Pro vysoké zatížení i teploty: Speciální vstřikované díly z 50 materiálů iglidur® během několika dnů

Datum 19.12.2018

Díky aditivním technologiím tzv. 3D tisku se zrychlují a rozšiřují možnosti dodávek individuálních vstřikovaných plastových dílů

Individualizované, cenově výhodné, samomazné a bezúdržbové plastové díly v malých sériích – to vše nyní umožňují  3D tištěné vstřikované formy společnosti igus, kterou v Česku zastupuje firma HENNLICH. Díky překotnému rozvoji 3D tisku si tak zákazníci mohou vybírat ze sortimentu, který obsahuje 50 druhů vysoce výkonného materiálu iglidur®. Jde například o materiály určené pro vysoká zatížení, pro kontakt s potravinami, pro použití pod vodou nebo při vysokých teplotách. Navíc takto vstřikované zákaznické díly jsou k dispozici během několika dnů.  

Vstříknutý, vytištěný nebo obrobený z polotovaru – pro zákazníky existuje mnoho různých možností, jak co nejvýhodněji a nejrychleji získat samomazné díly jako jsou ozubená kola nebo kluzná pouzdra. Igus, specialista na využití plastů v průmyslových aplikacích, kromě toho umožňuje rychle vyřešit náročné technické „výzvy“ prostřednictvím 3D tištěných forem. K využití jsou přitom všechny osvědčené materiály iglidur®.

Výroba vstřikovacích forem z oceli je velmi drahá, vyžaduje spoustu času a vyplatí se pouze pro velkosériovou výrobu. Naopak s tištěnou formou lze nejen vyrobit speciální řešení během několika dnů s úsporou nákladů až 80 procent, ale vyplatí se pro výrobu i malého množství kusů.

„Nový způsob výroby tištěných vstřikovacích forem umožňuje vyrobit velmi přesné a kvalitní plastové díly za velmi krátkou dobu a přijatelnou cenu,“ říká Tomáš Vlk, produktový manažer společnosti HENNLICH.

Výroba malých sérií rychle a cenově výhodně 

Materiál požadovaného speciálního řešení vždy určuje materiál a způsob výroby formy. Zákazníci si mohou snadno vybrat správný materiál pro jejich speciální díl z 50 triboplastů iglidur®. U těchto triboplastů lze navíc vypočítat životnost online a nezáleží na tom, zda se jedná o aplikaci pro vysoké teploty nebo aplikaci s velkým zatížením. Firma igus totiž disponuje ve svém sortimentu triboplasty téměř pro všechny aplikace.

„Například materiál iglidur® G je nabízen jako všestranný materiál, zatímco iglidur® X se doporučuje pro aplikace se stálými vysokými teplotami až 250 °C. V závislosti na zvoleném materiálu pro vstřikování se vhodnou metodou 3D tisku vyrobí forma a následně se vloží přímo do vstřikovacího stroje,“ dodává Tomáš Vlk. Tak jsou jednoduché speciální díly po několika dnech připraveny k odeslání.

Speciální materiálové vlastnosti tištěné vstřikovací formy zajišťují, že forma odolává vysokým teplotám v průběhu vstřikování. Díky tomu mohou být z formy rychle a cenově výhodně vyrobeny prototypy a malé série do 500 kusů. Výroba speciálních dílů pomocí tištěných vstřikovacích forem ukazuje své výhody především tam, kde nelze požadovaný materiál zpracovat pomocí 3D tiskárny nebo třískového obrábění. Využívá se i tam, kde jsou součásti použity pro testování, které má co nejvěrněji simulovat podmínky následné sériové výroby. Firma igus® vyrobila pro své zákazníky už více než 2000 tištěných vstřikovacích forem.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář