Budoucnost e-mobility na Future Port Prague

Datum 07.09.2019

Společnost ABB, zlatý partner futuristické přehlídky Future Port Prague, která se koná 10. až 11. září na pražském Výstavišti, přinese mnoho atraktivních exponátů. Vedle rychlonabíječky bude na stánku ABB k vidění i simulátor ABB Formule E.

ABB, lídr ve vývoji inovativních technologií, má pro návštěvníky Future Port Prague připraveno mnoho inovativních produktů a služeb, které ukazují budoucnost dopravy v České republice. Vedle příležitosti obdivovat ukázky elektromobilů a jejich jednoduchého a rychlého nabíjení si zájemci budou moci také vyzkoušet prostřednictvím simulátoru i jízdu na závodním okruhu ABB Formule E. 

ABB je hlavním globálním partnerem mistrovství ABB FIA Formule E, které je prvním mezinárodním seriálem závodů plně elektrických vozů pod záštitou FIA a poskytuje platformu k testování technologií pro elektromobilitu a digitalizaci v závodním prostředí.  Na akci si zájemci zároveň budou moci projít chytrým městem a vyzkoušet si práci v továrně budoucnosti.

“Žijeme v neuvěřitelné době, kdy se science fiction stává realitou. Technologie jdou dopředu obrovsky rychlým tempem a umožňují nám nejenom stále pohodlnější život, ale i řešení velkých problémů naší doby. Future Port Prague vznikl, aby lidem i firmám ukazoval, ideálně naživo, obrovské možnosti, které technologie už dnes poskytují a brzy budou poskytovat. Jsme nadšení, že světoví lídři v inovacích jako je ABB naši vizi podporují. Díky nim a ukázkám technologií, které na akci předvedou, se nám ji daří naplňovat,“ řekl Martin Holečko, zakladatel a ředitel Future Port Prague.

Za osm minut nabito na 200 kilometrů

Unikátní rychlodobíjecí stanici ABB HP Terra Gen 2 naleznou návštěvníci Future Port Prague v zóně symbolicky nazvané Future of Mobility, zaměřené na nejnovější technologie a inovace, které budou běžnou součástí života v moderním světě. Stanice ABB umožňuje nabíjení o výkonu až 150 kW, přičemž elektrické vozidlo za osm minut dobije na dojezdovou vzdálenost 200 kilometrů.

„Společnost ABB je leaderem na trhu nabíjecích stanic pro elektromobily a jedním z hlavních světových propagátorů chytré e-mobility, která se postupně implementuje do stávající infrastruktury i v České republice. Úkolem nás, jakožto tržního lídra v řešení pro nabíjení elektrických vozidel, je podporovat společnosti inovativním myšlením a odbornými znalostmi, a to vše s cílem zvyšovat udržitelnost dopravy,“ říká Tanja Vainio, generální ředitelka společnosti ABB Česká republika a Slovensko.

Zájem o elektromobily v Česku roste

Zájemci o rychlá kola si budou moci projet závodní okruh na simulátoru ABB Formule E. Vedle toho si návštěvníci Future Port Prague mohou vyzkoušet akceleraci nové Tesly, nebo se projet na e-kolech a e-koloběžkách. Před Průmyslovým palácem bude k vidění také chytrá zastávka městské hromadné dopravy, auta, která sama parkují nebo testování jízdy bez řidiče.

„Jako technologický lídr, který tvoří budoucnost dopravy a energetiky, ABB neustále hledá inovativní způsoby, jak podpořit intenzivnější zavádění řešení pro ekologickou mobilitu,“ uvedla Tanja Vainio k účasti ABB na akci Future Port Prague.

Město budoucnosti

Zájemci se na stánku ABB mohou stát spolutvůrci a architekty budoucnosti. Mohou si například pomocí kostiček Lego postavit chytré město budoucnosti, které snižuje své účty za energie, redukuje ekologickou stopu, snižuje náklady a hospodaří efektivně. 

„Města budoucnosti mají oči a umí přemýšlet. Usnadňují nám pohyb, udržují čistotu a zajištují i naši bezpečnost. V takovém městě najdete inteligentní budovy, hotely, letiště, dopravní uzly a nabíječky pro auta a autobusy, které neznečišťují životní prostředí,“ dodává Tanja Vainio.

Továrna budoucnosti

ABB si pro návštěvníky připravilo i sekci nazvanou Future of Manufacturing kde bude k vidění například revoluční řešení s výhybkami ACOPOStrak. Tento inteligentní dopravní systém dosahuje zrychlení 5 g a nejvyšší rychlosti přesahující 4 metry za sekundu s minimálním rozestupem výrobků pouze 50 milimetrů. Zájemci si budou moci rovněž vyzkoušet rozšířenou realitu, díky níž si budou moci projít připravenou minirafinérií. A na stánku ABB nebude chybět ani kolaborativní robot YuMi®, který se s návštěvníky vyfotí a vytvoří jim jedinečný hashtag.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář