LED pásky – efektivní osvětlení

Datum 26.04.2018

Zejména v obytných místnostech mohou LED Flexstrip pásky zajistit barevné akcenty a zvláštní osvětlení. LED pásky jsou vhodné pro podsvícení televizorů nebo nábytku, jakož i pro účinné osvětlení v obývacím pokoji nebo ložnici. Ale hojně využívány jsou také pro obchodní prostory, kde jsou často používány při dekorativním návrhu osvětlení a pomáhají tak nasměrovat pozornost zákazníků k nabízeným produktům.

Světelné diody nebo též LED (světlo emi­tující diody) jsou elektrické součástky na bázi polovodičů, které přeměňují elektrickou energii na světlo s podstatně vyšší efektivitou než tradiční zdroje světla. První LED diody byly k dispozici jen v barvách červené, žluté a oranžové. Současné LED diody určené pro generování bílého světla využívají jednoho ze dvou principů.

Jedna z možností vychází z adaptivního míchání barev, tj. ze tří základních barev: červené, zelené, modré je možné složit bílou barvu světla.

Druhá možnost je, že se využije transformačního prostředku na bázi fosforu, který převede světlo modré LED do bílé. V závislosti na složení vrstvy luminoforu lze získat různé odstíny bílé, od chladné bílé resp. denní bílé až po světlo teple bílé.

Rychlý vývoj v oblasti světelných diod v posledních letech přinesl podstatné zvýšení jejich výkonu a zlepšila se také kvalita emitovaného světla. S nárůstem výkonu úzce souvisí otázka životnosti těchto světelných zdrojů (typicky 25 000 až 50 000 hodin). Pro dosažení deklarovaných hodnot je nutné zajistit odpovídající chlazení, protože tyto údaje jsou vyšší teplotou značně ovlivněny směrem k nižším životnostem.

Doba života u LED je dána dobou, po které světelný výkon reprezentativního vzorku poklesne na 70 % původní jmenovité hodnoty. LED diody postupně ztrácí výkon, ale většinou nedojde k tomu, že by náhle přestaly svítit. K dispozici jsou LED v různých provedeních jako je SMD, COB (Chip On Board), High-Power, atd., přesto jsou nejdůležitější vždy dva faktory, tj. provozní proud a z něj vyplývající ztrátové teplo.

Co zvážit při nákupu LED pásků?

  • Účinnost LED – počet lumenů na watt
  • Dobrá reprodukce barev u bílých LED pásků (Ra index alespoň 80)
  • Životnost – Odpovídající příslušenství (LED ovladače, AL profily, kryty …)
  • Obtížnost instalace LED pásků (dělitelnost LED pásku, oboustranná lepicí páska, atp.)

Produktová řešení LED pásků, LED Flexstrip pásků u Schrack Technik nabízí následující výhody:

  • Vysoký výkon: Schrack Technik LED Flexstrip pásky mají vysoký světelný výkon až 3870 lm/m.
  • Velmi dobrá reprodukce barev CRI>90
  • Optimální chlazení: LED pásky a LED Flexstrip pásky mají dlouhou životnost díky optimálnímu chlazení v kombinaci s odpovídajícími hliníkovými profily
  • 6 odstínů bílé barvy: Schrack Technik LED Flexstrip pásky jsou k dispozici v 6 různých odstínech bílého světla (bílá odpovídající hořící svíčce, ultra teplá bílá, teplá bílá, bílá odpovídající halogenové žárovce, neutrální bílá, studená bílá) + DW (Dynamic White – možnost nastavení odstínu bílého světla), RGB a RGBW.
Schrack
Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

  1. Dobrý den přesně tyhle led pásky taky máme, sice jsme je koupily někde u Vietnamců ale zatím drží už je máme tak přes půl roku. Máme tím podsvicenou linku a takovou malou dřevěnou komodu kterou jsme koupily tady https://www.aminabytek.cz a vypadá to dobře ani bych neřekl že s kombinaci se dřevem to bude vypadat tak dobře. Člověk by řekl že se barevné podsvícení se bude spíše hodit k modernějšímu plastovemu nábytku ale není to tak. Škoda že jsem nejdou vkládat fotky.

Napsat komentář