BCN3D Omega I60: vysokorychlostní průmyslová 3D tiskárna pro výrobní provozy

Datum 14.07.2023

Foto: Myr Comunication

Společnost Elvira, přední dodavatel 3D technologií a provozovatel portálu Abc3D, oznámila uvedení BCN3D Omega I60, všestranné průmyslové FFF 3D tiskárny navržené pro výrobu objemných a robustních prototypů a sériových dílů. BCN3D Omega I60 obsahuje modernizovanou verzi technologie IDEX BCN3D, která zdvojnásobuje produktivitu využitím obou tiskových hlav současně. Nabízí tiskový objem 60 l a vyhřívanou komoru, která může dosáhnout teploty až 70 °C, což umožňuje výrobu velkých a robustních dílů z technických materiálů v konstrukční kvalitě. 

Tiskárna je vybavena vysoušecím úložištěm filamentů s řízením teploty a vlhkosti materiálu pro zajištění nejlepší kondice tiskového materiálu. Kromě toho využívá 1,75mm vysokorychlostní přímý extrudér (direct drive) schopným dosáhnout rychlosti až 300 mm/s, což umožňuje významným způsobem urychlit výrobu dílů.

Hlavní charakteristiky BCN3D Omega I60:

Modernizovaná technologie BCN3D Independent Dual Extrusion (IDEX): IDEX vyniká jedinečnou schopností tisku pomocí dvou nezávislých tiskových hlav. Lze tak zdvojnásobit produktivitu pomocí režimu duplikace a zrcadlení nebo vyrábět složité díly se snadno odstranitelnými podporami, a navíc ve vysoké rychlosti tisku až 300 mm/s. 

Kinematika HAQXY: Tato konstrukce je považována za jeden z nejlepších systémů pro duální 3D tiskáren a CNC strojů, protože poskytuje odlehčený, robustní a přesný přístup. BCN3D Omega I60 využívá vylepšenou verzi tohoto kinematického systému, kde jsou kladky umístěné do optimálnější polohy. Výsledkem je markantní snížení torzních momentů podél osy X během procesu tisku.

Tisková hlava: BCN3D Omega I60 má tiskové hlavy s výkonnými extrudery a špičkovými komponenty, včetně 1,75 mm extruderů Bondtech LGX Pro s přímým podáváním (direct drive) filamentu. Tento systém poskytuje lepší kontrolu a přesnost.

Připravenost na vysokou rychlost: BCN3D Omega I60 je vybavena vestavěnými akcelerometry a 32bitovou elektronikou spolu s vlastní verzí systému Marlin 2.1. Tato kombinace zvyšuje schopnosti BCN3D Omega I60 a umožňuje efektivně bez ztráty kvality a přesnosti vyrábět díly rychlostí až 300 mm/s a dosahovat zrychlení 10 m/s². 

Aktivní vyhřívaná komora: Vyhřívaná a teplotně řízená komora zajišťuje výrobu technických polymerů, neboť udržuje ideální teplotu během celého procesu tisku. Regulace teploty zajišťuje rovnoměrnou konstrukci dílu a minimalizuje vznik vnitřních pnutí. Zahříváním komory účinně předchází problémům, jako je deformace a praskání. Vyhřívaná komora BCN3D Omega I60 může dosáhnout teploty až 70°C, díky čemuž je ideální pro technické tiskové materiály, jako jsou ABS, ASA, PA, a kompozitem plněné kombinace.

Velký objem tisku: Objem tisku dostupný v BCN3D Omega I60 je 450 x 300 x 450 mm (17,7 x 11,8 x 17,7 palce) a nabízí až 60 litrů. To v kombinaci s vyhřívanou komorou dává tiskárně schopnost vyrábět velké technické díly.

XYZ Autokalibrace: Tato uživatelům usnadňující technologie využívá piezoelektrické senzory, a eliminuje závislost na ručních operacích a zaručuje správnou přilnavost první vrstvy. Kalibruje měřením více bodů pro úpravu výšky tiskové plochy (Z) a (XY) offsetu mezi tryskami. 

„Jsme rádi, že společnost BCN3D přišla s odpovědí na poptávku našich zákazníků po rychlejším 3D tisku, komplexním řešením jako je rychlost 3D tisku a udržením tiskového materiálu v optimální kondici. Tyto vlastnosti významným způsobem dokáží zvýšit produktivitu aditivní výroby,“ řekl Jan Šmejcký, ředitel společnosti Elivira, distributora tiskáren BCN3D na českém a slovenském trhu. „Tiskárna BCN3D Omega l60 představuje významný potenciál pro výrobní podniky všech velikostí, její dostupnost na lokálním trhu předpokládáme v září tohoto roku.“ 

Kateřina Burdicková

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář