Chytrý zámek Nuki Smart Lock 4. generace s podporou Matter a Thread

Datum 17.11.2023

Foto: EST

Nová generace zámku Nuki podporuje komunikační standard chytrých domácností Matter a rádiový standard Thread, které jsou univerzální pro všechny výrobce. Navíc byla nově vyvinuta celá elektronika a software uvnitř chytrého zámku. 

Úsporný čip se standardem Thread

Ve 4. generaci chytrého zámku se používá nový mikroprocesor s velmi malou spotřebou energie – Nuki hovoří o čtvrtině spotřeby při použití Bluetooth ve srovnání s první generací zámku Nuki Smart Lock. Navíc poskytuje více místa pro firmware chytrého zámku. 

Obě verze zámku Smart Lock 4.0 podporují energeticky úsporný rádiový standard Thread, který se používá pro Matter – Matter over Thread. Tímto způsobem lze chytré zámky už nyní integrovat do stávajících Thread sítí Applu nebo Googlu. Samsung bude aktualizací na Matter 1.2 v krátkosti následovat a Amazon má příští rok rovněž podporovat Smart Lock s Matter 1.2. Thread je rychlejší, energeticky úspornější a robustnější v komunikaci než Bluetooth nebo WLAN. 

Thread může nahradit WLAN pro vzdálený přístup

Pokud máte Thread síť s Border Routerem, což může být například Apple HomePod nebo Apple TV 4K, může být Nuki Smart Lock 4.0 Pro od začátku roku 2024 ovládán vzdáleně i přes Thread. Integrovaná WLAN se poté deaktivuje, čímž se ušetří energie a prodlouží výdrž akumulátorů. Jako první výrobce tuto možnost nabídne u Border Routerů značka Apple, ostatní výrobci chytrých domácností ještě pracují na integraci. 

Nuki Smart Lock 4.0, který nemá integrovanou WLAN a je při vzdáleném přístupu odkázán na Nuki WLAN Bridge, může z toho také profitovat, protože při souhře s Thread Border Routerem je WLAN Bridge zbytečný. Funkce vzdáleného přístupu přes Thread (bude k dispozici na začátku roku 2024) je placená služba.

Foto: EST

Rozlišujte mezi „otevřít dveře“ a „odemknout dveře“

Nová funkce Matter, která umožňuje rozlišovat mezi „otevřením dveří“ (včetně zatažení střelky) a „odemknutím“, bude dostupná pouze prostřednictvím aktualizace firmwaru příští rok na jaře . Tato funkce je integrována do protokolu Matter od vydání specifikace 1.2 standardu připojení v polovině října 2023. Na začátku nové generace Nuki může Matter zpočátku zobrazovat pouze dva zamykací příkazy (zamykání, odemykání), stav a stav baterie zařízení. Zde je společnost Nuki závislá na Matter, schválení a implementaci ostatních společností, které nejsou tak rychlé jako rakouský výrobce chytrých zámků.

Foto: EST

Delší výdrž akumulátorů a lepší Power Pack

I u Power Packu provedlo Nuki změny, které mají vést k prodloužení výdrže akumulátorů o 30 %. Nové akumulátory mají sice o trochu menší kapacitu, ale díky nové struktuře článků nikl-metalhydridových akumulátorů a sníženým ztrátám energie při pohotovostním (standby) režimu poskytují nejen delší výdrž, ale díky vylepšené nabíjecí elektronice mohou být nabíjeny všemi síťovými adaptéry. Dosavadní generace má s mnoha moderními inteligentními nabíječkami problém a nenabíjí se. Na rychlosti nabíjení se nic nemění. 

Představení 4. generace NUKI

Design beze změny

4. generace zámků Nuki Smart Lock sází na stejný design jako třetí generace a je k dispozici jak v bílé, tak v černé barvě. Všechny funkce známé z Nuki Smart Lock 3.0 (Pro) zůstávají i u nové generace zachovány a veškeré příslušenství starých modelů, tedy Keypad 1 a 2, Door Sensor, Power Pack, Bridge a FOB jsou rovněž s novými modely kompatibilní. 

Motor, a tedy i hlasitost, jsou ve srovnání s 3. generací beze změn. Nuki si uvědomuje, že je v tomto ohledu prostor ke zlepšení a podle vlastních informací na tom také intenzivně pracuje.

Foto: EST

Kde mohu NUKI koupit?

Výhradním dodavatelem značky NUKI v ČR je společnost EST Elektro-System-Technik, s.r.o. a zámky můžete koupit na e-shopu www.est-shop.cz. Máte-li jakékoli otázky ohledně chytrého zámku NUKI, neváhejte kontaktovat naši technickou podporu e-mailem obchod@est-praha.cz nebo telefonicky na čísle 266 090 711.

Michal Dusil

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář