Na Lysou horu povede 6200 metrů dlouhý kabel záložního vedení

Datum 08.03.2024

Foto: Vladislav Sobol

Královna Beskyd už se nemusí obávat o dodávky elektřiny. Společnost ČEZ Distribuce dokončila výměnu nefunkčního kabelu z Krásné až na vrchol Lysé hory, který bude jistit dosavadní dodávky vedením z Ostravice. Meteorologická stanice, televizní vysílač, stanice horské služby, Bezručova chata, a chaty Emila Zátopka – Maraton a Desítka už se nemusí bát, že budou bez proudu.

„Byl to extrémně náročný úkol, který se vymykal všemu, co běžně děláme. Hlavně tím, že jsme museli v některých místech překonávat i 50% stoupání a vrtat hluboko do skály,“ vysvětlil Jiří Masařík z ČEZ Distribuce.

Z Krásné na Lysou horu teď vede 6200 metrů dlouhý primární kabel. Stěžejní při jeho pokládání byla dohoda s Lesy ČR. Energetici museli pod přísným dozorem splnit všechny jejich požadavky, včetně zajištění čistoty na cestách, kolem kterých trasa kabelu vede. Často je využívají cyklisté, a tak státní podnik požadoval, aby zůstaly během stavby čisté a nemohlo dojít k úrazu. 

„Díky tomu došlo i několika kuriózním situacím, například když zhotovitel nesehnal firmu, která by do horského terénu jezdila s čistícím vozem. Na vlastní traktor si proto koupili speciální nástavbu a cestu čistili sami, aby nějaký cyklista nespadl na prachu z výkopu. Během realizace zakázky na ní museli snad čtyřikrát vyměnit kartáč,“ přibližuje extrémní podmínky Radim Blažek z ČEZ Distribuce, který měl stavbu na starost.

Projekt byl náročný i časově – zhotovitel stavby byl vybrán v červenci 2022 a samotná stavba probíhala po roztání sněnu na jaře 2023 až do podzimu. „Začalo se vlastně už v listopadu 2022, když jsem se s Lesy ČR dohodli, že komunikaci v místech, kde jsme ji museli překonat, rozřežeme ještě před prvním sněhem. Pak se stavba zakonzervovala,“ popsal peripetie Roman Plaček z ČEZ Distribuce. Na jaře – ještě v době vegetačního klidu – přišlo na řadu kácení stromů nad bývalým kabelem a od května se začalo pracovat naplno. V některých místech s nejvyšším převýšením musela dodavatelská firma položit speciální pancéřový kabel, který se vyráběl na míru právě pro tuto zakázku.

Teď už je nové vedení, jehož vybudování přišlo na 40 milionů korun, připraveno v případě výpadku plně nahradit současné napájení a zajistit elektřinu pro meteorology, televizní diváky i turisty. 

Vladislav Sobol

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář