MODUS modernizuje výrobu. Za 18 milionů pořídila nový laser

Datum 16.01.2020

Firma Modus, největší tuzemský výrobce LED svítidel, investovala do nového CNC laseru. Ve srovnání se svým předchůdcem spotřebuje třetinu elektrické energie a také je třikrát rychlejší. Stroj navíc dokáže řezat ze silnějšího plechu, a firma proto umí vyrábět i svítidla odolná proti vyšším teplotám v průmyslových objektech. Nový laser je součástí vlny modernizace firmy Modus a společnost jej koupila za osmnáct milionů korun. 

„Zakoupením nového zařízení zvyšujeme konkurenceschopnost našeho závodu. Nový stroj disponuje funkcí automatického vykládání dílů a dovede řezat i silnější plech, který slouží pro výrobu hliníkových svítidel odolnějších v průmyslových provozech s vyšší teplotou okolního prostředí,“ říká Jan Kavka, obchodní ředitel společnosti Modus. 

Nový sedmnáctitunový tunový stroj rozšiřuje počet laserů, které firma k vyřezávání tvaru svítidel používá. Díky kompatibilitě s ostatními stroji na výrobní lince zvládne obsluhu všech tří laserů jeden pracovník. Stroj nejprve vypálí s přesností 0,001 mm do plechové tabule obrys svítidla a následně do vyřeže otvory pro elektroinstalaci. Tento polotvar pak putuje do ohýbací linky, kde je svítidlo vytvarováno a následně do lakovny a k drátovací lince na dokončení. 

„Novinka navíc lépe vyhovuje aktuálním požadavkům na snižování energetické náročnosti. Spotřeba elektřiny je oproti staršímu typu laseru trojnásobně menší,“ doplňuje Jan Kavka s tím, že nejnovější model CNC laseru byl vyroben ve Švýcarsku.   

O společnosti MODUSModus vyrábí svítidla už od roku 1994, v posledních sedmi letech se specializuje zejména na výrobu LED svítidel, především pro kanceláře a průmyslové prostory, ale také pro veřejná osvětlení. Ve svém závodě v České Lípě vyrobí každý týden 25 tisíc kusů svítidel, což ho řadí mezi významné evropské výrobce a největšího producenta osvětlovací techniky v České republice. Sedmdesát procent výrobků společnosti míří do zahraničí, což z Modusu činí také významného exportéra v tomto průmyslovém odvětví. S přibližně čtyři sta padesáti zaměstnanci je zároveň důležitým zaměstnavatelem v regionu. 
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář