Bambusové elektrokolo z Rumunska je lehké a zároveň pevné

Datum 06.04.2024

Design kola s bambusovým rámem se vyznačuje elegantními liniemi a hranam. Foto: Diodra

Rumunský startup Diodra sestrojil elektrokolo vážící pouze 15 kg. V této hmotnosti je zahrnut jak motor tak i baterie. Pro srovnání bežná elektrokola postavená na hliníkovém rámu nebo na rámu z hořčíkové slitiny váží zhruba o deset kilogramů více.

Diodra se rozhodla pro lehký a zároveň pevný bambus. Laminovaný bambus byl spojen s hliníkovou hlavovou trubkou, zatímco hliníková sedlová trubka protíná střední část a končí spodním držákem.
Rám je odolný proti povětrnostním vlivům díky “dvousložkovému systému povrchové úpravy” a tří vrstev laku. Bambusový rám lépe při jízdě pohlcuje vibrace takže jízda má být ještě pohodlnější než na klasickém elektrokole.

Model S3 (na úvodní fotografii) má omezení týkající se povoleného trvalého výkonu motoru pro elektrická kola. Ačkoli je pohon zadní nápravy dimenzován na 500 wattů, byl v tomto případě omezen na 250 W.
Snímač točivého momentu je připraven pro přirozenější a citlivější pocit z asistence motoru ve třech úrovních a zahrnuto bylo také elektronické řazení pro “plynulé dodávání potřebného výkonu pro různé jízdní scénáře”.

Baterie o výkonu 300 Wh je umístěna ve stejném krytu jako motor v náboji a při nejnižší úrovni výkonu je udáván dojezd 100 km. Model Diodra S3 je nyní možné předobjednat si za cenu začínající na 2.199 Euro. K dispozici je volitelný upgrade na řemenový pohon Gates Carbon a volitelné příslušenství, jako jsou blatníky a světla.

Petr Dvořák
zdroj: Diodra

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář