Biliony tun vodíku pod zemským povrchem

Datum 10.03.2024

Obrázek generovaný DALL-E.

Americká USGS, zkoumá globální potenciál geoaktivního “zlatého” vodíku jako nového primárního zdroje. Na denverském zasedání Americké asociace pro rozvoj vědy (American Association for the Advancement of Science) podle listu Financial Times předestřela výsledky dosud nepublikované studie.

V ní se uvádí, že světové podzemní zásoby vodíku dosahují až 5,5 bilionu tun. Je možné, že vznikl interakcí některých minerálů bohatých na železo s podzemní vodou. V některých případech může být smíchán s jinými plyny, jako je metan, od kterého by bylo třeba jej oddělit. Je ho tam ale tolik, že analytici očekávají zlatou vodíkovou horečku.

Dostat se k němu nemusí být zrovna jednoduché, protože je podle USGS většina vodíku pravděpodobně nedostupná. Podle americké geologické agentury by ale i několikaprocentní výtěžnost dokázala pokrýt veškerou předpokládanou poptávku po vodíku, což je 500 milionů tun ročně.

Zlatý vodík nebude spotřebovávat obnovitelnou energii jako elektrolyzéry, nicméně pořád bude v souladu s plány dekarbonizace.

V tomto smyslu lze tvrdit, že bude mít potenciál být výrazně ekologičtější než zelený vodík. Na druhou stranu, pokud se při jeho čerpání bude do atmosféry uvolňovat skleníkový plyn metan, který je asi 85krát silnější skleníkový plyn než oxid uhličitý, bude to vážný problém. Možnosti těžby zlatého vodíku jsou nicméně obrovské a již nyní přitahují velké investory.

Petr Dvořák
zdroj: New Atlas

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář