. Zejména malé a střední podniky mohou těžit z rychlého spuštění systému LBR iisy bez nutnosti větší integrace.

Inteligentní řešení pro větší uživatelskou přívětivost 

Intuitivní a rychlá automatizace pro všechny, jak je výše uvedeno, se stává skutečností. Operační systém iiQKA.OS, vytvoří základnu celého ekosystému zpřístupněním velkého výběru komponent, programů, aplikací, služeb a zařízení, které lze snadno instalovat, provozovat a využívat pro jeho zlepšení. iiQKA Ecosystem, vycházející z iiQKA.OS, umožní novým uživatelům implementovat automatizaci bez náročného školení, navíc zlepší a zjednoduší proces pro odborníky.

„Automatizace je jedním z megatrendů naší doby. To je důvod, proč si KUKA jako součást své ‚Mise 2030‘ dává za cíl zpřístupnit robotickou automatizaci pro všechny uživatele,” podtrhuje Radek Velebil.

Operační systém iiQKA.OS je založený na moderní a modulární softwarové architektuře používající intuitivní a vstřícné funkce napříč celým uživatelským procesem – nabízí tak rychlý úvod do robotiky pro začátečníky a významné zkvalitnění automatizace pro zkušené uživatele. 

Celkové uspořádání hardware a software je zásadní

Software je pro uživatelskou přívětivost celého robotického systému důležitější než kdy jindy. Robot LBR iisy je první svého druhu, který funguje výhradně na novém operačním systému podporovaném iiQKA Ecosystem – v kombinaci s robotickým ovladačem KR C5 micro a novým ovládacím zařízením smartPAD pro. Cílem společnosti KUKA je zpřístupnění robotizace novým uživatelům a také další rozvoj již existující klientské základny.  Záměrem v příštích letech je docílit vybavení intuitivního operačního systému iiQKA.OS u všech produktů KUKA. 

Celá architektura nového operačního systému je postavená na linuxovém jádru a navržena pro rychlý vývoj a vysokou uživatelskou přívětivost: iiQKA.OS poskytuje rychlé aktualizace a další funkce jsou přidány v průběhu času. Nový operační systém bude také podporovat již existující KUKA Robot Language (KRL). To umožní stávajícím zákazníkům, kteří mají zkušenosti s KUKA.SystemSoftware, v příštích letech hladce přejít na iiQKA.OS, a nadále používat své pracovní postupy a kódy.

„Naše průmyslové roboty jsou standardně vybaveny sběrnicí Ethernet, lze je tak snadno připojit k internetové síti, a to i pomocí 5G sítí. Digitálně propojené procesy s využitím robotů umožní vyrábět flexibilněji, s menší energetickou náročností, vyšší mírou úspory přírodních zdrojů a také autonomně“ upozorňuje Radek Velebil a dodává: „V České republice je zejména automobilový průmysl na vysokém stupni robotizace. Roboty jsou ale čím dál tím více nasazovány i v jiných odvětvích jako například v potravinářském průmyslu, logistice, slévárenství a ostatně i pandemie covid-19 ukázala, že i zdravotnictví má zajímavý potenciál pro robotické aplikace.”

Kateřina Marková

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář