Revoluce v ozvučení budov a domácností: Audioserver od Loxone zajistí brilantní zvuk pro každý projekt

Datum 20.11.2020

Audioserver je nový produkt od Loxone, specialisty na inteligentní automatizaci budov, který mění pravidla hry v oboru multiroom audia pro domácí i profesionální využití. Elektrikáři a audio specialisté se mohou spolehnout na snadnou instalaci a intuitivní konfiguraci. Díky mnoha rozhraním, více funkcím a neomezené škálovatelnosti řešení Audioserver představuje řešení pro každý projekt – ať už jde o domy, kanceláře, čekárny č i třeba nákupní centrum.

Porovnání s Music Serverem

To, že jde o skutečně revoluční počin, dokazují například tato fakta:

  • 4 % velikosti dříve nabízeného řešení (Music Server)
  • 2 % váhy Music Serveru
  • Není zapotřebí rack a aktivní chlazení
  • Zesilovače jsou součástí
  • Spotřeba energie snížena na 20 %

Produkt rakouského výrobce Loxone kombinuje vysoký výpočetní výkon, množství inteligentních funkcí a 4 výstupy zesilovače. Systém je modulární, a je tedy možné jej bez omezení rozšiřovat. Díky svým kompaktním rozměrům, jednoduché montáži na DIN lištu a konfiguraci prostřednictvím programu Loxone Config (zdarma) je časově a lidsky náročná instalace multiroom audio minulostí.

V kombinaci s vestavěnými reproduktory, které dodává i Loxone, může být audio systém téměř neviditelně integrován do instalace budovy. Napájení je 24 V DC. S cenou 10 999, – bez DPH se 4 zónami je Audioserver řešením dostupným pro každého zákazníka.

V kombinaci se stropními reproduktory může být profesionální ozvučení téměř neviditelné.

Spolehlivý, bezúdržbový a volně škálovatelný

1 jednotka Audioserveru má 4 výstupy zesilovače s výkonem 50 W. Ty lze využít v režimu stereo nebo stereodownmix a libovolně seskupovat. Už s 1 Audioserverem tak lze vytvořit až 4 100% synchronní a volně kombinovatelné zvukové zóny (místnosti). Ty mohou hrát stejné nebo různé zdroje hudby.

Audioserver od Loxone pracuje spolehlivě a bez problémů na pozadí – 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Je velmi energeticky efektivní a například v době nečinnosti spotřebuje pouze 2 W a je připraven reagovat bez zpoždění.

Audioserver může být rozšířen až o 10 Stereo Extensions, což znamená až 20 dalších výstupů s vlastním zesilovačem. Stále 100% synchronní díky speciálně vyvinuté komunikaci Tree Turbo.

Jednoduché připojení: nový Audioserver od společnosti Loxone nabízí množství rozhraní, více funkcí a díky své neomezené rozšiřitelnosti je vhodný pro jakýkoli projekt.

Pokud je potřeba, není žádný problém používat ve stejné síti několik Audioserverů. Tímto způsobem můžete rozšířit systém o libovolný počet reproduktorů a ty volně sdružovat do zón. Každá zóna může současně hrát různý zdroj hudby a být samostatně ovládána. Nebo může klidně 100 reproduktorů hrát současně totéž. Uživatel může vše ovládat jedním tlačítkem či dotykem v aplikaci.

Audioserver i Stereo Extension má digitální výstup SPDIF, takže může vysílat zdroj do externího systému, například 5.1 ozvučení v obývacím pokoji. Audioserver má dále i vstup line-in, výstup line-out a také USB a Micro SD slot pro úložiště hudby. Přehrát umí kromě lokálních souborů (včetně bezztrátových) také síťové zdroje, internetová rádia (součástí je služba TuneIn) a nejrozšířenější službu Spotify.

Početná rozhraní dělají z Audioserveru mocný a flexibilní nástroj pro inteligentní multiroom audio systémy.

Ovládání profesionálního audiosystému nebylo jednodušší

Specializované systémy na ozvučení budov mají obvykle náročnou obsluhu pomocí složitých pultů nebo softwaru. Loxone u Audioserveru perfektně využil své dlouholeté zkušenosti z oblasti inteligentní domácnosti a nabídl i u takto pokročilého řešení uživatelsky přívětivou a nenáročnou obsluhu.

Jednoduché ovládání hudby vždy po ruce. Tlačítko Touch Pure kombinuje 5 dotykových ploch.

U Loxone je zvykem, že složité zástupy různých ovládacích prvků nahradí jednoduché ovládání. V každé místnosti stačí jedno tlačítko. Tento koncept počítá i s audiem a každý si ho osvojí během chvíle. Samozřejmostí je také ovládání prostřednictvím aplikace. Na vše v budově včetně hudby stačí přitom jedna. Umožňuje mimo jiné ovládání celé budovy z jednoho místa, sestavit si vlastní seznam skladeb, používat streamovací služby, měnit nastavení a tak dále.

Změna ozvučení celé budovy? Dětská hra!

Všechny funkce jsou od Loxone již naprogramované a připravené k použití. Ke konfiguraci se používá bezplatný program Loxone Config. V jednoduchém drag & drop rozhraní je možné libovolně kombinovat výstupy, slučovat různé zóny, nastavovat velmi komplexní logiky a v případě potřeby si je později upravit. Díky tomu je konfigurace i těch největších projektů a kombinací zón jednodušší než poskládat puzzle. Není nutná znalost programování. Fyzické zapojení hraje pouze vedlejší roli.

Početné funkce

Audioserver do budovy samozřejmě přináší mnohem více než jen hudbu.

Poplach

Mezi vlastnosti patří funkce akustického alarmu. Díky hlasitému a zřetelně slyšitelnému tónu jsou lidé v budově včas informováni o hrozících nebezpečích při vloupání, úniku vody nebo požáru ve všech požadovaných zónách.

Text-to-Speech

Každou zprávu, kterou systém vygeneruje nebo si uživatel nastaví, může Audioserver přečíst a přehrát v určených zónách. Zejména v oblasti asistovaného bydlení je to velmi užitečná funkce, která zaručuje větší svobodu a nezávislost.

Neuvěřitelně kompaktní řešení ozvučení budov. Audioserver má rozměr 9 DIN modulů.

Individuální hlášky

Pokud naopak upřednostňujete vlastní hlas nebo spontánně oznamujete důležité informace, ať už doma nebo v jiné budově, můžete jednoduše nahrát svou hlášku na Audioserver prostřednictvím aplikace a přehrát v jakékoli místnosti. Samozřejmě i na cestách.

Potom v dětském pokoji zazní „Otec se vrací domů” nebo je v příslušných kancelářích: „Schůze oddělení marketingu v místnosti 2”.

Jemné probuzení

Nový hardware dokáže zvládnout i velmi jemné tóny. Pokud nechcete, aby vás ráno vzbudil příliš hlasitý a nepříjemný budík, můžete si zvolit, abyste byli probuzeni příjemnou hudbou podle vašich představ. Díky automatizaci budov se toho dá dosáhnout i v kombinaci s inteligentním stíněním, například s pomalu rozevírajícími se roletami a propouštěním vnějšího světla do místnosti.

Inteligentní zvonek

Audioserver funguje spolehlivě i jako inteligentní zvonek. Přehraje zvukový signál v jakékoli místnosti. Pokud jsou obyvatelé na zahradě, signál se může přenášet například do externích reproduktorů. Pokud se ve večerních hodinách ohlásí návštěva, děti nebudou rušeny zvukem ze zvonku, aby mohli nadále spát. A na večírku se příchozí hosté nebudou muset obávat, že přes hlasitou hudbu nebude slyšet jejich zvonění na zvonek.

Audioserver a rozšiřující moduly Stereo Extension lze nainstalovat do rozvaděče na standardní DIN lištu.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář